Risicokaart verbeterd door nieuwe viewers en services
Staat er een chemische fabriek in de buurt van mijn huis? Hoeveel kans is er op een overstroming? Welke andere risico’s loop ik in mijn woonomgeving? Wie antwoord wil op dit soort vragen, kijkt op www.risicokaart.nl. De website bestaat sinds 2002 en is toe aan vernieuwing. Het plan is om in 2020 een geheel vernieuwde risicokaart op te leveren. Tot die tijd worden wel noodzakelijke technische aanpassingen gedaan. Zo heeft risicokaart.nl vanaf augustus 2018 nieuwe viewers en services, die het gebruiksgemak sterk verbeteren.
De aanleiding voor het ontstaan van de risicokaart.nl was de vuurwerkramp in Enschede op 13 mei 2000. Niemand wist dat er midden in een woonwijk een grote vuurwerkopslag stond. De commissie Oosting die onderzoek deed naar de ramp, besloot dat er een instrument moest komen dat burgers én professionals inzicht geeft in risicosituaties in de leefomgeving. Dit instrument moest zorgen voor meer bewustwording bij burgers, maar ook helpen bij het voorkomen en bestrijden van rampen en zware ongevallen.
Voor burgers en professionals
Zo werd in 2002 de risicokaart.nl gelanceerd. Vanaf 2006 was de site ook toegankelijk voor publiek. De site heeft twee kaartversies: een openbare voor burgers en een besloten versie voor professionele gebruikers. Op het openbare deel laat de site op een geografische kaart zien waar risico-objecten zich bevinden. Zo toont de kaart bijvoorbeeld alle tankstations in de buurt met de vermelding van het risico: ‘ongeval met gevaarlijke stoffen’. Ook staat er bij ieder object meer informatie over de risico’s. Het professionele deel is voor functionarissen die betrokken zijn bij bestrijding van rampen en zware ongevallen. Denk aan politie en brandweer. In dit deel staan ook de effectafstanden vermeld: als zich een calamiteit voordoet, wat is dan de reikwijdte van mogelijke slachtoffers?
Verbetering huidige kaart
Inmiddels voldoet de Risicokaart niet meer aan de eisen van deze tijd en is ook de gebruikte techniek verouderd. Daarom zijn in 2015 voorbereidingen gestart voor een nieuwe risicokaart. Deze moet in 2020 worden opgeleverd. Ondertussen wordt nog wel gewerkt aan verbetering van de functionaliteiten van de huidige Risicokaart, tot de nieuwe versie beschikbaar is. Deze verbeteringen hebben onder meer betrekking op verbetering van de website zelf (vormgeving), bijdetijdse viewers, vernieuwde services en het laten vervallen van gereedschappen die niet of nauwelijks gebruikt werden.
Veel gebruikersvriendelijker
Bas Heite is namens BIJ12 – de organisatie die het landelijk functioneel beheer voor de Risicokaart doet – als projectleider verantwoordelijk voor het project ‘Viewers en Services’. Hij vertelt: ‘In 2018 worden de viewers en services vernieuwd. De viewer is het onderdeel dat de data op een geografische kaart visualiseert. De services zorgen voor de daadwerkelijke data: door te klikken op een kaart bevraag je via de services de database. Dat zie je als gebruiker alleen niet. Deze vernieuwingen zorgen ervoor dat de risicokaart vanaf augustus een stuk gebruikersvriendelijker zal zijn. De viewers werken sneller en er is minder kans op foutmeldingen. De gebruiker kan makkelijk in- en uitzoomen, de kaart verslepen of afstanden meten. Ook sluiten de (kaart)ondergronden aan op de Basisregistratie Geografische Topografie (BGT). Zo blijven de ondergronden actueel en blijven de gegevens van het RRGS (Register Risicosituaties Gevaarlijke Stoffen) toegankelijk tot de nieuwe Omgevingswet in werking treedt. De planning is dat de aangepaste viewers en services in augustus live gaan.’