Uitspraak Raad van State op z’n vroegst in mei
Onder grote belangstelling vond op donderdag 14 februari de zitting plaats ter voorbereiding van de einduitspraak in de PAS-pilotzaken door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting ging onder meer over de passende beoordeling, vereiste zekerheden en een eventuele vrijstelling van een vergunningplicht. De Afdeling bestuursrechtspraak liet weten dat de uitspraak zal worden gedaan over minstens 12 weken, op zijn vroegst in mei.
De Afdeling bestuursrechtspraak begon met een uitleg van het arrest van het Europese Hof over het PAS. En dan in bijzonder de vraag welke maatregelen, onder welke voorwaarden, in een passende beoordeling mogen worden betrokken.
Vervolgens kwam aan de orde:
• de vereiste zekerheid van het positieve effect van de natuurherstelmaatregelen
• de aangenomen daling van stikstofdepositie door de PAS-bronmaatregelen
• de autonome daling.
Voor alle drie de punten is besproken of de vereiste zekerheid kan worden gegeven op basis van de gegevens en berekeningen die ten grondslag liggen aan het PAS.
Daarna behandelde de Afdeling Bestuursrechtspraak de vraag of alle typen depositie, zoals bijvoorbeeld alle deposities beneden de 0,05 mol per hectare per jaar, daadwerkelijk in de passende beoordeling zijn betrokken.
Tot slot ging het over beweiden en bemesten. Duidelijk werd dat de Afdeling uit het arrest afleidt dat beweiden en bemesten slechts kan worden vrijgesteld van de verplichting om een individuele passende beoordeling te maken, wanneer kan worden uitgesloten dat deze projecten significante gevolgen hebben. Een vraag die de Afdeling gaat beantwoorden in de uitspraak is of beweiden in het bijzonder moet worden aangemerkt als activiteit die onlosmakelijk samenhangt met de betrokken veehouderij. Vervolgens moet de vraag beantwoord worden of het mogelijk is om een gedeeltelijke vrijstelling te laten gelden (voor beweiden) van de vergunningplicht voor die veehouderij.
Gezien de omvang en complexiteit van de zaken heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak aangegeven op zijn vroegst over 12 weken uitspraak te doen. Dat is op zijn vroegst in mei.
Geschiedenis
De Afdeling bestuursrechtspraak stelde in mei 2017 zogenoemde prejudiciële vragen op basis van 9 pilotzaken over de werking van het PAS aan het Hof van Justitie in Luxemburg. Bij de pilotzaken gaat het om beroepen tegen vergunningen voor veehouderijen, waarbij ten aanzien van de stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden een beroep is gedaan op de depositieruimte van het programma aanpak stikstof. De Afdeling en de rechtbanken hebben op dit moment meer dan 200 zaken in behandeling. De behandeling is aangehouden in afwachting van de beantwoording van de prejudiciële vragen door het Europese Hof van Justitie. Op basis van de beantwoording van de vragen en de zitting kan de Afdeling een definitieve uitspraak te doen over de toepassing van het PAS.