Speciale aandacht voor het Zwemwaterportaal
Door het warme weer van de afgelopen periode in ons land, is er veel aandacht voor het Zwemwaterportaal dat door bij BIJ12 wordt beheerd. Er kwamen nogal wat vragen onze kant op van de Volkskrant, NRC en NOS. Dale Rudrum (GBO Provincies) beheert het Zwemwaterportaal. We vroegen hem er meer over te vertellen.
Hoe werkt het Zwemwaterportaal?
Voor ons begint het ermee dat de provincie zwemwaterlocaties aanwijst. Deze zijn eerst uitgebreid onderzocht op geschiktheid en worden dan in zwemwater.nl gezet met uitgebreide publieksinformatie.
Waterbeheerders (Waterschappen en Rijkswaterstaat) meten de waterkwaliteit en voeren deze in op zwemwater.nl. Automatisch worden de resultaten vergeleken met normwaarden. Van alle afwijkingen van de normwaarde, moet de waterbeheerder aangeven of de waarde een risico is of niet. Van andere metingen kan dat desgewenst ook.
Provincies krijgen bericht van alle als risico aangemerkte metingen. Op basis van die metingen kunnen ze maatregelen nemen die op de publiekwebsite gepubliceerd worden. Ze moeten deze ook op de oever zelf bekend maken. De maatregelen worden ook met de waterbeheerder gedeeld die de waterkwaliteit dan blijft monitoren.
Waterbeheerders en toezichthouders bezoeken de zwemwaterlocatie regelmatig. Ook als ze daarbij iets waarnemen dat gevaar oplevert, kunnen ze dit in zwemwater.nl zetten. Ook op basis van deze waarnemingen kan de provincie maatregelen nemen.
Hoe werk jij als functioneel beheerder met hen samen?
Ik zorg dat het werkt, en als er problemen zijn fungeer ik als helpdesk. We zetten nieuwsberichten op de website, maar de inhoud wordt door waterbeheerders en provincies aangeleverd.
Speelt het Zwemwaterportaal alleen een rol van betekenis in de zomer?
Alle locaties in Nederland zijn open van 1 mei tot 1 oktober. Buiten die tijd gebeurt er niets qua publieksinformatie. Provincies bereiden wel nieuwe locaties voor.
Er is ook een Zwemwaterapp? Is dat iets dat ook voor de normale burger goed is om op zijn/haar telefoon te hebben?
Ja. Deze wordt door de waterschappen beheerd en onderhouden. Deze is zeker voor iedereen aan te raden om te gebruiken. De informatie is gelijk aan die op de website.
In de pers is er veel aandacht geweest voor zwemwater de laatste tijd. De website is vaak bezocht. Heb je hier gegevens van?
De afgelopen jaren was het uitzonderlijk als er meer dan 1.000.000 hits op 1 dag waren. Maar dit jaar hadden we op 6 dagen al op meer dan 5 miljoen hits, met een piek van 7,5 miljoen hits. Het is dus ongelofelijk druk, ookal moet je de getallen wel door 50 tot 100 delen om het aantal gebruikers te krijgen. Dat meten we helaas niet.