Verbeteren van informatievoorziening over vochtcondities met landelijk samengesteld meetnet
Watercondities zijn een essentiële voorwaarde voor behoud en ontwikkeling van natuur. Om een dekkend en samenhangend beeld te geven van deze vochtcondities, moet de informatievoorziening hiervan worden verbeterd. Deze wens spraken provincies uit in het kader van de Lerende Evaluatie van het Natuurpact. Om dit mogelijk te maken biedt een landelijk samengesteld meetnet de uitkomst, zo wordt geadviseerd in het rapport Verbeteren informatievoorziening vochtcondities.
Inventarisatie huidige (eco)hydrologische meetnetten
Provincies, terreinbeherende organisaties, Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en BIJ12 hebben samen een project opgezet om de informatievoorziening over vochtcondities voor natuur in het Natuurnetwerk Nederland en Natura 2000-gebieden te verbeteren. Om de mogelijkheden en knelpunten hiervoor inzichtelijk te maken, heeft het adviesbureau RoyalHaskoningDHV in opdracht van BIJ12 een inventarisatie uitgevoerd onder meetnetbeheerders. Hiermee is de diversiteit aan meetnetten, monitoringmethoden en monitoringsinspanning, en daarnaast ook de diversiteit aan informatiebehoefte inzichtelijk gemaakt.
Geconstateerde knelpunten en advies
RHDHV constateert meerdere knelpunten in de huidige informatievoorziening. Rekening houdend met deze knelpunten adviseren zij toe te werken naar een landelijk samengesteld meetnet. “Harmonisatie van de bestaande meetnetten achten wij geen haalbare optie. Dat betekent dat we moeten inzetten op een alternatief model, dat in een aantal stappen vorm kan krijgen. Het alternatieve model laat de bestaande provinciale meetnetten en rapportages ongemoeid, maar maakt daar met enkele aanvullingen wel slim gebruik van.”
Toewerken naar een landelijk samengesteld meetnet
Aan het uitgebrachte rapport wordt in een samenwerking van onder andere provincies, terreinbeherende organisaties, PBL en BIJ12 vervolg gegeven. Hierin worden de mogelijkheden uitgewerkt om toe te werken naar een landelijk samengesteld meetnet. Dit kan eenduidig rapporteren over de landelijke toestand mogelijk maken zonder grote aanpassingen te hoeven maken aan de bestaande meetnetten.