Wispelturige spijtoptanten: Meedoen met het ANLb, wanneer wel of niet?
Beheerders agrarisch natuurbeheer ’oude stijl’ kunnen onder bepaalde voorwaarden overstappen naar het agrarisch natuurbeheer ‘nieuwe stijl’: het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb). Het is aan de gebiedscoördinatoren voor het collectief agrarisch beheer ‘oude stijl’ en de agrarische collectieven samen, te zorgen voor een goede registratie van de overstappers in de SNL-applicatie (Toolkit) en bij het collectief.
Sinds de invoering van het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) begin dit jaar, is tijdelijk, tot uiterlijk 2021, sprake van twee subsidieverordeningen voor agrarisch natuurbeheer. Er zijn namelijk ook nog agrarisch natuurbeheerders met een SNL contract agrarisch natuurbeheer ‘oude stijl’. Deze contracten zijn echter aflopend, elk jaar en tot op zijn laatst in 2021.
De voordelen
Overstappen vanuit het SNL-agrarisch ‘oud’ naar het ANLb kan als de percelen helemaal of deels binnen de kaartbegrenzing van het ANLb liggen en als de beheerder deelneemt aan (de uitbreiding op) de gebiedsaanvraag van een agrarisch collectief in de provincie waar de beheerder SNL-beheer voerde. Die overstap naar het ANLb heeft diverse voordelen, zowel voor de deelnemer, als voor het collectief en de provincie. De agrarisch natuurbeheerder krijgt de gelegenheid om samen te werken met een collectief in de regio. Het collectief kan meer grip krijgen op het beheer in een gebied: als al het agrarisch natuurbeheer via het collectief loopt, kan beter worden gestuurd op samenhang en kwaliteit van het beheer. Een versnelde beëindiging van SNL-contracten is ook gunstig voor de provincie, omdat het extra kosten met zich meebrengt om twee stelsels voor agrarisch natuurbeheer in de lucht te houden.
De overstappers
Overstappen naar het ANLb kan tot de eerste dag van de openstellingsperiode van de ANLb-subsidie 2017 van de provincie, via een overstapmelding bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Ook moet het agrarisch collectief een beheercontract afsluiten met de agrarisch natuurbeheerder en minimaal één perceel van de beheerder opnemen in het plan voor het jaarlijks beheer voor 2017. Vervolgens moet de gebiedscoördinator de beheerder uit de SNL-applicatie (Toolkit) halen.
De spijtoptanten
Je hebt natuurlijk altijd spijtoptanten: agrariërs die toch weer terug willen naar het SNL, bijvoorbeeld omdat ze er met het collectief niet uitkomen welk beheer moet plaatsvinden, of wanneer.
Terug kan niet altijd
Tot 1 januari kunnen beheerders die ‘spijt’ hebben van de overstap, nog terug naar het ‘oude’ SNL, daarna niet meer, en voorwaarde is dat zij nog in de SNL-applicatie (Toolkit) geregistreerd staan. Dit wordt anders als de beheerder al uit de Toolkit verwijderd is. Opnieuw registreren in het SNL per 1 januari kan namelijk niet. Een dringend advies van Peter van Hooff, functioneel beheerder van de SNL-applicatie vanuit BIJ12: “Ik kan me voorstellen dat gebiedscoördinatoren daarom even wachten met het verwijderen van beheerders uit de Toolkit. Het is echter wel heel belangrijk dat zowel de collectieven als de gebiedscoördinatoren goed registreren wie in welk stelsel zit, zodat daarover geen verwarring ontstaat. Eventuele dubbelingen in de systemen kunnen nog wel in de periode van 15 januari tot 15 februari worden opgelost door de gebiedcoördinatoren.”
Instructievideo
Om alle stappen die nodig zijn voor een goede registratie te verhelderen, is er per 1 oktober een instructievideo hierover beschikbaar. De video zal in een aparte editie van de ANLb-nieuwsbrief worden aangekondigd.
Meer informatie over overstappers en spijtoptanten