Ruim 600 meldingen van wolvensporen in afgelopen kwartaal
Tussenrapportage wolf februari – april 2021
Namens de provincies volgt BIJ12 de activiteit van de wolf in Nederland. Hiervan wordt elke drie maanden een rapportage gemaakt. Het verslag over de periode 1 februari – 30 april 2021 is vandaag gepubliceerd. Daaruit blijkt onder meer dat in deze periode 670 meldingen van (vermoedelijke) sporen van wolven zijn gedaan.
De meldingen van wolvenwaarnemingen kwamen binnen bij het Wolvenmeldpunt van BIJ12, waarvan de uitvoering is belegd bij de Zoogdiervereniging. Bij 249 meldingen is op basis van bewijsmateriaal – zoals DNA-onderzoek – duidelijk geworden dat het daadwerkelijk om een wolf ging.
Nieuwe welpen geboren
Verder is in het verslag te lezen dat de wolf die begin april gesignaleerd was in de provincie Zeeland ons land alweer heeft verlaten. Ook in Groningen en Drenthe zijn sinds enige tijd weer wolvenwaarnemingen gedaan. Naast deze waarnemingen zijn de wolven in de bekende leefgebieden onverminderd aanwezig. Op de Noord-Veluwe zijn de afgelopen periode opnieuw welpen geboren binnen de daar gevestigde wolvenroedel. Vier welpen zijn er met zekerheid waargenomen. Dit is het derde opeenvolgende jaar dat er op de Noord-Veluwe voortplanting is vastgesteld. De aanwezigheid van de wolf op de Midden-Veluwe en de wolf in het grensoverschrijdende gebied Groote Heide zijn deze periode ook weer aangetoond. In de afgelopen periode zijn 17 meldingen gedaan van schade aan landbouwhuisdieren. Uit DNA-analyse bleek dat negen van deze gevallen veroorzaakt waren door een wolf.
Wolvendata (schademeldingen en cijfers)
Direct naar de laatste schademeldingen- en cijfers en de bijbehorende DNA-uitslagen van de afgelopen periode? Bekijk dan onze pagina wolf.
Samenwerking
BIJ12 is de organisatie die namens provincies de beleidsuitvoering van het dossier van de wolf verzorgt. Dit heeft onder andere betrekking op monitoring en afhandeling van tegemoetkoming in schade. Dit bericht is tot stand gekomen met medewerking van Zoogdiervereniging (monitoring Wolvenmeldpunt), Wageningen University & Research (WENR, DNA-analyses) en het CEwolf consortium (Centraal Europese wolvenpopulatie, internationale uitwisseling genetische data).