‘Natuurdata in de kijker’

Bijgewerkt op: 14 april 2025

Op 15 mei 2025 organiseert het Programma Verbetering Natuurmonitoring een dag vol kennisuitwisseling en samenwerking bij Fort aan de Klop in Utrecht.

Programmadag Verbetering Natuurmonitoring

Laat je inspireren én informeren over het versterken, effectiever benutten en delen van natuurdata. Op onze programmadag duiken we dieper in de inhoud en ontdekken we samen de slimme mogelijkheden van natuurdata.

Kom nieuwe inzichten opdoen, versterk de landelijke samenwerking en breid je netwerk uit.

We kijken uit naar je komst!

Meld je hier aan

Het programma ziet er als volgt uit:

09:30 – 10:00 uur Inloop
10.00 – 12.00 uur Programmalijnen:

  • Doelbereik
  • Natuurmaatregelen
  • Omgevingscondities
  • Data & IV
12.00 – 13.00 uur Lunch
13.00 – 13.15 uur Plenaire aftrap door Tjitske Visser
13.15 – 14.00 uur Marjolein Pijnappels, toekomstecoloog
14.00 – 14.45 uur Workshops ronde I
14.45 – 15.00 uur  Pauze
15.00 – 15.45 uur Workshops ronde II
15.45 – 16.00 uur Afsluiting en wrapup
16.00 – 17.00 uur Borrel en expositie

Aanmelden

Je kunt je aanmelden voor de gehele dag of voor de middag. Aanmelden kan tot en met 24 april. Met jouw aanmelding voor de programmadag rekenen we op jouw aanwezigheid.

Aanmelden

Ochtendprogramma

In de ochtend gaan de ontwikkelteams en afstemcirkels van de programmalijnen aan de slag. Zit je in één van deze teams dan sluit je daar vanzelfsprekend bij aan.
Neem je deel aan meerdere projecten/programmalijnen? Stem dan af met de projectleiders waar je aansluit. Als je geen onderdeel bent van een project/programmalijn (ontwikkelteam en/of afstemcirkel), ben je welkom om aan te sluiten bij een project/programmalijn naar keuze.

Programmalijn Doelbereik
  • Project leefgebieden van soorten
    Een doorkijk voor 2025: waar werken we aan en hoe gaan we dat doen.
  • Project uniforme beoordelingskaders
    We staan stil bij de bereikte resultaten en kijken vooruit.
  • Project vegetatie en habitattype karteringen
    Hoe gaan we ons organiseren en welke bouwblokken pakken we als eerste op.
  • Project soorten monitoring
    De volgende mijlpalen zijn in de afgelopen periode bereikt: inzicht in “witte vlekken”, meetnettenoverzicht en start eerste soortensprints. We staan stil bij deze mijlpalen, door hierop terug te kijken en deze te vieren.

Programmalijn Omgevingscondities

Interactieve presentatie van de globale tijdlijn en mijlpalen voor de tweede helft van 2025: ‘life after the pilot’. Hoe gaan we als ontwikkelteam, afstemcirkel en implementatieteam optimaal samenwerken.

Programmalijn Natuurmaatregelen

Natuurmonumenten geeft een presentatie over hun dataregistratie, de afspraken die ze gemaakt hebben en hoe deze tot stand zijn gekomen. Daarna gaan we met elkaar in gesprek over wat we hiervan kunnen leren.

Data & IV

We beginnen het ochtendprogramma met demo’s. We laten de eerste resultaten van de Proof of Concepts zien. Het tweede deel van de ochtend staat in het teken van BYOD (Bring Your Own Data).

Welke datasets heeft jouw organisatie die niet centraal beschikbaar zijn maar wel van waarde zijn in het monitoringsproces? Stuur een mail met jouw vraag of data-uitdaging naar: ron.vanbekkum@bij12.nl en wellicht kunnen wij op 15 mei een oplossing laten zien.

Middagprogramma

Plenaire aftrap

We starten de middag met een aftrap van programmamanager Tjitske Visser. Zij neemt ons mee in de huidige resultaten en uitdagingen van het programma.

Inspirerende spreker

Marjolein Pijnappels – Solar Punk: radicaal hoopvol
Een lezing over de verwevenheid van natuur, mens en technologie.

Vanuit de bril van de Solar Punk neemt Marjolein ons mee naar een
mogelijke toekomst waarin natuur, mens en technologie met elkaar verweven zijn. Op welk wereldbeeld is deze systemische visie gestoeld? Welke kansen biedt het? En wat betekent het voor onze relatie met natuur en natuurbeheer?
Meer informatie over MarjoleinDeze link opent in een nieuw tabblad

 

Workshops

In de middag kun je kiezen uit een aantal workshops. Deze worden in twee rondes gegeven, dus je kunt twee keer een keuze maken. Dit mag op de dag zelf. De workshops zijn nog in ontwikkeling, hieronder alvast een tip van de sluier:

  • Blue Prints – ontknel je werkproces
    De deelnemers gaan een deel van hun werkproces in kaart brengen. Welke stappen maak je in dit proces, met wie werk je samen, welke informatiebronnen gebruik je, waar zitten knelpunten en wat zijn belangrijke momenten in dat proces? De deelnemers presenteren het resultaat aan elkaar en geven elkaar input voor optimalisatiemogelijkheden. Zo gaan ze met meer inzicht en een schrift vol kansen weer huiswaarts.
  • Data Demo – Build your own data dream
    Data verzamelen, oppoetsen, analyseren, resultaten publiceren en visualiseren. We laten de eerste resultaten van de Proof of Concepts zien in de vorm van demo’s en gaan in op enkele praktijkuitdagingen.
  • Visdeurbel – hoe speel je een monitoringsinitiatief in de kijker?
    Mark van Heukelum deelt met ons het wereldwijde succes van de visdeurbel en wat we daarvan kunnen leren.
    Meer informatie over de visdeurbelDeze link opent in een nieuw tabblad
  • Design Thinking – hoe je gebruikergericht werkt
    We hanteren binnen het Programma Verbetering Natuurmonitoring een ontwerpende aanpak. Dit betekent dat we altijd:

    • Starten met de gebruikers en hun behoefte als uitgangspunt;
    • Naar het grotere geheel kijken;
    • Leren door te doen, maken en testen.

    Zo werken we aan oplossingen die echt werken. Onze ontwerpers nemen je mee in deze lerende manier van werken: wat het precies inhoudt, waarom we het doen en vooral hoe je het aanpakt. Want door te doen, leer je het meest.

Afronding en wrapup

We sluiten de dag gezamenlijk af door enkele ervaringen uit te lichten en samen te kijken naar wat de dag ons heeft gebracht. Vervolgens kunnen we hier nog over napraten of andere ideeën uitwisselen tijdens de borrel. Tijdens de borrel is ook de programma-expositie te bewonderen.

Bereikbaarheid Fort aan de Klop

Adres: 1e Polderweg 4, 3563 MC UtrechtDeze link opent in een nieuw tabblad

Fort aan de Klop in Utrecht is goed te bereiken met het OV (trein en bus/OV fiets) en de auto. Vanaf Utrecht CS fiets je in een kwartier naar Fort aan de Klop. Parkeer je fiets gewoon op het Fort aan de Klop eiland.

Het terrein van Fort aan de Klop is autovrij. Je kunt de auto gratis kwijt op 5 minuten wandelen van het fort. Tegen het talud van de Muinck Keizerbrug, zijn 22 openbare parkeerplaatsen. Vanaf de bushaltes loop je in ongeveer 10 minuten naar het fort.

Zie voor meer bereikbaarheidsinformatie: Zakelijk evenement op Fort aan de KlopDeze link opent in een nieuw tabblad

Vragen of opmerkingen?

Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op: vvm@bij12.nl