Rol, positie, bestuurlijke inbedding en financiering OBN, NEM en NDFF
Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de rol, positie, bestuurlijke inbedding en financiering van het Kennisnetwerk ontwikkeling en Beheer Natuurkwaliteit (OBN), het Netwerk Ecologische Monitoring (NEM) en de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF).
Kennis over de natuur is een belangrijke voorwaarde voor een adequaat natuurbeleid. Via het NEM worden gegevens verzameld over de aantallen en verspreiding van soorten in Nederland. Het NDFF bundelt deze gegevens met andere data en stelt ze beschikbaar voor gebruikers. Het OBN richt zich vooral op onderzoek en kennisuitwisseling over natuurherstel en natuurbeheer.
Kennisnetwerk Ontwikkeling en Beheer Natuurkwaliteit
Het OBN heeft als doel de ontwikkeling, ontsluiting, verspreiding en benutting van kennis over natuurherstel en natuurbeheer te bevorderen ten behoeve van Natura 2000, Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), leefgebiedenbenadering, ontwikkeling van het Nationaal Natuur Netwerk en het cultuurlandschap. Binnen het OBN-netwerk werken bos- en natuurbeheerders, onderzoekers van universiteiten en adviesbureaus, provincies, waterschappen en Rijk samen voor herstel, ontwikkeling en beheer van bos en natuur. Het netwerk formuleert en beoordeelt onderzoeksvragen en zet onderzoek uit. De evidence based adviezen zijn van groot belang voor efficiënt en effectief beheer en voor ontwikkeling en onderbouwing van beleid. Daarnaast zorgt het netwerk voor een goede wisselwerking tussen kennis en beleidsontwikkeling.
Netwerk Ecologische Monitoring
Het NEM is de belangrijkste bron van meetgegevens over soorten in Nederland. Het NEM volgt jaarlijks op veel vaste meetlocaties de aantalsontwikkeling van circa 1.000 soorten uit belangrijke soortgroepen zoals vogels, vlinders en planten. Ook worden gegevens verzameld voor onderzoek naar de verspreiding van deze soorten. Dit zijn voornamelijk terrestrische soorten, maar er is ook een meetnet voor mariene soorten. De data worden verzameld door vrijwilligers van de soortenorganisaties. De soortenorganisaties zorgen voor een gestandaardiseerde telwijze. De gegevens worden opgeslagen bij de soortenorganisaties en naar het CBS gestuurd voor controle op de kwaliteit van de data. Het CBS berekent de jaarlijkse trends van deze soorten. Deze trends van de populaties van soorten en de verspreiding van soorten worden gebruikt voor provinciale en nationale natuurrapportages, waaronder de rapportages over de uitvoering van de Vogel- en Habitatrichtlijnen, die eens in de 6 jaar aan de Europese Commissie worden aangeboden. Ook worden de gegevens gebruikt voor de actualisatie van de Rode Lijsten. Dit najaar wordt de geactualiseerde Rode Lijst Vogels in de Staatscourant gepubliceerd.
Nationale Databank Flora en Fauna
De NDFF bundelt, uniformeert en valideert natuurgegevens in Nederland. De gegevens brengen in beeld wat in een bepaald gebied bekend is over het voorkomen van planten- en diersoorten. Mede via het NEM zijn deze gegevens afkomstig van onder andere de soortenorganisaties, terreinbeheerders, gemeenten, provincies, waterschappen, groene adviesbureaus en bedrijven. In de NDFF zijn ruim 100 databanken gebundeld en ruim 120 miljoen waarnemingen opgeslagen. De natuurgegevens zijn voor iedereen beschikbaar via een eenmalige levering of een abonnement.
Zie voor meer informatie over bestuurlijke inbedding en financiering van elk van deze 3 netwerken en databanken de site van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
bron: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, 16/11/17