Update project weide- en akkervogels
Het gaat niet goed met de weidevogels. Voorspellingen waarschuwen dat bij ongewijzigd beleid het aantal grutto’s zal afnemen tot een paar duizend. Ook met andere weidevogels, zoals de scholekster en kievit gaat het niet goed.
Een projectteam weide- en akkervogels van de provincies is gestart. Wat het project oplevert? Het draagt bij aan een effectieve inzet van de extra middelen voor het behoud van weidevogels en akkervogels, zowel voor het beheer als voor de inrichting van agrarische gebieden. Het project levert ook input voor een langetermijnstrategie voor het behoud van de weidevogels.
Quickscan en discussienota
Leden van het projectteam zijn vertegenwoordigers van diverse provincies, van Vogelbescherming Nederland, Landschappen.nl en terreinbeheerders, BoerenNatuur en het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit. Naast een quick scan akkervogels om beter zicht te krijgen op kansen en knelpunten in akkervogelbeheer, werkt het projectteam samen met ketenpartners aan een discussienota met een langetermijnstrategie weide- en akkervogels. Het gaat om een discussienota op hoofdlijnen met financiële consequenties en beslispunten.
Weidevogelscenario als basis
WUR en Sovon hebben weidevogelscenario’s doorgerekend in opdracht van het ministerie Economische Zaken, IPO, Vogelbescherming Nederland en BoerenNatuur. Inmiddels is het rapport weidevogelscenario’s van WUR/Sovon beschikbaar. De weidevogelscenario’s geven aan dat- behalve intensivering van beheer- er ook een opgave ligt in de inrichting van gebieden, ook in de reservaten (opgave in reservaten: verruiging, te schraal en te droog). Er zijn drie scenario’s:
- Scenario 1. Het optimaliseren van het huidige beheer, zonder aanpassing in inrichting;
- Scenario 2. Het optimaliseren van de inspanningen (beheer en inrichting) binnen de gebieden die nu voor weidevogels worden beheerd;
- Scenario 3. Het realiseren van een duurzame gruttopopulatie van 40.000 broedpaar grutto’s (de omvang die door Vogelbescherming Nederland wordt voorgestaan).
Waar staan we nu?
Per scenario is doorgerekend wat naast de huidige beheerkosten van beheer de extra kosten zijn voor beheer en inrichting. Voor scenario 2 en 3 is er thans nog niet genoeg geld beschikbaar. Het project weide- en akkervogels maakt verbinding met het project optimalisatieplannen van BoerenNatuur. Behalve het verbeteren van het beheer en de inrichting van gebieden gaat het ook om het stimuleren van samenwerking in gebieden. Weidevogels zijn gebaat bij een gebiedsgerichte aanpak. Voor de akkervogels is er nog veel te winnen door kennis te delen en beschikbare kennis gericht toe te passen.
De planning is om in maart een discussienota op te leveren voor de BACVP.