Om te bepalen of een spoor afkomstig is van een wolf, wordt waar mogelijk DNA-onderzoek ingezet. Het onderzoek wordt gebruikt voor het vaststellen van wolvenschade en het monitoren van de wolvenpopulatie. Ook geeft het informatie over de aantallen en verspreiding van wolven in Nederland en Europa. Wageningen Environmental Research (WENR)Deze link opent in een nieuw tabblad doet dit DNA-onderzoek in opdracht van BIJ12, namens de provincies. Op basis van de resultaten kunnen provincies ook vaststellen of bepaalde wolven(roedels) herhaaldelijk goed beschermd vee aanvallen.
Werkwijze
Bij schade aan landbouw- en hobbydieren wordt DNA-onderzoek gedaan met behulp van swab-monsters. Die monsters worden door de taxateurs naar WENR gestuurd. WENR analyseert deze monsters maandelijks om vast te stellen of het DNA inderdaad afkomstig is van een wolf (soortbepaling). Om de paar maanden doet WENR vervolgonderzoek om te bepalen om welke wolf het gaat (individubepaling). Ook analyseert WENR vermoedelijke wolvensporen, zoals haren en uitwerpselen. Daarbij worden zowel de soort als het individu bepaald.
DNA-onderzoek geeft inzicht in de verspreiding en aantallen van wolven. WENR neemt ook DNA af van dode wolven. In uitzonderlijke gevallen, zoals incidenten met mensen, kan WENR in opdracht van een provincie spoedanalyses uitvoeren.
Uitslagen
BIJ12 ontvangt van WENR de uitslagen van de DNA-onderzoeken. In de resultaten staat of het een wolf betrof, welk individu is aangetoond (waar mogelijk) en waar het dier vandaan komt. BIJ12 publiceert deze resultaten zodra ze bekend zijn op de website:
Daarnaast vormt het DNA-onderzoek belangrijke informatie voor de voortgangsrapportages die periodiek verschijnen en waarin verslag gedaan wordt over de activiteit van de wolf in Nederland. WENR deelt geen achterliggende data van de DNA-onderzoeken. Er is specialistische, vakinhoudelijke kennis nodig om de data juist te kunnen lezen en interpreteren.
Meer informatie
In het Interprovinciaal wolvenplan wordt uitgebreider ingegaan op de doelen van genetische monitoring. In het Factfindingstudy / Feitenonderzoek – De wolf terug in NederlandDeze link opent in een nieuw tabblad over de wolf worden de DNA-methodes uitgebreid toegelicht.
Door het toegenomen aantal wolvenleefgebieden en schademeldingen worden er veel DNA-monsters aangeleverd. Hierdoor kost het onderzoek meer tijd en moet BIJ12 langer op de resultaten wachten. BIJ12, de provincies en WENR werken aan een oplossing.
Meld u aan voor de mailing om op de hoogte te blijven van nieuwe (DNA-)uitslagen Link opent in nieuw tabblad