Samenleven met de wolf in Nederland
Vandaag zijn 2 rapporten gepubliceerd met informatie over een goede manier van samenleven tussen mens en wolf: de factfinding study: ‘De wolf terug in Nederland’ en de juridische analyse ‘De juridische bescherming van de wolf in Nederland en in een aantal andere Europese landen’. Beide rapporten bieden een actueel overzicht van de laatste stand van zaken van de wolf in Nederland en geven feitelijke kennis weer. Deze informatie dient als input voor het Nederlandse wolvenbeleid.
De factfinding study: ‘De wolf terug in Nederland’ geeft antwoord op vragen die in de maatschappij leven over de wolf, zoals: waar komen de wolven die in Nederland leven oorspronkelijk vandaan? Waar in Nederland kunnen wolven duurzaam leven? Wat zijn de mogelijke gevolgen voor de (verkeers)veiligheid en recreatie? De studie is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het Interprovinciaal Overleg (IPO) en BIJ12 en is opgesteld door Wageningen Environmental Research (WENR).
In de studie wordt antwoord gegeven op 25 onderzoeksvragen die onder te verdelen zijn in de volgende thema´s: 1) verspreiding, voorkomen, herkomst en ecologische draagkracht, 2) gedrag en wolf-mensrelatie, 3) beleid, schade, monitoring en beheer, 4) ecologie en 5) genetische methodieken en uitwisseling van data in Europa. Meer inhoudelijke informatie over het rapport is te lezen op de website van WENR.
Juridische bescherming van de wolf in Nederland
De juridische analyse geeft duidelijkheid over de juridische status van de wolf in Nederland. Ook geeft het rapport antwoord op uiteenlopende juridische vragen die spelen in de maatschappij. De juridische analyse is in opdracht van het IPO en BIJ12 opgesteld en biedt provincies ondersteuning bij het opstellen van het wolvenbeleid.
De juridische analyse geeft kaders en juridische perspectieven over de omgang met de wolf in Nederland. Onder andere voor dierhouders en natuurbeheerders, maar ook voor de bevolking.
Interprovinciaal wolvenplan 2022
De kennis die in de factfinding study en in de juridische analyse is verzameld, kan worden ingezet voor het maken van wetenschappelijk onderbouwde beleidskeuzes ten aanzien van de wolf. Beide rapporten bieden inhoudelijke input voor de in 2022 te verschijnen geactualiseerde versie van het Interprovinciaal Wolvenplan. Het wolvenplan biedt provincies de basis om beleid formeel te verankeren in bijvoorbeeld verordeningen of beleidsregels.
Meer informatie
Beide rapporten zijn hier te downloaden: