Van schillenboer naar recycle-specialist
Zeventig jaar geleden haalde de grondlegger van het bedrijf Recyfood Productie met paard en wagen schillen op voor veevoer. Daaruit groeide een voedselrecyclingonderneming met vestigingen in Nederland en België. Het bedrijf staat voor duurzaamheid en innovatie. Daarbij hoort vanzelfsprekend ook zorgen voor minder stikstof.
Recyfood vroeger, beeld: Recyfood
Wat komt er kijken bij het recyclen van voedingsproducten? Bekijk het filmpje op de website van Recyfood.
Op het bedrijfsterrein in Putten staat naast de bedrijfsruimte een grote loods met torenhoge silo’s. Vrachtwagens rijden de loods in en leveren hun lading af. “Wij verwerken zowel verpakte als onverpakte voedingsproducten die om wat voor reden dan ook niet meer geschikt zijn voor menselijke consumptie”, vertelt Rien Borgstein, accountmanager Recyfood Productie. “De verpakking gaat er hier af en de inhoud die nu in die silo’s zit, verwerken we tot een mengsel dat vervolgens doorgaat naar vergistingsinstallaties. Daar wordt er biogas van gemaakt. Het verpakkingsmateriaal zoals papier, glas, blik of plastic wordt ook gerecycled.”
Basis ligt bij veevoer
In een glazen vitrine in de bedrijfsruimte staan producten die hier verwerkt worden. Borgstein: “Zoals je ziet, kan dat van alles zijn. Melk of frisdrank die over de datum is of koekjes met een productiefout. Maar ook goederen die via de Douane bij ons komen, bijvoorbeeld een partij wijn waar geen accijns voor is betaald.” De producten eindigen niet allemaal als mengsel voor de vergistingsinstallaties. Een deel gaat ook naar Hillegom waar de oorsprong van Recyfood Productie ligt. Peter Kamstra, directeur-aandeelhouder Recyfood Productie: “Het bedrijf begon met het het verwerken van voedselresten tot veevoeder. Het grootste gedeelte daarvan komt bij varkens terecht. Voor veevoeder gebruiken wij uitsluitend onverpakte voedingsmiddelen. Alle verpakte producten gaan naar de vestigingen in Putten in Nederland of in Lummen in België.”
24/7 service
Het recyclen van voedingsproducten heeft zich in de geschiedenis van het bedrijf enorm ontwikkeld. De technieken zijn verbeterd maar ook de ontwikkelingen bij de leveranciers. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Borgstein: “Dat brengt onder meer met zich mee dat leveranciers streven naar zo min mogelijk afval. Er zijn daardoor weliswaar afvalstromen die in hoeveelheid afnemen, maar er komen nieuwe vraagstukken bij. Bijvoorbeeld hoe recycle je gerecycled afvalmateriaal? Daarmee komen ze dan ook weer bij ons terecht. Wat blijft is dat er tijdens de productie altijd foutjes worden gemaakt. Onze service gaat 24 uur per dag door want daar hebben onze klanten behoefte aan. Als de machine vol zit met een mislukt product, dan moet dat zo snel mogelijk worden verwijderd zodat er de productie weer door kan draaien.”
Recyfood nu, beeld: Recyfood
Daar zit geen luchtje aan
Ook bij Recyfood Productie zelf staat duurzaamheid voorop. Bij het vervangen van installaties en vrachtwagens is dit een belangrijk criterium. Borgstein wijst uit het raam. “Zie je dat huis aan de overkant staan? Een tijdje geleden hadden we een bijeenkomst in het dorp en de bewoner vroeg mij: ‘Zeg, doen jullie niks meer?’ Het bleek dat hij eerder nog weleens een luchtje rook, maar dat was nu niet meer het geval. Ik heb hem uitgelegd dat dit komt door de nieuwe filters die we hebben geplaatst. Stikstof komt nu niet meer naar buiten. Dat is beter voor het milieu en de omgeving. Bovendien levert het ook minder geurtjes op.”
Vergunning Wet natuurbescherming
Deze nieuwe filters waren aanpassingen die gedaan zijn bij de uitbreiding van het bedrijf in 2015 toen een aantal installaties van een ander bedrijf overgenomen konden worden. Met de uitbreiding is er ook gestart met de aanvraag van een nieuwe vergunning in het kader van wat nu de Wet natuurbescherming is. Schreuder Adviseurs heeft deze aanvraag begeleidt. Jurgen Schreuder: “Het traject is ingezet in goed overleg met de gemeente Putten en de Omgevingsdienst Noord Veluwe. Eind vorig jaar hebben we de aanvraag ingediend en de vergunning is in april 2017 toegekend.”
Programma Aanpak Stikstof
Omdat er stikstof vrijkomt bij het productieproces en het gebruik van vrachtwagens, kwam bij de vergunningaanvraag ook het Programma Aanpak Stikstof (PAS) om de hoek kijken. In dit programma werken ondernemers, natuurorganisaties en overheden samen werken aan minder stikstof. Schreuder kijkt daar positief tegenaan. “Van belang is dat binnen het PAS samengewerkt wordt met natuurorganisaties waarbij ook oog is voor de economische belangen van ondernemingen. Ik vraag me wel af of industriële bedrijven – zeker hier in de buurt – wel weten dat het nodig is om in het kader van het PAS een vergunning aan te vragen. Wij hebben het wel meegenomen. Recyfood Productie veroorzaakt weliswaar in hele beperkte mate stikstof die effect heeft op het Natura 2000-gebied Veluwe maar het moet gewoon voor de bedrijfszekerheid en toekomstbestendigheid goed geregeld zijn.”
Raadsels
Dat het een hele kunst is om alle wet- en regelgeving rond het voeren van een bedrijf in deze branche in het vizier te hebben, blijkt wel als Borgstein de stalen archiefkast opentrekt. Tientallen rode, gele en blauw ordners staan netjes op kleur gerangschikt. Overal zijn regels voor en daarbij ontbreekt het volgens hem nogal eens aan duidelijkheid. “In België is het strenger maar in ieder geval wel duidelijker”, verzucht Kamstra. Een voorbeeld? Borgstein: “Een commissie heeft een lijst opgesteld met producten die wij niet in Nederland niet mogen verwerken. Bijvoorbeeld koekjes die in de fabriek van de lopende band zijn afgevallen. Gaan de koekjes over de band verder en vergeet iemand voor het verpakken om er suiker bij te doen, dan gaan die pakjes met diezelfde koekjes wel naar ons toe. Waarom dit zo werkt, is voor ons een raadsel. We hebben er heel wat e-mails aan gewijd maar we hebben nog steeds geen antwoord ontvangen. En dat geldt voor meer producten op die lijst.”
Hart voor het vak
Ondanks deze soms lastige obstakels blijft de passie voor het recyclen overheersen. En die kan ver gaan volgens Schreuder: “Als er hier een vrachtwagen binnenkomt met een lading waarvan het onmogelijk lijkt om die te verwerken, dan doet Rien geen oog dicht voordat hij bedacht heeft hoe het wel kan. Zo vol is hij van dit vak. Dat zie je ook terug in de drang naar innovatie, elke ontwikkeling wordt in de gaten gehouden en waar kan toegepast.” Borgstein en Kamstra kunnen dat alleen maar beamen: “Het is echt een bedrijf om trots op te zijn. Nederland kan op het gebied van recyclen nog heel wat stappen zetten, ons land loopt wat dit betreft echt achter bij de rest in Europa. Vanzelfsprekend vinden wij dat erg jammer. Er is zo veel meer mogelijk. Recyfood is er in ieder geval helemaal klaar voor.”