Schade voorkomen
Hoe voorkom je dat een wolf of andere predator schapen of andere landbouwhuisdieren aanvalt of beperk je eventuele schade? In de speciale Faunaschade Preventiekit vindt u verschillende preventieve middelen.
Lees meer
Namens de gezamenlijke provincies coördineert BIJ12 de monitoring van de Nederlandse wolvenpopulatie en voert het de afhandeling van wolvenschade op vee uit. Hierbij werken wij samen met deskundigen van het Wolvenmeldpunt (monitoring), Wageningen Environmental Research (WENR), het CEwolf consortium (DNA-analyses) en met wildschadetaxateurs.
De eerste wolf vestigde zich in 2018 op de Noord-Veluwe. Begin 2019 voegde zich hier een tweede wolf bij. Dit paartje kreeg sinds 2019 ieder jaar jongen. De afgelopen jaren ontstonden er meer wolvenroedels- en paren. In ons land leven op dit moment elf wolvenroedels. Dit zijn wolvenparen die jongen hebben gehad.
Zeven roedels hebben hun territoria op de Veluwe: in het gebied van de Noordwest-Veluwe, Noord-Veluwe, Noordoost-Veluwe, Midden-Veluwe, Park de Hoge Veluwe, Zuidwest-Veluwe en Zuidoost-Veluwe. Vier andere roedels leven in het grensgebied Fryslân-Drenthe-Overijssel, in Midden-Drenthe, in het noordelijk deel van de Gelderse Vallei en op de Utrechtse Heuvelrug. Op de Utrechtse Heuvelrug leeft naast de roedel ook nog een solitaire wolf. In het grensgebied tussen Noord-Brabant en Limburg leefde afgelopen jaren ook een solitaire wolf. Vlak over de grens met Duitsland en België bevinden zich ook diverse wolventerritoria. Zoals de Vlaamse Hechtel-Eksel roedel en het leefgebied van een solitaire wolf op de grens tussen Vlaanderen en Zuidwest-Brabant.
Zwervende wolven die op zoek zijn naar een eigen leefgebied kunnen in een groot deel van Nederland voorkomen.
De wolf is een beschermde diersoort. Dat betekent dat het doden, vangen en opzettelijk verstoren van wolven verboden is. Provincies zijn verantwoordelijk om via het Rijk aan Europa te rapporteren hoe de wolvenpopulatie zich ontwikkelt. Dit vormt de kern van waarom de wolf gemonitord wordt zoals in het Interprovinciaal Wolvenplan is opgenomen. BIJ12 verzorgt dit namens de gezamenlijke provincies, onder meer met het Wolvenmeldpunt.
Wolven(spoor) gezien? Meld het hier bij het Wolvenmeldpunt Link opent in nieuw tabbladHoe voorkom je dat een wolf of andere predator schapen of andere landbouwhuisdieren aanvalt of beperk je eventuele schade? In de speciale Faunaschade Preventiekit vindt u verschillende preventieve middelen.
Lees meer
Heeft u schade aan bedrijfsmatig gehouden landbouwhuisdieren en/of hobbymatig gehouden hoefdieren die (vermoedelijk) veroorzaakt is door een wolf? Neem dan zo snel mogelijk (uiterlijk binnen 24 uur) contact op met BIJ12.
Lees meer
Bekijk het overzicht van de bij BIJ12 gemelde schade aan bedrijfsmatig gehouden landbouwhuisdieren en hobbymatig gehouden hoefdieren, (vermoedelijk) veroorzaakt door een wolf.
Lees meer
De aanwezigheid van wolven in Nederland wordt inzichtelijk door waarnemingen in combinatie met bevestigde wolvenschade. Op basis hiervan wordt een goed beeld gevormd van de leefgebieden van wolven.
Lees meer
Wolven in Nederland maken naar het oosten deel uit van de Centraal-Europese wolvenpopulatie en naar het zuiden van de Alpiene wolvenpopulatie. Samenwerking tussen diverse landen heeft een grensoverstijgende kaart van wolventerritoria opgeleverd.
Lees meer
Dode wolven worden in opdracht van provincies onderzocht op onder andere de doodsoorzaak en verschillende ecologische aspecten. Hier lees je wat je moet doen na aan aanrijding met een wolf, hoe de verdere afhandeling verloopt en welke wolven er dood zijn aangetroffen.
Lees meer
Hoe breng je in kaart waar de wolf zich in Nederland bevindt? En hoe houd je in de gaten of een wolf zich ergens langer ophoudt of zich gaat vestigen? Deze vragen worden beantwoord door middel van monitoring.
Lees meer
Heb jij wolvensporen, een wolvendrol, een wildprooi of een wolf gezien? Geef dit door via het Wolvenmeldpunt van BIJ12. Meldingen worden meervoudig beoordeeld door een team van getrainde vrijwilligers en experts.
Lees meer
Hoe ziet een wolf eruit en hoe en waar leeft dit dier? Wat eet een wolf en wat is het verschil tussen gevestigde en zwervende wolven en wat verklaart hun gedrag? Lees hier meer over de ecologie van de wolf.
Lees meer
Wolven en mensen kunnen goed naast elkaar leven. Gezonde wolven die niet worden geprovoceerd of gevoerd, vormen op voorhand geen bedreiging voor de mens. Lees hier wat moet je doen als je een wolf tegenkomt.
Lees meer
Lees meer over de strikt bescherming van de wolf en de wet- en regelgeving die hier van toepassing op is. Vanwege deze bescherming wordt de wolf in Nederland ook gemonitord.
Lees meer
Het Interprovinciaal Wolvenplan, het feitenonderzoek en de juridische analyse vormen de basis voor het provinciaal wolvenbeleid. Lees hier ook de provinciale regelingen voor het openstellen van subsidieregelingen voor preventieve maatregelen.
Lees meer
In het Landelijk Overleg Wolf (LOW) werken betrokken organisaties samen om hun kennis en ervaring te benutten, draagvlak te creëren en gezamenlijk beleid te ontwikkelen. De onderwerpen gaan zowel over nationale als internationale kwesties (zoals leefgebieden van de wolf en corridors).
Lees meer
Heb jij een wolvenspoor, een wolvendrol, een wildprooi of een wolf gezien? Geef dit voor via het WolvenmeldpuntDeze link opent in een nieuw tabblad. De aanwezigheid van wolven in Nederland wordt in kaart gebracht dankzij de waarnemingen die binnenkomen bij het Wolvenmeldpunt. Meldingen worden meervoudig beoordeeld door een team van getrainde vrijwilligers en experts. Iedere maand worden gevalideerde wolvenwaarnemingen toegevoegd aan de pagina Verspreiding wolf in Nederland. Een paar keer per jaar wordt er uitgebreid verslag van alle waarnemingen en schadegevallen gedaan in een voortgangsrapportage.
Wolven(spoor) gezien? Meld het hier bij het Wolvenmeldpunt Link opent in nieuw tabbladBNR Nieuwsradio heeft een vijfdelige podcastserie ‘De kwestie wolfDeze link opent in een nieuw tabblad’ gemaakt over de wolf in Nederland. Elke aflevering wordt de aanwezigheid van de wolf vanuit een ander perspectief belicht. Na het beluisteren van deze podcastserie kan jij zelf een positie innemen in het maatschappelijk debat over de wolf. De podcast is gemaakt in samenwerking met het Interprovinciaal Overleg (IPO)Deze link opent in een nieuw tabblad, de vereniging van de twaalf samenwerkende provincies, en BIJ12.
Luister naar de podcast ‘De kwestie wolf’ (via BNR) Link opent in nieuw tabblad