Direct naar inhoud Direct naar menu Direct naar zoek formulier Direct naar inlogscherm

Link naar homepage
Zoeken

U bent hier:

Home   ›   Onderwerpen   ›   Natuur en Landschap   ›   Index Natuur en Landschap   ›   De Index Natuur en Landschap   ›   Natuurtypen   ›   N01 Grootschalige, dynamische natuur   ›   N01.04 Zand- en kalklandschap

N01.04 Zand- en kalklandschap

Hieronder: Algemene beschrijving Afbakening Voorbeeldgebieden Subsidie Standaardkostprijs Monitoring en natuurkwaliteit

Algemene beschrijving

Zand- en kalklandschap omvat de meer natuurlijke gebieden in het zand- en het kalklandschap waar vooral grondwaterstandfluctuaties, successie en waterdynamiek van beken in combinatie met integrale begrazing het landschap vormen. Al naar gelang de ligging van het gebied bestaat het uit een groot scala van andere in zand- en kalkgebieden voorkomende beheertypen (zoals Beek en Bron, Hoogveen. Vochtige heide, Zuur ven of hoogveenven, Droge heide, Droog schraalland, Haagbeuken- en essenbos en Dennen- eiken en beukenbos) die echter vanwege continue veranderingen in het landschap niet in omvang en ligging apart in het beheer kunnen worden vastgelegd.

Om natuurlijke processen in dit beheertype het landschap te kunnen laten bepalen is een grote oppervlakte nodig. Er is hiervoor in Nederland slechts weinig ruimte overgebleven. De natuurwaarden hangen vooral samen met de variatie in de ruimtelijke gradiënt in vochthuishouding en successiestadia. Bij ontwikkeling vanuit een in het recente verleden intensief geëxploiteerd landschap zijn met name oude ontwikkelingsstadia met bijvoorbeeld dikke en dode bomen van belang voor de biodiversiteit. Naar verloop van tijd wordt het voldoende ontstaan van pioniersituaties voor de biodiversiteit belangrijk, die door begrazing ook langer aanwezig kunnen blijven. Met de mate waarin begrazing in dit landschapstype een rol speelt in relatie tot de biodiversiteit is nog veel onbekend, omdat dit landschapstype in Europa al lange tijd niet meer voorkomt en er slechts recent gestart is met de ontwikkeling ervan. De mate waarin bomen het landschapsbeeld in dit verband zullen domineren is nog onzeker maar zal naar waarschijnlijkheid in ruimte en tijd fluctueren.

Karakteristieke soorten zijn al degenen die voor de andere beheertypen van zand- en kalkgebieden genoemd zijn. Specifieke soorten die als karakteristiek voor het grootschalig voorkomen van dit type kunnen worden gezien zijn nog grotendeels onbekend, maar omvatten waarschijnlijk een aantal grote roofvogels en top-predatoren als de lynx. Verder zijn meer natuurlijke dichtheden van wild zwijn en Eedelhert van belang.

Afbakening

  • Het beheertype Zand- en kalklandschap is gelegen in de Zandlandschappen of het Heuvellandschap en omvat in tijd en ruimte wisselende in dit landschap thuishorende typen.
  • Het landschap wordt gevormd door natuurlijke processen zoals de werking van wind, water (o.a. periodiek hoge grondwaterstanden) en/of grote grazers.
  • De tot dit type behorende eenheid is tenminste 500 ha groot of maakt onderdeel uit van een groter gebied behorend bij grootschalige dynamische natuur.

Voorbeeldgebieden

Veluwezoom

Subsidie

Subsidievoorwaarden

Voor natuurbeheerders geldt een algemene beheerverplichting. Dit betekent dat de beheerder het beheertype in stand moet houden. De manier waarop hij deze instandhoudingsverplichting invult, is aan de beheerder zelf.

Subsidietarief

De jaarvergoeding voor het begrotingsjaar 2019 voor het Natuurbeheertype N01.04 Zand- en Kalklandschap is € 74,42 per hectare. Het tarief voor monitoring voor 2019 bedraagt €  9,22.

De vergoeding kan jaarlijks wijzigen en bedraagt 75% van de standaardkostprijs.

Standaardkostprijs

De standaardkostprijsbladen gaan uit van de beheermaatregelen die gemiddeld over heel Nederland gezien nodig zijn om dit beheertype in stand te houden. Afhankelijk van regionale omstandigheden kan het noodzakelijk zijn om het beheer aan te passen voor de instandhouding van het beheertype.

Klik op de afbeelding om deze in een groter formaat te bekijken.

Tabel met Standaardkostprijs Zand- en kalklandschap

Bekijk het document Standaardkostprijzen 2018 (subsidie 2019)(.pdf) voor een overzicht van alle standaardkostprijzen per natuurtype. Beheertype N01.04 Zand- en kalklandschap is terug te vinden op paginanummers 26 en 27.

Monitoring en natuurkwaliteit

Structuur

Kenmerkend voor een zand- en kalklandschap is o.a. de aanwezigheid van natuurlijke successie, de variatie aan levensgemeenschappen en de turnover in deze levensgemeenschappen. De in dit landschap aanwezige beheertypen kunnen dan ook als de kenmerkende onderdelen van de structuur worden gezien:

N01.04 Zand- en kalklandschap - Structuur
StructuurelementMinimum %Maximum %
N03.01 Beek en bron 150
N04.02 Zoete plas 120
N06.03 Hoogveen 180
N06.05 Zwakgebufferd ven 150
N06.06 Zuur ven of hoogveenven
150
N07.01 Droge heide 150
N07.02 Zandverstuiving120
N11.01 Droog schraalland120
N12.02 Kruiden- en faunarijk grasland120
N12.06 Ruigteveld120
N14.01 Rivier- en beekbegeleidend bos180
N14.02 Hoog- en laagveenbos180
N14.03 Haagbeuken- en essenbos180
N15.02 Dennen-, eiken- en beukenbos180

De hier genoemde structuurelementen zijn de genummerde beheertypen zoals deze gedefinieerd staan in de index.

Kwaliteitsbepaling

  • Goed: indien minimaal 7 kwalificerende beheertypen aanwezig zijn.
  • Matig: indien 4-6 van de kwalificerende beheertypen aanwezig zijn.
  • Slecht: indien 1-3 kwalificerende beheertypen aanwezig zijn.

Flora en fauna

Biotische kwaliteit wordt uitgedrukt in het voorkomen van een selectie van karakteristiek geachte en kwalificerende flora- en faunasoorten uit de kleinschalige beheertypen. De soortenkeuze is gebaseerd op de lijsten van de typen N03.01, N04.02, N06.03, N06.05, N06.06, N07.01, N07.02, N 11.01, N12.02, N12.06, N14.01, N14.02, N14.03 en N15.02. De hieronder weergegeven soorten (flora en broedvogels) tellen mee.

N01.04 Zand- en kalklandschap Flora en Fauna
SoortgroepSoorten
Plantenbeenbreek, bottelroos, dennenwolfsklauw, dichte bermzegge, draadgentiaan, drijvende egelskop, drijvende waterweegbree, dwergbloem, dwergvlas, fraai hertshooi, groenknolorchis, grote leeuwenklauw, grote wolfsklauw, klavervreter, klein wintergroen, kleinste egelskop, kluwenklokje, knikkend nagelkruid, knolsteenbreek, lange zonnedauw, langstengelig fonteinkruid, ongelijkbladig fonteinkruid, overblijvende hardbloem, riempjes, rijsbes, ruige anjer, slank wollegras, spits havikskruid, stengelloze sleutelbloem, stofzaad, teer vederkruid, torenkruid, tweehuizige zegge, valse zandzegge, veenbloembies, veenmosorchis, vlottende waterranonkel, vogelnestje, weideklokje, weide-vergeet-mij-nietje
Broedvogelsappelvink, blauwborst, boomklever, boomkruiper, boomleeuwerik, bosrietzanger, draaihals, duinpieper, fluiter, geelgors, gekraagde roodstaart, geoorde fuut, goudplevier, grasmus, grauwe klauwier, grauwe vliegenvanger, groene specht, grote bonte specht, klapekster, kleine bonte specht, kneu, korhoen, kraanvogel, kwak, matkop, middelste bonte specht, nachtegaal, paapje, putter, raaf, roodborsttapuit, spotvogel, sprinkhaanzanger, tapuit, veldleeuwerik, watersnip, wespendief, wielewaal, wulp, zwarte specht

Kwaliteitsbepaling *

  • Goed: indien minimaal 35 kwalificerende soorten voorkomen en beide soortgroepen vertegenwoordigd zijn.
  • Matig: indien 25-34 kwalificerende soorten voorkomen of wanneer 35 of meer soorten voorkomen, maar niet aan de eisen voor goed wordt voldaan.
  • Slecht: indien minder dan 25 kwalificerende soorten voorkomen.

* De kwaliteitsbepaling flora en fauna voor de grootschalige typen moet nog in de praktijk worden getest en kan in de toekomst nog worden aangepast.

Natuurlijkheid

Om de natuurlijkheid van landschappen te duiden zijn twee ingangen gekozen. Enerzijds de processen die in een grootschalig landschap de ruimte zouden moeten hebben, anderzijds de aanwezigheid van karakteristiek geachte en kwalificerende sleutelsoorten uit functionele groepen die met natuurlijke processen in grootschalige natuur te maken hebben: predatoren, aaseters en grazers.

Processen

Het type Zand- en kalklandschap kent verschillen tussen nat en droog, deels door de aanwezigheid van oppervlaktewateren zoals beken of vennen, deels door plekken die (tijdelijk) hoge grondwaterstanden kennen. Om dynamiek en bijbehorende successie een plek te geven in deze landschappen, zijn ook erosieprocessen van belang. Wind en water moeten vrij spel hebben, begrazing kan een vergelijkbaar effect hebben.

In dit beheertype speelt de stikstofdepositie een belangrijke rol bij de kwaliteitsbepaling:

N01.04 Zand- en kalklandschap - Stikstofdepositie *
GoedMatigSlecht
< 5 kg N ha-1 y5-10 kg N ha-1 y-1> 10 kg N ha-1 y-1
< 360 mol N ha-1 y-1360-710 mol N ha-1 y-1> 710 mol N ha-1 y-1

* Waarde voor (Zeer) Zwakgebufferde vennen (5,8 kg) en actieve hoogvenen (5 kg) en herstellende hoogvenen (5 kg) (Van Dobben & Van Hinsberg, 2008).

De volgende punten spelen een rol bij de bepaling van grootschaligheid:

  1. Een natuurlijke afwatering en/of inzijging van water, dus ook het ontbreken van lokale ingrepen die het waterpeil kunnen verlagen (lokale wateronttrekking van oppervlaktewater, de aanwezigheid van sloten/greppels).
  2. Processen van bodemvorming moeten ongehinderd plaats kunnen vinden (dit wil zeggen dat geen ingrepen gepleegd worden die deze processen hinderen, zoals graafwerkzaamheden, strooiselverwijdering of kunstmatige aanpassingen van de (grond)waterstand).
  3. Processen van erosie en sedimentatie worden binnen het gebied niet gehinderd door menselijke ingrepen.
  4. Stikstofdepositie: het niveau van depositie voldoet tenminste aan het criterium “matig”.
  5. Bodemvormende processen en vegetatieontwikkeling worden niet gehinderd door stikstofdepositie; het niveau van depositie voldoet aan het criterium “goed”.

Kwalificerende sleutelsoorten van grootschalig, natuurlijk landschap:

  1. Zeearend (broedend)
  2. Oehoe (broedend)
  3. Raaf (broedend)
  4. Lynx
  5. Wolf
  6. Grote grazers *: rund, paard en/of wisent (ook wanneer meerdere typen grazers voorkomen telt “grote grazers” nog steeds als 1 “soort” in de kwaliteitsbepaling mee)
  7. Edelhert en/of damhert (wanneer beide soorten voorkomen, telt “edelhert en/of damhert steeds als 1 “soort” in de kwaliteitsbepaling mee)
  8. Wild zwijn
  9. Bever
  10. Otter

* Dit betreft grazers met een natuurlijke populatiesamenstelling die ongehinderd, het hele jaar in het hele gebied kunnen begrazen.

Kwaliteitsbepaling

  • Goed: indien ten minste 4 procesfactoren en minimaal 5 kwalificerende soorten voorkomen.
  • Matig: indien ten minste 4 procesfactoren, maar minder dan 5 kwalificerende soorten voorkomen óf indien ten minste 3 procecfactoren en minimaal 5 kwalificerende soorten voorkomen.
  • Slecht: indien niet aan de klasse matig of goed voldaan is.

* de procesfactoren 4 en 5 kúnnen gelijktijdig voorkomen en tellen dan beide mee.

Ruimtelijke condities

Bij de interpretatie van verbondenheid dient rekening te worden gehouden met aanwezige barrière’s in de vorm van bebouwing, infrastructuur of brede wateren die voor veel fauna niet of moeilijk overbrugbaar zijn.

N01.04 Zand- en kalklandschap - Ruimtelijke condities
Oppervlakte beheertype / ruimtelijke samenhang>10.000 ha1000-10.000 ha< 1000 ha
Verbonden met andere Zand- en kalklandschappenGoedGoedMatig
In nabijheid (binnen 1 km) van andere Zand- en kalklandschappenGoedMatigSlecht
GeïsoleerdMatigMatigSlecht

Monitoring

N01.04 Zand- en kalklandschap - Monitoring
ParameterMethodeFrequentie
StructuurelementenBepaling bedekking6 jaar
VegetatieVegetatiekartering12 jaar
Natuurlijkheid incl. stikstofdepositieBepalen aanwezigheid soorten en procesfactoren6 jaar
PlantenInventarisatie kwalificerende soorten6 jaar
BroedvogelsInventarisatie kwalificerende soorten6 jaar
Ruimtelijke conditiesGIS-analyse en veldwaarneming6 jaar

 

Lees voor

Overzicht van pagina's op dezelfde niveau

Bekijk ook:

  • De Index Natuur en Landschap
    • Natuurtypen
      • N01 Grootschalige, dynamische natuur
        • N01.01 Zee en wad
        • N01.02 Duin- en kwelderlandschap
        • N01.03 Rivier- en moeraslandschap
        • N01.04 Zand- en kalklandschap

Over Natuur en Landschap

Natuur en Landschap is de verzamelplaats voor alle (beleids)informatie over natuur en landschap in Nederland. BIJ12 brengt hier beleids-, onderzoeks- / kennis- en praktijkinformatie over natuur en landschap samen.

Over De Index Natuur en Landschap

De Index Natuur en Landschap beschrijft welke typen natuur, agrarische natuur en landschap we kennen in Nederland en is de basis voor de natuurbeheerplannen van de provincies.

Handelingen die u met deze pagina kunt doen

  • Deel via LinkedIn
  • Deel via Twitter
  • Deel via Facebook
Menu
Zoeken

    Hoofd menu

  • Home
  • Onderwerpen
    • Faunazaken
      • Akkerbouw
      • Grasland
      • Monitor Faunaschade
      • Tegemoetkoming faunaschade
        • Aanvraag tegemoetkoming faunaschade
        • Beleidsregels tegemoetkoming faunaschade
          • Leges
          • Tijdig indienen van de aanvraag
          • Tijdig aanvragen van een ontheffing
          • Adequaat gebruik van de ontheffing
          • Geen tegemoetkoming
          • Eigen risico
          • Pachtovereenkomst
        • Bezwaar en beroep
      • Ontheffing en Faunabeheereenheid
      • Taxaties
        • Taxatierichtlijnen faunaschade
        • Gewasprijzen
        • Bedenkingen op taxatie
      • Landelijk Meldpunt Faunaschade
      • Faunaschade PreventieKit (FPK)
        • Module Bevers en beverratten
        • Module Das
        • Module Duiven
        • Module Eenden
        • Module Ganzen
        • Module Haasachtigen
        • Module Hertachtigen
        • Module Hoenderachtigen (fazant en patrijs)
        • Module Kleine zangvogels
        • Module Koeten (meerkoet en waterhoen)
        • Module Kraaiachtigen
        • Module Meeuwen
        • Module Roofvogels
        • Module Wild zwijn
        • Module Woelmuizen, ratten en mollen
        • Module Wolven, vossen en marterachtigen
        • Module Zwanen
      • Bijzondere regelingen
        • Vergoeding in ganzenrust- en foerageergebieden winter 2018-2019
          • De-minimisverklaring
        • Dassenovereenkomsten
      • Faunaschade: informatie per diersoort
        • Faunaschade wolf
      • Maatschappelijke Adviesraad Faunaschade
      • Onderzoek BIJ12
        • Onderzoek 2017
        • Onderzoek 2016
        • Onderzoek 2015
        • Onderzoek 2014
        • Onderzoek 2013
        • Onderzoek 2012
        • Onderzoek 2011
        • Onderzoek 2010
        • Onderzoek 2009
        • Onderzoek 2008
        • Onderzoek 2007
        • Onderzoek 2006
        • Onderzoek 2000-2005
      • Friese ganzenbeleid 2018
    • Natuur en Landschap
      • Catalogus Groenblauwe Diensten
        • Catalogus raadplegen
        • Organisatie en Adviescommissie CGBD
        • Helpdesk Catalogus Groenblauwe diensten
      • Index Natuur en Landschap
        • De Index Natuur en Landschap
          • Natuurtypen
          • Landschapselementtypen
          • Agrarische natuurtypen
        • Toeslagen
        • Standaardkostprijzen natuur (SKP)
      • Informatiehuis Natuur
      • Kennisdocumenten Soorten – Natuurbescherming
      • Subsidiestelsel Natuur en Landschap
        • Nieuwsbrief Natuurbeheerplan 2020
        • Over het Subsidiestelsel Natuur en Landschap
          • Maak kennis met de Kennisbank-ANLb
          • Nieuwsbrief Natuurbeheerplan
          • Nieuwsbrief Natuurbeheerplan 2019 27 maart 2018
          • Nieuwsbrieven
          • Het Natuurbeheerplan
          • Regeling en verordening
          • Algemene voorwaarden agrarisch natuurbeheer
          • Openstellingsbesluiten SNL
          • Tarieven
          • Beheerorganisatie SNL
          • Uitgangspunten SNL
          • Tijdlijn SNL
        • Subsidie voor natuurbeheer
          • Subsidie aanvragen voor natuur- en landschapsbeheer
          • Aanvraag certificering SNL
          • Tijdpad natuur- en landschapsbeheer
        • Het Agrarisch Natuurbeheer (ANLb)
          • Subsidie voor agrarisch natuurbeheer aanvragen
          • Leefgebiedenbenadering en internationale doelen biodiversiteit
          • Water
          • Certificering Agrarisch Natuurbeheer
          • Agrarische collectieven
          • NVWA controleert ANLb in het veld
          • Relatie Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB)
          • Informatievoorziening Agrarisch Natuurbeheer
          • Videoblogs
          • Nieuwsbrief Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer
          • Projectarchief Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer 2016
          • Subsidiecontracten gestart voor 1 januari 2016
        • Subsidie voor landschapsbeheer
        • Kwaliteitsimpuls: investeringen en functieverandering
        • SNL-applicaties
          • Nieuwsbrief SNL-applicatie (Toolkit)
          • Vragen en antwoorden SNL-applicatie
        • Veelgestelde vragen SNL
        • Tijdlijn ANLb 2.0
      • Kaarten provincies bekijken
        • Kaarten Provinciale Natuurbeheerplannen
        • Viewer leefgebiedkaarten Agrarisch natuurbeheer
        • Viewer collectieve beheerplannen
        • Viewer kaartenmaker
      • Monitoring en Natuurinformatie
        • N2000 / PAS Inhoudelijk – Beoordeling natuurkwaliteit Natura 2000/PAS-gebieden
        • Monitoring Agrarisch Natuur- en landschapsbeheer
        • Normkosten monitoring
        • Voorzieningen en rekentools
          • Rekenmodule Natuurkwaliteit voor Natuurnetwerk Nederland
        • Helpdesk monitoring en veelgestelde vragen
        • Leefgebiedkaarten Natura 2000 en PAS
        • PAS Procesindicatoren
      • Natura 2000 beheerplannen
        • Actuele publicaties beheerplannen
        • 1. Waddenzee
        • 2. Duinen en Lage Land Texel
        • 3. Duinen Vlieland
        • 4. Duinen Terschelling
        • 5. Duinen Ameland
        • 6. Duinen Schiermonnikoog
        • 7. Noordzeekustzone
        • 8. Lauwersmeer
        • 9. Grote Wielen
        • 10. Oudegaasterbrekken, Fluessen en omgeving
        • 11. Witte en Zwarte Brekken
        • 12. Sneekermeergebied
        • 13. Alde Feanen
        • 14. Deelen
        • 15. Van Oordt’s Mersken
        • 16. Wijnjeterper Schar
        • 17. Bakkeveense Duinen
        • 18. Rottige Meenthe & Brandemeer
        • 19. Leekstermeergebied
        • 20. Zuidlaardermeergebied
        • 21. Lieftinghsbroek
        • 22. Norgerholt
        • 23. Fochteloërveen
        • 24. Witterveld
        • 25. Drentsche Aa-gebied
        • 26. Drouwenerzand
        • 27. Drents Friese Wold en Leggelderveld
        • 28. Elperstroomgebied
        • 29. Holtingerveld
        • 30. Dwingelderveld
        • 31. Mantingerbos
        • 32. Mantingerzand
        • 33. Bargerveen
        • 34. Weerribben
        • 35. De Wieden
        • 36. Uiterwaarden Zwarte Water en Vecht
        • 37. Olde Maten en Veerslootslanden
        • 38. Rijntakken
        • 39. Vecht- en Beneden-Reggegebied
        • 40. Engbertsdijkvenen
        • 41. Boetelerveld
        • 42. Sallandse Heuvelrug
        • 43. Wierdense Veld
        • 44. De Borkeld
        • 45. Springendal & Dal van de Mosbeek
        • 46. Bergvennen & Brecklenkampse Veld
        • 47. Achter de Voort, Agelerbroek & Voltherbroek
        • 48. Lemselermaten
        • 49. Dinkelland
        • 50. Landgoederen Oldenzaal
        • 51. Lonnekermeer
        • 53. Buurserzand & Haaksbergerveen
        • 54. Witte Veen
        • 55. Aamsveen
        • 56. Arkemheen
        • 57. Veluwe
        • 58. Landgoederen Brummen
        • 60. Stelkampsveld
        • 61. Korenburgerveen
        • 62. Willinks Weust
        • 63. Bekendelle
        • 64. Wooldse Veen
        • 65. Binnenveld
        • 69. De Bruuk
        • 70. Lingegebied & Diefdijk-Zuid
        • 71. Loevestein, Pompveld & Kornsche Boezem
        • 72. IJsselmeer
        • 73. Markermeer & IJmeer
        • 74. Zwarte Meer
        • 75. Ketelmeer & Vossemeer
        • 76. Veluwerandmeren
        • 77. Eemmeer & Gooimeer Zuidoever
        • 78. Oostvaardersplassen
        • 79. Lepelaarplassen
        • 81. Kolland & Overlangbroek
        • 82. Uiterwaarden Lek
        • 83. Botshol
        • 84. Duinen Den Helder-Callantsoog
        • 85. Zwanenwater & Pettemerduinen
        • 86. Schoorlse Duinen
        • 87. Noordhollands Duinreservaat
        • 88. Kennemerland-Zuid
        • 89. Eilandspolder
        • 90. Wormer- en Jisperveld & Kalverpolder
        • 91. Polder Westzaan
        • 92. Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld & Twiske
        • 93. Polder Zeevang
        • 94. Naardermeer
        • 95. Oostelijke Vechtplassen
        • 96. Coepelduynen
        • 97. Meijendel & Berkheide
        • 98. Westduinpark & Wapendal
        • 99. Solleveld & Kapittelduinen
        • 100. Voornes Duin
        • 101. Duinen Goeree & Kwade Hoek
        • 102. De Wilck
        • 103. Nieuwkoopse Plassen & De Haeck
        • 104. Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein
        • 105. Zouweboezem
        • 106. Boezems Kinderdijk
        • 107. Donkse Laagten
        • 108. Oude Maas
        • 109. Haringvliet
        • 110. Oudeland van Strijen
        • 111. Hollands Diep
        • 112. Biesbosch
        • 113. Voordelta
        • 114. Krammer-Volkerak
        • 115. Grevelingen
        • 116. Kop van Schouwen
        • 117. Manteling van Walcheren
        • 118. Oosterschelde
        • 119. Veerse Meer
        • 120. Zoommeer
        • 121. Yerseke en Kapelse Moer
        • 122. Westerschelde & Saeftinghe
        • 123. Zwin & Kievittepolder
        • 124. Groote Gat
        • 125. Canisvliet
        • 126. Vogelkreek
        • 127. Markiezaat
        • 128. Brabantse Wal
        • 129. Ulvenhoutse Bos
        • 130. Langstraat
        • 131. Loonse en Drunense Duinen & Leemkuilen
        • 132. Vlijmens Ven, Moerputten & Bossche Broek
        • 133. Kampina & Oisterwijkse Vennen
        • 134. Regte Heide & Riels Laag
        • 135. Kempenland-West
        • 136. Leenderbos, Groote Heide & De Plateaux
        • 137. Strabrechtse Heide & Beuven
        • 138. Weerter- en Budelerbergen & Ringselven
        • 139. Deurnsche Peel & Mariapeel
        • 140. Groote Peel
        • 141. Oeffelter Meent
        • 142. Sint Jansberg
        • 143. Zeldersche Driessen
        • 144. Boschhuizerbergen
        • 145. Maasduinen
        • 146. Sarsven en De Banen
          • Vaststelling Natura 2000 Ontwerp-Beheerplan Sarsven en de Banen
        • 147. Leudal
        • 148. Swalmdal
          • Vaststelling Natura 2000 Ontwerp-Beheerplan Swalmdal
        • 149. Meinweg
        • 150. Roerdal
        • 151. Abdij Lilbosch & voormalig Klooster Mariahoop
        • 152. Grensmaas
        • 153. Bunder- en Elslooërbos
        • 154. Geleenbeekdal
        • 155. Brunssummerheide
        • 156. Bemelerberg & Schiepersberg
        • 157. Geuldal
        • 158. Kunderberg
        • 159. Sint Pietersberg & Jekerdal
        • 160. Savelsbos
        • 161. Noorbeemden & Hoogbos
        • 162. Abtskolk & De Putten
        • 163. Vlakte van de Raan
        • 164. Doggersbank
        • 165. Klaverbank
        • 166. Friese Front
      • Voortgangsrapportage Natuur
        • Gegevensleveringsleveringen 2019
        • Natuurmeting op Kaart
      • Natuurwetten en regelgeving
        • Europese richtlijnen en verdragen
          • Vogel- en Habitatrichtlijn
          • Gemeenschappelijk Landbouwbeleid
          • Kaderrichtlijn Water
          • Nitraatrichtlijn
          • Verdrag van Malta
        • Nederlandse wetten en regelingen
          • Nalevingsstrategie Natuurwetgeving
          • Natuurschoonwet
          • Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo)
          • Wet Inrichting Landelijk Gebied
          • Wet Milieubeheer
          • Wet natuurbescherming
          • Wet op Ruimtelijke Ordening
          • Wet op de Archeologische Monumentenzorg
          • Waterschapswet
        • Provinciale verordeningen
          • Omgevingswet
          • Subsidiestelsel Natuur en Landschap
          • Wet Natuurbescherming
          • Bestemmingsplan
      • Productencatalogus Natuur
        • Standaarden
          • Informatiemodel Natuur (IMNa)
          • Index Natuur en Landschap
          • Catalogus Groenblauwe Diensten
          • Gegevensleveringsovereenkomst (GLO)
          • Gegevensleveringsprotocol (GLP)
          • GIS-leidraad Voortgangsrapportage Natuurnetwerk
          • NDFF Codes
          • NDFF Taxonomie
        • Methodieken
          • Beleidsregels t.b.v. maatregelen Faunafonds
          • Werkwijze monitoring en Beoordeling Natuurnetwerk – Natura 2000/PAS
          • Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF)
        • Ondersteuning (Extern)
          • Applicaties
          • Helpdesk
          • Databank
        • Ondersteuning (Intern)
          • Ketenprocesmodellen
          • Productbeschrijvingen
          • Procesbeschrijvingen
          • Formats
          • Applicaties
          • Productcatalogus Natuur
          • Doelarchitectuur
        • Portals
          • Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF)
          • Portaal Natuur en Landschap
          • Applicatie Catalogus Groenblauwe diensten
          • LGR Online
          • BIJ12 website
        • Data
          • Landelijke dataset natuur
          • NDFF datasets
          • Faunaschadecijfers
        • Documenten
          • Landelijk beeld Natuurbeheerplannen
          • Handreiking Faunaschade
          • Besluiten op tegemoetkomingsverzoeken Faunaschade
          • Onderzoeksrapporten Faunafonds
          • NDFF Risicoanalyse voor informatie m.b.t. Flora- en faunawet
          • BIJ12 nieuwsbrief
        • Formats
          • Format Natuurbeheerplan
          • Format voortgangsrapportage natuurnetwerk
          • Blauwdruk provinciaal implementatieplan Voortgangsrapportage Natuurnetwerk
          • Formulier Gebiedsaanvraag
          • Format Beschikking
          • Beoordelingskader gebiedsaanvraag
          • Modelverordening
          • Openstellingsbesluit
          • Integraal Programma van Eisen (PvE) certificering
          • Faunaschaderegistratie
          • Verzoeken tegemoetkoming faunaschade
        • Kaarten
          • Landelijke Beheergebied Ambitiekaart
          • Landelijke beheertypenkaart
      • Natuurgegevens uniform uitwisselen
        • Beoordeling en subsidieverlening
        • Volledigheid en tijdigheid
        • Informatiemodel Natuur (IMNa)
        • Status subsidieaanvraag volgen
        • Natuurbeheerplan maken en vaststellen
          • Hoe komt het Natuurbeheerplan tot stand
        • Waarop wordt beoordeeld?
        • Betaalverzoek en subsidievaststelling
      • Natuurbeheer Kennis en Praktijk
      • Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF)
    • Programma Aanpak Stikstof
      • Veelgestelde vragen
      • Over het PAS
        • Samenwerkende partijen
      • Helpdesk PAS & AERIUS
        • Begrippenlijst
        • Bepaling vergunningplicht
        • Contactgegevens bevoegde gezagen
        • Ondersteuning PAS & AERIUS
      • PAS-Campus
        • Contact
        • Kennisbijeenkomsten
        • Trainingen op maat
        • Online leren
        • E-learning PAS
          • Doe de E-learning PAS
      • Wettelijk kader
        • Historie: De wijziging van de Nb-wet vanwege de invoering van de PAS
      • AERIUS
      • Monitoring PAS
        • PAS-monitoringsrapportages
      • Vergunningen en meldingen
        • Vergunning aanvragen of vergunningvrij?
          • A1. Wijziging/uitbreiding bestaande activiteit zonder Wnb (voorheen Nb-wet) vergunning
          • A2. Wijziging/uitbreiding van een bestaande activiteit met een Wnb-vergunning verleend vóór de inwerkingtreding van de PAS (1 juli 2015)
          • A3. Met Wnb-vergunning of eerdere PAS-melding
          • B. Nieuwe activiteit
          • C. Bestaande situatie vergunnen
          • D. Bestaande situatie niet vergunningsverplichting
        • Meldingsplicht
          • Gegevens melding
          • Juridische status van een melding
          • Procedure melding
        • Vergunning aanvragen
        • Uitgangssituatie feitelijk gebruik
          • Onderbouwing feitelijk gebruik
        • Projecteffect
        • Projecteffect (vaar)wegen en spoor
        • Provinciaal beleid
        • Overzicht benutting ontwikkelingsruimte
        • Overzicht grenswaarde verlagingen
      • Natuur en het PAS
      • Herstelmaatregelen PAS in beeld
    • Water
      • Schade Grondwater
      • Procedure bij grondwaterschade
    • Applicaties en Beheer
      • Applicaties GBO
      • Overige BIJ12 applicaties
    • Subsidie en Vergoedingen
  • Actueel
    • Downloads
    • Nieuws
    • Agenda
  • Partners
  • Over BIJ12
    • Over BIJ12
    • BIJ12 UNITS
      • AdviesCommissie Schade Grondwater
        • Contactformulier AdviesCommissie Schade Grondwater
      • Unit Faunazaken
      • Unit GBO provincies
        • Portfolio
      • Unit PAS-bureau
      • Unit Natuurinformatie en -beheer
    • Pers
    • Werken bij BIJ12
  • Vergaderen
  • Contact
  • Inloggen
Inloggen in mijn persoonlijke omgeving:
Wachtwoord vergeten
Profiel aanmaken
Zoekformulier

Inhoud

  • Faunazaken
  • Natuur en Landschap
  • Programma Aanpak Stikstof
  • Water
  • Applicaties en Beheer
  • Subsidie en vergoedingen

Snel naar

  • Faunaschade wolf
  • Kennisbank Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer 
  • Catalogus Groenblauwe diensten
  • Voortgangsrapportages Natuur
  • Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF)

Over BIJ12

  • Over BIJ12
  • Pers
  • Werken bij BIJ12
  • Partners
  • Nieuws
  • Contact

Andere pagina's

  • Privacyverklaring
  • Colofon

Terug naar boven