
Beleidsadviseur Ruimte en Wonen
Reageer voor: 15-05-2025In een tijd waarin ruimtelijke vraagstukken en woningbouw belangrijker zijn dan ooit tevoren, zoekt het Interprovinciaal Overleg (IPO) een beleidsadviseur Ruimte en Wonen. Als beleidsadviseur zet jij je overtuigingskracht en communicatieve vaardigheden volledig in als adviseur en vertegenwoordiger voor een vruchtbare samenwerking van de provincies voor een goede Ruimtelijke Ordening en duurzame leefomgeving.
Dit zijn wij
De twaalf provincies van Nederland hebben allemaal hun unieke geschiedenis, cultuur en kenmerken. Hoewel ze verschillend zijn, spelen alle twaalf provincies een cruciale rol bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op regionaal niveau. Denk hierbij aan thema’s zoals water, wonen, energie, natuur en landbouw. Het Interprovinciaal Overleg (IPO) is de koepelorganisatie van de twaalf provincies. Als netwerkorganisatie werkt het IPO in het hart van landelijke beleidsontwikkeling en werkt het in alle relevante landelijke netwerken samen met het Rijk, VNG en Unie van Waterschappen en andere partners. Daarbij brengen wij in wat provincies nodig hebben en helpen we provincies bij de ontwikkeling van gemaakte afspraken.
Dit doe jij
Als beleidsadviseur/IPO-medewerker A zet je je netwerkvaardigheden in en voer je de regie op het vormgeven van de samenwerking van de provincies op het terrein van Ruimte en wonen. Je geeft in je rol als belangenbehartiger en adviseur invulling aan de bestuurlijke opdrachten die zich richten op o.a. het positioneren van de provincies op woningbouw en ruimtelijke vraagstukken. Je focust je in eerste aanleg op het vervullen van deze rol op twee opgaven, maar staat op de langere termijn ook open voor andere opgaven.
1. Lobby en implementatie van de wet versterking regie volkshuisvesting.
De volkshuisvestingsopgave omvat zowel sturing op (voldoende betaalbare) nieuwbouw als sturing op bestaande voorraad van woningen en de betaalbare huisvesting van doelgroepen. Provincies hebben zich in oktober 2022 verbonden middels de provinciale woningbouwafspraken om in 2030 meer dan 900.000 woningen te hebben toegevoegd aan de bestaande voorraad. Dat gebeurt niet alleen via nieuwbouw, maar ook via herstructurering (via sloop en eventuele nieuwbouw) en transformatie van de bestaande voorraad. Het wetsvoorstel versterking regie volkshuisvesting verankert de wettelijke positie van provincies bij o.a. de programmering van de woningbouwopgave, het aanwijzen van woningbouwregio’s (de huidige woondealregio’s) en het aanwijzen van woningmarktregio’s ten behoeve van de verdeling van de wettelijk urgenten (huisvesting aandachtsgroepen).
De provincies dienen een volkshuisvestingsprogramma op te stellen. Vooralsnog biedt het wetsvoorstel provincies onvoldoende instrumenten om de gemaakte woningbouwafspraken na te kunnen komen. De wet versterking regie volkshuisvesting treedt waarschijnlijk per 1 januari 2026 in werking. Voorafgaande aan de inwerkingtreding vindt nog de parlementaire behandeling van de wet en het onderliggende besluit plaats. Daarop word jij als eerste ingezet om de lobby en belangenbehartiging vorm en inhoud te geven. Daarnaast ga je je bezighouden met de voorbereidingen op de implementatie van deze nieuwe regelgeving: tenminste de provinciale volkshuisvestingsprogramma’s en wellicht ook de provinciale IBT- rol ten aanzien van wettelijk urgente aandachtsgroepen.
2. Versterken investeringsvermogen woningmarkt.
Met de Woontopafspraken is het versterken van het investeringsvermogen van de woningmarkt nog urgenter en betekenisvoller geworden. Niet alleen om sociale huurwoningen te kunnen bouwen, maar eveneens voor middenhuur en middenkoop. Het IPO heeft zich verbonden aan de woontopafspraken en heeft afgelopen twee jaar al geïnvesteerd in de relaties met relevante partijen. Doel is om dat verder uit te bouwen. De realisatie van 2/3e (betaalbare) nieuwbouwwoningen en de transformatie/herstructurering en verduurzaming van bestaande bouw stagneert en het doel van 100.000 woningen per jaar niet wordt gehaald. Denk hierbij aan onder andere aan het dekken van onrendabele toppen voor woningbouw en financiële middelen voor bereikbaarheid. Daarnaast neemt momenteel het investeringsvermogen in de woningmarkt verder af door een fluctuerende hypotheekrente en hoge bouwkosten. Ook trekken beleggers zich terug uit de Nederlandse markt. Voorspelbaarheid (van financiering) is een voorwaarde om te kunnen doorbouwen en de woningbouw te kunnen financieren. Waarbij vooral ook de financiële positie van corporaties nu en op langere termijn moet worden verbeterd.
3. Daarnaast willen we ons meer gaan richten op Europa, nu voor de woningmarkt een Eurocommissaris is aangesteld: dit is tot nu toe onontgonnen terrein, waarop jij gaat acteren en bewegen.
4. Ruimte: inzet op Nota Ruimte om tot samenhangende keuzes te komen.
Provincies hebben afgesproken om in 2023 elk een niet-vrijblijvend ruimtelijk voorstel te maken dat leidt tot wederkerige bestuurlijke afspraken in de vorm van een ruimtelijk arrangement dat vervolgens in de Nota Ruimte, wordt verwerkt. Het ruimtelijk arrangement omvat tenminste afspraken over voornemens tot aanpassing van provinciale omgevingsvisies en Nota Ruimte, rijksregelgeving en provinciale verordeningen en financiële arrangementen. Het is voor de provincies van belang om enerzijds tot samenhangende afspraken te komen en anderzijds dat toekomstige rijksbesluitvorming (bijvoorbeeld Deltabeslissingen) geënt is op de ruimtelijke voorstellen.
Voorts moet er voortdurend aandacht zijn in het proces van afstemming tussen ruimtelijke voorstellen, NOVEX-gebieden en Nota Ruimte. Daarnaast is de inzet dat het rijk haar ruimtelijke keuzes in samenhang maakt en interdepartementaal samengevoegd en afgestemd, en vervolgens in gezamenlijke synthese met provincie(s) keuzes maken, zodat de vraagstukken op nationale schaal worden geadresseerd opdat provincies (ruimtelijke) keuzes kunnen maken met behoud van maatschappelijk en bestuurlijk draagvlak. Op de langere termijn staat het ontwikkelen van instrumenten centraal om de uitvoeringskracht van de ruimtelijke voorstellen te versterken. Deze rol vervul je straks in nauwe samenwerking met de senior adviseur ruimte en met de programmamanager en in nauwe verbinding met de andere programma’s binnen het IPO.
Dit breng je mee:
- Je bent analytisch
- Je bent overtuigend in je communicatie en spreekt uit/tegen
- Je kunt hoofd en bijzaken scheiden
- Je bent bestuurlijk sensitief
- Je hebt kennis van / interesse in het ruimtelijk domein/beleid.
- Je ziet de samenhang met andere relevante bestuurlijke opdrachten binnen Ruimte en Leefomgeving en de overige IPO programma’s en bevordert hiermee ook de integrale besluitvorming.
Dit bieden
- Het gaat om een functie in de vaste kern van het IPO, we bieden een contract voor één jaar met uitzicht op een dienstverband voor onbepaalde tijd;
- Een salaris van maximaal € 5.972,80 bruto bij een fulltime dienstverband van 40 uur per week (schaalniveau 11). Inschaling is afhankelijk van kennis en ervaring;
- Een ABP-pensioen;
- Een PBDI Budget van €6.000 per vijf jaar;
- Een keuzebudget van 22,37% bovenop jouw salaris. Dit kan je inzetten voor extra vrije tijd, studie of meer salaris;
- Een groot en interessant netwerk;
- Een aantrekkelijke reiskostenregeling;
- Alle ruimte voor tijd- en plaats onafhankelijk werken, binnen de afspraken van het team.
- Een schitterende (flexibele) werkplek op loopafstand van het centraal station van Den Haag.
Reageren
Klinkt dit voor jou als een mooie en uitdagende functie? Dan komen wij graag met jou in gesprek! In jouw motivatiebrief lezen we graag wat je meebrengt om in deze functie te kunnen excelleren en waar voor jou de uitdaging in zit. Wij zien je reactie graag uiterlijk 15 mei 2025 tegemoet via een e-mail naar vacatures@ipo.nl, ter attentie van Karin Weustink en onder vermelding van ‘Beleidsadviseur Ruimte en Wonen’. Over de inhoud van de opdracht ben je van harte welkom om te bellen met Peter Jasperse, programmamanager, op telefoonnummer 06-28901259.