Start aanlevering gegevens PAS-melders
Met ingang van deze maand kunnen de PAS-melders de procedure starten om alsnog een natuurvergunning te verkrijgen voor hun activiteiten. Zij moeten hiervoor gegevens aanleveren met een berekening in de geactualiseerde versie van AERIUS via mijnrvo.nl/pas-meldingen.
PAS-melders zijn initiatiefnemers die voor de stikstofuitspraak van de Raad van State in aanmerking kwamen voor een vrijstelling van de Natura 2000-vergunningplicht. Het kabinet heeft eerder aangegeven te willen onderzoeken hoe de meldingen versneld in vergunningen omgezet kunnen worden.
Procedure omzetten PAS-meldingen
Meldingen kunnen alleen omgezet worden in vergunningen met geactualiseerde gegevens. Daarom wordt nu van de initiatiefnemers gevraagd om deze aan te leveren. Na controle van deze gegevens koppelt het bevoegde gezag de benodigde depositieruimte aan stikstofruimte die is vrijgekomen door de maatregelen uit de structurele aanpak. Meldingen waar nog geen stikstofruimte voor is, komen in aanmerking voor ruimte die verkregen wordt door de bronmaatregelen in de loop van 2021 en 2022.
Heeft u een melding gedaan onder het PAS en heeft u geen brief ontvangen? Dan kunt u deze opvragen via het contactformulier van het Informatiepunt Stikstof en Natura 2000. Op andere vragen leest u het antwoord hier.
Uitgeschreven tekst
Check: is het omzetten van de melding in een vergunning nog nodig?
NEE: De vergunning is verleend, de activiteit was tijdelijk of de activiteit is beëindigd.
NEE: De initiatiefnemer beoordeelt de activiteit met een voortoets, eventueel in samenspraak met het bevoegd gezag. De uitkomst hiervan is positief. Er zijn geen significante gevolgen voor een stikstofgevoelig natuurgebied. Er is geen passende beoordeling en geen vergunning vereist.
JA: Meldingen kunnen alleen omgezet worden in een vergunning met geactualiseerde invoergegevens.
Voor 1 februari 2021: initiatiefnemers leveren benodigde gegevens aan via een online formulier met een berekening in de geactualiseerde versie van AERIUS, beschikbaar sinds 15 oktober 2020. Initiatiefnemers ontvangen in november een brief over de procedure.
Vanaf 1 februari 2021: het bevoegde gezag controleert de meldingen, en koppelt de benodigde depositieruimte aan vrijgekomen stikstofruimte door de maatregelen uit de structurele aanpak.
Mei 2021: de eerste meldingen kunnen worden omgezet in vergunningen.
Meldingen waar nog geen stikstofruimte voor is, komen in aanmerking voor ruimte die verkregen wordt door de bronmaatregelen in de loop van 2021 en 2022.
Vragen hierover kunnen worden gesteld aan de helpdesk van BIJ12.