Remote sensing
Informatiestromen
“Data is waardevoller dan goud” is meer dan ooit waar. Voor alle vormen van beleid, bestuur en beheer en ontwikkeling hebben we gegevens nodig. Actuele gegevens, accuraat, gedetailleerd genoeg voor ons doel, goedkoop, objectief en transparant ingewonnen, vrij van interpretaties en opinies en op elke denkbare schaal in ruimte en tijd. Onze databehoefte groeit enorm hard, terwijl onze inwinningsmethoden meestal niet in dat tempo kunnen meegroeien.
Remote sensing technieken zoals waarnemingen gemaakt met drones, of vanuit vliegtuigen of satellieten zijn sterk in ontwikkeling. Innovaties volgen elkaar razendsnel op. Provincies werken aan grensverleggende technieken voor gegevensinwinning voor behoud, beheer en herstel van de natuur in Nederland.
Denken in informatieketens
We staan op een “innovatie kruispunt” omdat we eindelijk in staat zijn om de goudmijn van satellietfoto’s, en luchtfoto’s volledig te gebruiken. Decennia lang hebben we gezocht naar manieren om deze informatiestromen goed te kunnen leiden. Door de introductie van Artificial Intelligence zijn we daar nu toe in staat. Tegelijkertijd staat deze deur pas op een kier.
De ontwikkeling van nieuwe remote sensing platforms zoals drones vormen een belangrijke stap in de informatieketen: veldwerk – drone – vliegtuig – satelliet.
Elke stap in deze informatieketen is belangrijk: alles begint bij de “close up” van veldwerk. Elke volgende remote sensing stap geeft nieuwe schaalmogelijkheden in ruimte en tijd.
Innovatie door de provincies
De provincies innoveren hun gegevensinwinning, en zijn bezig om de manieren en grenzen van monitoring uit te breiden. In de volgende pagina’s zijn verschillende projecten uitgelicht die een beeld geven van remote sensing voor natuurtoepassingen.
The sky is no longer the limit – it is the beginning