Verleasen

Stel: u wilt als ondernemer uw bedrijf uitbreiden. Dan mag u, ondanks die uitbreiding, niet meer depositie veroorzaken op stikstofgevoelige natuur in Natura 2000-gebieden. U kunt dit oplossen door stikstofruimte te leasen van een ander bedrijf. Dat bedrijf mag tijdens de leaseperiode geen gebruik maken van die ruimte.

Wat is verleasen?

Verleasen is een vorm van extern salderen. Het is het tijdelijk overnemen van stikstofruimte van een ander bedrijf. Net als bij extern salderen mag u 70% van de beschikbare ruimte gebruiken. De overige 30% heeft tot doel om feitelijke depositiestijgingen te voorkomen. Vergunningen waarmee gesaldeerd wordt bevatten nog weleens ruimte die in de praktijk niet meer gebruikt wordt (zogeheten ‘latente ruimte’). Als de leaseperiode voorbij is, dan kan het bedrijf dat de ruimte beschikbaar stelde weer de volle 100% gebruiken.

Hoe weet ik hoeveel stikstof mijn bedrijf uitstoot?

U kunt dit berekenen met AERIUS CalculatorDeze link opent in een nieuw tabblad (AERIUS.nl). Op onze website vindt u de Deze link opent in een nieuw tabblad om u op weg te helpen.

Vergunningplicht

Net als bij extern salderen dient u te voldoen aan de Provinciale beleidsregelsDeze link opent in een nieuw tabblad. Er geldt een vergunningplicht. Zie voor meer informatie over het proces en de stappen bij verleasen:

De Handreiking intern en extern salderen
De Factsheet extern salderen in de provinciale beleidsregelsDeze link opent in een nieuw tabblad