De natuur bewaken vanuit de lucht
Een kansrijk perspectief
De natuur monitoren in het veld
De natuur in Nederland staat onder grote druk. Nederland heeft de wettelijke plicht om onze natuur niet verder te laten verslechteren. We moeten daarom monitoren hoe de natuur zich ontwikkelt.
Ecologen brengen in het veld de natuur en biodiversiteit in kaart. Dergelijke veldwaarnemingen zijn accuraat maar ook zeer tijdrovend en kostbaar. Daarom worden vlakdekkende vegetatiekarteringen maar eens per 12 jaar uitgevoerd.
Een vlakdekkend meetnet vanuit de lucht
Het aardoppervlak wordt vanuit de lucht gemeten door vliegtuigen en satellieten. In ons onderzoek vertalen we ruwe satellietfoto’s met behulp van artificial intelligence (A.I.) naar begrijpelijke en leesbare vegetatiestructuur- kaarten. Omdat satellietbeelden meerdere keren per jaar beschikbaar komen, kunnen we hiermee volgen hoe vegetatiestructuren (zoals zand, grasland, struiken en bos) zich jaarlijks ontwikkelen.
Monitoring vanuit het veld en de lucht
Remote sensing (vanuit satellieten, vliegtuigen en drones) zal in de toekomst een steeds grotere rol spelen bij natuurmonitoring. Het biedt grote kansen om tegen beperkte kosten vlakdekkende, objectieve en actuele informatie te verzamelen over de natuur. Daar- naast zal het deskundige oog van een ecoloog nodig blijven: om de remote sensing resultaten te duiden en om details in het veld te her- kennen die niet door de techniek kunnen worden opgepikt.
Aan de slag!
Het verzamelen en ecologisch interpreteren van luchtfoto’s en satellietbeelden kent nog diverse uitdagingen. Door te doen, te leren en ervaringen met elkaar te delen kan monitoring vanuit de lucht een waardevolle bijdragen gaan leveren aan natuurbescherming.
Voor meer informatie over dit project neem contact met op met de provincie Zuid-Holland.