Gezocht: datasets met vegetatiestructuren en karteringen
Vegetatiestructuurkartering: een eerste indruk van de natuur
Een vegetatiekartering begint vaak met een structuurkartering. De structuurkartering geeft aan waar bos eindigt, waar struiken beginnen en waar struiken overgaan in graslanden. Het is als het ware het ruwe geraamte van de vegetatiekartering. Vervolgens komt de invulling: welke soorten staan er in een vlak en in welke bedekking? Een structuurkartering kan ook gebruikt worden om ontwikkelingen en processen in de natuur te volgen, zoals verzanding, verruiging en vergrassing, verstruweling en verbossing.
Structuurkaarten genereren met satellietdata en Artificial intelligence (A.I.)
We hebben onderzocht of we structuurkaarten automatisch kunnen generen door middel van satellietdata en beeldherkenningstechniek- en (A.I.). Een gedetailleerde structuurkartering is benut als trainings- data, om een model te ontwikkelen dat vegetatiestructuren herkent uit satellietbeelden. De eerste resultaten voor een duingebied laten zien dat uit twaalf structuurklassen het model in staat is om met 50% nauwkeurigheid de juiste klasse te herkennen. Behoorlijk, maar ook voor verbetering vatbaar.
Model verbeteren
Het model kan worden verbeterd door meer betrouwbare data over vegetatiestructuren te gebruiken als trainingsdata. Door datasets uit verschillende gebieden te gebruiken kunnen wij verschillende type natuurgebieden (bijv. bos, duin, grasland, moeras) modelleren.
We zijn dus op zoek naar meerdere van dergelijke datasets om ons model te verbeteren en uit te breiden! Voor vragen of donaties van data neem contact met op met de provincie Zuid-Holland.