Landelijke zomertour ter voorkoming van verdrinking van start

Gepubliceerd op: 16 juni 2023

Ieder jaar verdrinken in Nederland zo’n honderd mensen in open water. In een veelvoud van deze gevallen moeten hulporganisaties zoals de KNRM en de Reddingsbrigade zwemmers redden die in de problemen raken. Omdat elk verdrinkingsslachtoffer er één te veel is, komt er een vervolg op ‘Wie checkt jou? – Veilig in en uit het water’, een jaarlijks campagne die mensen bewust maakt van de risico’s van zwemmen in open water. Tijdens de landelijke zomertour wordt ingezet op gedragsverandering die verdrinkingsongevallen moet (helpen) voorkomen.

Wie checkt jou?

Reddingsbrigade aan het werk.

Reddingsbrigade. Foto: Campagne Wie check jou?

Nederlanders zijn dol op zwemmen en vooral in de zomer zijn wateractiviteiten een belangrijk onderdeel van ons leven. Helaas kunnen zwemmers en andere waterrecreanten in open water, zoals in zee, meren of plassen, in de problemen komen door onverwachte stroming, temperatuurverschillen of een overschatting van hun zwemvaardigheid. Het risicobewustzijn en gedrag van zwemmers zijn cruciaal om problemen te voorkomen. De campagne ‘Wie checkt jou?’ wil mensen aansporen om te checken onder welke omstandigheden ze het water in gaan en wie er op hen let. De campagne biedt ook tips voor hoe te handelen in geval van nood. ‘Wie checkt jou? – Veilig in en uit het water’ is onderdeel van een meerjarig initiatief om bewustwording over zwemveiligheid te bevorderen.

Zomertour

Onder aanvoering van de Nationale Raad Zwemveiligheid wordt de campagne actief uitgedragen door primaire partners waaronder gemeente Den Haag, Europarcs, Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), Leisurelands, Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties (NIVZ), Reddingsbrigade Nederland en Rijkswaterstaat. Het doel van deze partijen is om de campagne landelijk uit te rollen, zowel langs de kust als bij binnenwater locaties. Aan deze oproep wordt gehoor gegeven, aangezien steeds meer gemeenten, provincies, locatiebeheerders, omgevingsdiensten en veiligheidsregio’s de campagne omarmen en uitdragen. Om dit jaar de impact van de campagne te vergroten, staat er deze zomer een tour op het programma.

Deze zomertour zorgt gedurende drie maanden voor zichtbaarheid op relevante locaties en evenementen door heel het land, zoals: het strand bij Terschelling tijdens het Oerol Festival, recreatiegebieden van Leisurelands, diverse vakantieparken van Europarcs, de Haagse stranden en het Search and Rescue Event in Katwijk. Volgens Titus Visser van de Nationale Raad Zwemveiligheid wordt de tour mogelijk nog verder uitgebreid. “We willen dat nog veel meer partijen de waarde van onze campagne inzien en deze zomer contact met ons opnemen om de tour te boeken. Zo hopen we samen op een laagdrempelige manier extra bewustwording te creëren over een onderbelicht, maar zeer belangrijk thema. Het doel is om de ‘Wie checkt jou?’ campagne na de pilot van vorig jaar dit jaar verder landelijk uit te rollen. De campagnemiddelen zijn dit jaar in meerdere talen beschikbaar, zodat we hiermee ook anderstalige doelgroepen zoals toeristen, nieuwkomers en arbeidsmigranten kunnen bereiken.”

Nationaal Plan Zwemveiligheid

‘Wie checkt jou?’ vormt onderdeel van de uitvoering van het bredere ‘Nationaal Plan Zwemveiligheid’ dat eerder door betrokken partijen onder aanvoering van de Nationale Raad Zwemveiligheid is opgesteld. In dit kader is ook aandacht voor de zwemvaardigheid en zwemveiligheid van diverse doelgroepen alsmede de kwaliteit van het toezicht en de inrichting van zwemlocaties.

Kijk voor meer informatie over de campagne op www.veiliginenuithetwater.nl.

Bezoek de zomertour

Om de impact van de campagne te vergroten rollen we gedurende het open water zwemseizoen onze zomertour uit. We nodigen je graag uit om een van onze stops te bezoeken. Op 25 juli staan we stil bij World Drowning Prevention Day. Op deze dag kan de boodschap extra persoonlijk worden gemaakt door iemand in beeld te brengen die bijna in open water verdronk of ervaring heeft met het redden van personen. Dit om te laten zien dat het iedereen kan gebeuren, op elk moment. Samen creëren we meer bewustwording met betrekking tot zwemveiligheid. Welk verhaal ga jij deze zomer vertellen? Neem contact op met Titus Visser voor meer informatie.

Over Nationaal Plan Zwemveiligheid 2021 – 2024

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft een subsidie toegekend voor de uitvoering van het Nationaal Plan Zwemveiligheid 2021 – 2024. Het plan is opgesteld door de Nationale Raad Zwemveiligheid in samenwerking met meer dan 30 landelijke organisaties uit de zwembranche en daarbuiten. Doel van het plan is dat iedereen veilig opgroeit en meedoet in ‘Nederland waterland’ door ervoor te zorgen dat inwoners zwemvaardiger worden, door zwemomgevingen veiliger te maken en door inwoners bewuster te maken van risico’s op verdrinking.

Over Nationale Raad Zwemveiligheid

Stichting Nationale Raad Zwemveiligheid heeft als doel de zwemveiligheid van de mensen in Nederland op een zo hoog mogelijk niveau te brengen. De Nationale Raad Zwemveiligheid staat voor landelijke kwaliteitsstandaarden, waaronder de Nationale Norm Zwemveiligheid. Alle activiteiten zijn erop gericht dat mensen zo goed mogelijk kunnen zwemmen en plezier hebben in het water, zwemlesaanbieders de hoogste kwaliteit bieden en mensen die werken in de zwembranche zo goed mogelijk zijn opgeleid. Om dit te bereiken, werken ze ketengericht en nauw samen met vakbekwame mensen en organisaties.

Deze campagne is tot stand gekomen in samenwerking met diverse partijen zoals RijkswaterstaatReddingsbrigade NederlandKoninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM)LeisurelandsEuroparcsNederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties (NIVZ)gemeente Den Haag, omgevingsdiensten, provincies, locatiebeheerders en andere gemeenten.

Meer informatie

Via de landelijke site www.zwemwater.nl en de zwemwaterapp kun je altijd de meest actuele informatie over alle aangewezen zwemwaterlocaties in Nederland vinden.

Bron: Zwemwater.nl

Gerelateerd nieuws