Vlinderstichting: 2016 geen goed jaar voor vlinders en gemiddeld voor libellen
2016 was geen goed vlinderjaar. Voor de libellen daarentegen was het een gemiddeld jaar, vergelijkbaar met de voorgaande jaren. Dit blijkt uit het jaarverslag over 2016 van het Landelijk Meetnet Vlinders is een samenwerkingsproject van De Vlinderstichting en het CBS, in het kader van het Netwerk Ecologische Monitoring, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.
Libellen
Voor de libellen was 2016 een gemiddeld jaar. Een van de meest succesvolle libellen is de vuurlibel, die aan een enorme opmars bezig is. Deze zuidelijke soort profiteert van klimaatverandering en de sterke verbetering van de waterkwaliteit in de laatste 25 jaar. Een algemene juffer die zowel in natuurlijk als in stedelijk gebied voorkomt is de houtpantserjuffer. De trend van deze prachtig groen metallic gekleurde juffer is negatief. Een oorzaak voor deze achteruitgang is nog niet duidelijk.
Vlinders
Voor de vlinders was 2016 over het algemeen geen goed jaar. Een goed of slecht vlinderjaar is vrijwel altijd bepaald door het weer, maar dan vaak meerdere elementen daaruit in diverse perioden. Voor 2016 was het vrij koude en wisselvallige voorjaar en de koude periode in juni waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak voor het matige vlinderjaar.
Net als bij de libellen zie je ook bij de vlinders winnaars en verliezers. Het bont zandoogje is vanaf 1990 sterk toegenomen en de langjarige trend is dus zeer positief, maar 2016 was voor deze soort juist weer een minder jaar. Bij de dagpauwoog is dat net andersom. De langjarige trend is negatief, maar juist in 2016 waren er erg veel aanwezig.
Zie voor meer informatie het rapport Vlinders en libellen geteld Jaarverslag 2016 op de site van De Vlinderstichting.
bron: Nature Today