Beschermde SoortenIndicator (BeSI)
Waarom BeSI?
In ons land leven beschermde plant- en diersoorten. Op het moment dat er werkzaamheden plaatsvinden, mogen die niet ten koste gaan van deze soorten. Dit noemen we de zorgplicht en is nu nog vastgelegd in de Wet natuurbescherming, straks maakt dit deel uit van de Omgevingswet. De Beschermde SoortenIndicator is hierbij een belangrijk hulpmiddel. Niet alleen voor initiatiefnemers, die een activiteit aan of rondom het huis uitvoeren en voor onderzoekers, maar ook voor overheden als ondersteuning bij planvorming en vergunningverlening. Hiervoor hebben provincies de Beschermde SoortenIndicator (BeSI) ontwikkeld.
Continu verbeteren
Er wordt continue gewerkt aan het verbeteren van de Beschermde SoortenIndicator (BeSI). Wilt u daar ook een bijdrage aan leveren, dat kan! Wat moet daarvoor doen? U neemt een plek waarvan u weet wat voor soorten er voorkomen. Dat kan op basis van bijvoorbeeld een QuickScan of eigen waarnemingen. Vervolgens kiest u in BeSI een werkzaamheid en vraagt om een rapport. De soorten die u had verwacht maar niet in het rapport voorkomen, en de soorten die in het rapport staan maar u niet had verwacht, kunt u kwijt in dit antwoordformulier (.docx). Ingevulde antwoordformulieren kunt u sturen naar beschermdesoortenindicator@bij12.nl.
Hoe werkt het?
BeSI vraagt de gebruiker om een locatie en een (voorgenomen) werkzaamheid in te voeren. Vervolgens bepaalt BeSI welke beschermde planten- en diersoorten mogelijk aanwezig zijn en wat de verwachte effecten van de (voorgenomen) werkzaamheid op deze soorten zijn. Van de uitkomsten ontvangt de gebruiker een rapport met daarin onder andere de mogelijk aanwezige beschermde soorten, een beschrijving van de leefgebieden en een beknopt advies hoe met deze soorten rekening te houden.
Werkwijze BeSI
De werkwijze van BeSI staat beschreven in twee documenten. Daarnaast maakt BeSI gebruik van matrices en is een lijst beschikbaar met de soorten waar BeSI rekening mee houdt. U kunt de documenten via het overzicht hieronder raadplegen.
Beschrijving werkwijze
- Kwaliteitsborging Beschermde SoortenIndicator 2023 (.pdf)
- Toelichting kansenkaarten beschermde soorten 2022 (Sovon.nl)
Matrices
- Matrix soort – gevoeligheden (.pdf)
- Matrix werkzaamheid – effecten (.pdf)