Wolf in Nederland
Rond de kerstdagen heeft een wolf afkomstig uit Mecklenburg-Vorpommern ons land bezocht. Het dier verblijft momenteel weer in het buitenland. Dit weten we dankzij een Duits onderzoek waarbij het dier door middel van een halsbandzender gevolgd kon worden.
De provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Limburg en Noord-Brabant zijn in december bezocht door de rondzwervende wolvin ‘Naya’. Bijzonder aan dit dier was dat het in het kader van een onderzoeksproject uit Mecklenburg-Vorpommern was voorzien van een zender. De Duitse onderzoeker heeft contact opgenomen met de provincies en was bereid om informatie over het dier achteraf te delen. Aangezien de wolf Nederland weer heeft verlaten beschikken de provincies niet over informatie over de actuele verblijfplaats.
DNA-onderzoek
Op aanwijzing van de Duitse onderzoeker heeft Wageningen Environmental Research (WEnR) achteraf een aantal locaties onderzocht waar deze wolf is geweest. Daaruit bleek dat er wilde prooidieren, zoals reeën en hazen, zijn gegeten. Uit analyse van de route is deze wolf met grote waarschijnlijkheid ook verantwoordelijk voor een aanval op schapen in Overijssel en in Noord-Brabant. Er wordt DNA-onderzoek verricht om hierover definitief uitsluitsel te kunnen geven. Dit resultaat wordt binnen enkele weken verwacht. Schapenhouders worden door de provincie gecompenseerd voor kosten van dode of gewonde dieren als deze door een wolf zijn aangevallen.
Zenderinformatie achteraf
Zenderinformatie en kennis van de locatie is altijd achteraf. Op het moment dat de zenderinformatie vanuit Duitsland beschikbaar komt, soms na enige dagen, is de wolf al weer tientallen kilometers verder getrokken. Een waarschuwing voor een rondzwervende wolf is door deze vertraging niet zinvol.
Waardevolle bijdrage door beschermde wolf
Met de toenemende populatie wolven in Duitsland verwachten de Nederlandse provincies ook dit jaar dat één of meer rondzwervende jonge wolven ons land zullen bezoeken. Of dit ook zal leiden tot vestiging valt niet te voorspellen. Wolven kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan het natuurlijke evenwicht door hun invloed op populaties wilde hoefdieren en zijn –ondanks hun recente toename- nog steeds een bedreigde diersoort. Wolven zijn op grond van Europese wetgeving streng beschermd.
Meer informatie
- Meer informatie vanuit Duitsland over de gezenderde wolf.
- De provincies hanteren voor in Nederland verschijnende wolven het in 2016 vastgestelde wolvendraaiboek.
- Informatie om schade aan vee door wolven te voorkomen.
- Schade aan vee kunt u melden bij BIJ12 Faunazaken
- Waarnemingen van wolven kunt u melden bij Wolven in Nederland.
- Informatie over wolven en DNA-onderzoek .