Wat wil jij nog weten over PAS?
Wie meer wil weten over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) kan terecht bij de PAS-Campus. Uit de voorlopige evaluatie blijkt dat de trainingen de deelnemers goed op weg hebben geholpen. Wat er nog aan extra kennis nodig is, wordt geïnventariseerd via een online enquête.
“Dat klopt”, zegt Céline Hoon, coördinator van de PAS-Campus. “Tot en met januari 2016 kunnen deelnemers de enquête nog invullen. We hopen dat ze dat ook doen want daarmee kunnen we volgend jaar goed inspelen op hun behoefte aan extra kennis over de PAS.”
Opzet trainingenaanbod
In 2015 zijn er vijfentwintig trainingen gegeven, waar meer dan driehonderd cursisten aan deelnamen. Onlangs kwamen de ontwikkelaars van de PAS-Campus en de docenten bij elkaar om deze resultaten te bespreken en alvast een doorkijkje te maken naar het volgende jaar. Daarbij was ook Thijs Janssens van het PAS-bureau aanwezig. Hij is samen met Hoon de drijvende kracht achter de PAS-Campus: “Voor de inwerkingtreding van het PAS is er in korte tijd een trainingenaanbod opgezet. Doel was vergunningverleners, aanvragers en adviseurs te helpen bij het werken met het programma en AERIUS, het rekeninstrument van het PAS.”
Tevreden cursisten
De opzet om op deze manier kennis over de PAS aan te bieden werkt, laat Hoon weten. “De reacties zijn overwegend positief. Van de deelnemers krijgen we terug dat ze tevreden zijn over de inhoud en over de docenten. De trainingen zijn toegespitst op de werkpraktijk waarbij veel casussen aan bod komen. Dat wordt als prettig ervaren. Waardering is er ook voor de ruimte voor vragen en discussie.”
Geleerd van de uitvoering
Ook de docenten hebben goede ervaringen met het geven van de trainingen. De veranderende omgeving bracht wel met zich mee dat sommige zaken niet altijd even duidelijk waren. Hoon: “Maar er is in dit eerste jaar veel geleerd van de uitvoering van de PAS en dat betrekken we uiteraard in de inhoud van het cursusprogramma.”
Laagdrempelig
De ontwikkelkosten van het trainingenaanbod zijn betaald door het Rijk en de provincies. De doelgroepen kunnen de trainingen tegen kostprijs bij de PAS-Campus afnemen. Janssens: “De cursusprijs kan dus laag worden gehouden en dat maakt de PAS-Campus laagdrempelig.”
Verschuiving kennisbehoefte
Op dit moment is er een verschuiving zichtbaar in de kennisbehoefte. “Bij de start van de PAS was nog maar een kleine groep bekend met het programma. Nu weten de meesten waar de PAS voor staat en hoe AERIUS werkt. Daarmee groeit de vraag naar het delen van praktijkervaringen met elkaar. Dat geldt overigens vooral voor provincies en adviseurs. De laatste tijd zijn er ook meer gemeenten die de PAS-Campus weten te vinden. We hebben al verschillende incompany-trainingen voor deze doelgroep verzorgd. Zeker op het gebied van de Wabo en de PAS kunnen zij extra kennis gebruiken”, aldus Janssens.
Kennisontwikkeling en kennisdeling
Tijdens de evaluatiebijeenkomst zijn ook eventuele vervolgstappen besproken. Hoon: “Naast het geven van trainingen zijn er vormen van kennisontwikkeling en kennisdeling die goed passen bij zo’n continu veranderde omgeving als bij de PAS. Daarbij kun je denken aan netwerkbijeenkomsten of werken in community’s of practice. Van pure kennisoverdracht ga je naar het delen van kennis en praktijkervaringen. Eind januari 2016 wordt de evaluatie afgerond. Daarna wordt besloten hoe we verdergaan.”
Lees in deze berichten wat cursisten en docenten over de trainingen vertellen:
De diepte in met een training over PAS en AERIUS bij PAS-Campus