Tussenevaluatie PAS naar Tweede Kamer
De tussenevaluatie van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) is op 22 oktober door minister Schouten van LNV aangeboden aan de Tweede Kamer. Het gaat om een evaluatie van de eerste drie jaar (2015-2018) van het eerste PAS-tijdvak.
In een begeleidende brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister: ‘Met het PAS heeft Nederland een instrument in handen waarmee proactief gewerkt wordt aan drie belangrijke doelen: behoud en herstel van stikstofgevoelige natuur in Natura 2000-gebieden, het mogelijk maken van economische ontwikkelingen die leiden tot stikstofdepositie en het verlagen van de administratieve lasten voor initiatiefnemers van deze ontwikkelingen’.
Bevindingen
De tussenevaluatie is opgesteld door adviesbureau Tauw. In de evaluatie concluderen zij dat het systeem van bijhouden en uitgifte van ontwikkelingsruimte goed functioneert. Er zijn met het PAS inmiddels zo’n 8.000 toestemmingsbesluiten genomen en meldingen ingediend. De administratieve lasten voor het bedrijfsleven zijn verlaagd ten opzichte van de situatie zonder PAS. Van de herstelmaatregelen is inmiddels 28% uitgevoerd (peildatum 31 maart 2018). De overige herstelmaatregelen zijn in voorbereiding of in uitvoering.
Aandachtspunten
De opstellers geven ook belangrijke aandachtspunten mee. Zo is de beoogde netto-reductie van de ammoniakemissies uit de landbouw nog niet bereikt volgens de registraties voor het jaar 2016. Er is zelfs sprake van een toename. Deze wordt vooral veroorzaakt door de groei van de melkveestapel die in dat jaar plaatsvond en een stijging van de emissies uit het gebruik van kunstmest. Overigens wordt op termijn nog steeds een afname van de emissies voor stikstofoxide en ammoniak verwacht die in lijn ligt met de verwachtingen ten tijde van de vaststelling van het programma.
Vervolgstappen
In de brief aan Tweede Kamer geeft de minister aan welke vervolgstappen zij wil nemen op basis van de tussenevaluatie. De aanbeveling om terughoudend te zijn met het beschikbaar stellen van de resterende, vrije ontwikkelingsruimte in segment 2 wordt door de PAS-partners onderschreven. De ontwikkelingsruimte voor de tweede helft van het eerste PAS-tijdvak is dan ook nog niet beschikbaar gesteld. Ook onderschrijven de PAS-partners de constatering dat bron- en herstelmaatregelen de komende jaren veel aandacht moeten krijgen, omdat het essentiële pijlers zijn onder het programma. De monitoring van de generieke bronmaatregelen en het aanvullende provinciale beleid en van emissies vanuit de landbouw, zal op verschillende punten worden aangevuld of verbeterd. Ook moeten dit beter worden geïntegreerd in de totale PAS-monitoring.