Verduidelijking rondom de PAS
De Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) trad ongeveer een maand geleden inwerking. Naast de webpagina pas.bij12.nl/nieuws wordt er ook in andere media veel over de PAS geschreven. Dat de PAS leeft onder adviesbureaus, burgers en provincies blijkt onder andere uit de vragen die bij de helpdesk van het PAS-bureau binnenkomen. Uit deze vragen blijkt dat over er een aantal punten nog onduidelijkheid bestaat. Met behulp van onderstaande vragen, bieden we hier opheldering over.
1. Spreek je van ontwikkelingsruimte of depositieruimte (voor grenswaarden)?
Ontwikkelingsruimte is de ruimte die gereserveerd is voor vergunningaanvragen. Depositieruimte voor de grenswaarden is de ruimte die gereserveerd is voor meldingen, ook wel meldingsruimte genoemd.
2. Is er voor ontwikkelingsruimte en depositieruimte (voor grenswaarde) dezelfde hoeveelheid aantal mol/ha/ja beschikbaar?
Nee, hiervoor zijn aparte hoeveelheden vastgesteld.
3. Wat betekent het dat de depositieruimte (voor grenswaarde) in een gebied op is?
Sinds de inwerkingtreding van de PAS zijn er veel meldingen ingediend. Hierdoor is in bepaalde Natura 2000-gebieden de depositieruimte voor de grenswaarde voor 95 procent benut. Als dit het geval is, wordt de grenswaarde verlaagd van 1,00 mol/ha/j naar 0,05 mol/ha/j. Dit heeft als gevolg dat er voor die gebieden geen melding meer ingediend kan worden, maar dat er een vergunning aangevraagd moet worden. Afhankelijk van wat er wordt aangevraagd kan toedeling van ontwikkelingsruimte aan de orde zijn. Een overzicht van de Natura 2000-gebieden waar de depositieruimte voor de grenswaarde op is vindt u in het artikel ‘Mededeling over de ruimte voor meldingen‘.
4. Is er sprake van een nieuwe regel?
Bij Natura 2000-gebieden waar de depositieruimte voor de grenswaarde 95 procent benut is, wordt de grenswaarde automatisch verlaagd. De grenswaarde wordt van 1,00 mol/ha/j verlaagd naar 0,05 mol/ha/j. Dit is vastgelegd in het Besluit Grenswaarden. Dit besluit is tegelijk met de PAS op 1 juli 2015 inwerking getreden en heeft in januari 2015 ter inzage gelegen. Het is dus geen nieuwe regel.
5. Legaliseert de PAS bedrijven op het maximum aantal dieren tussen 1 januari 2012 en 31 december 2014?
Bedrijven die niet in het bezit zijn van Nb-wetvergunning voor 1 juli 2015 daarvoor geldt dat het hoogste aantal dieren dat feitelijk aanwezig was tussen 1 januari 2012 en 31 december 2014 mits dit dierenaantal vergund is in de milieuvergunning/omgevingsvergunning, gelegaliseerd wordt door de PAS.
6. Welke actie moet een bedrijf ondernemen die voor 1 juli 2015 niet in het bezit was van een Nb-wetvergunning?
Het bedrijf zal allereerst met AERIUS Calculator een berekening voor de bestaande situatie moeten maken. Hoe u dit doet en wat precies verstaan wordt onder ´bestaande situatie´ vindt u terug op de PAS.BIJ12/site. Afhankelijk van de berekende stikstofdepositie zal de berekening bewaard moeten worden of dient een vergunning aangevraagd te worden. De depositie van de bestaande situatie dient níet gemeld te worden. Via ‘Melding indienen en vergunning aanvragen‘ binnen de veelgestelde vragen vindt u meer informatie over de te nemen stappen.