Wet natuurbescherming
In de Wet natuurbescherming staan beschermingsregels voor de Nederlandse natuurgebieden en planten- en diersoorten. Vanwege de inwerkingtreding van deze wet op 1 januari 2017 zijn de Flora- en faunawet, de Natuurbeschermingswet en de Boswet komen te vervallen. Zowel soortenbescherming als gebiedsbescherming zijn nu in de Wet natuurbescherming geregeld.
Rol Europese verplichtingen
De Wet natuurbescherming geeft uitvoering aan de verplichtingen van de Vogelrichtlijn en de Habitatrichtlijn. De Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn en de bijbehorende jurisprudentie spelen voor een goed begrip van de wet een belangrijke rol.
Rol provincies en Rijk
Sinds 1 januari 2017 gaan de provincies over het natuurbeleid en zorgen zij voor de vergunningen en ontheffingen. De Rijksoverheid blijft verantwoordelijk voor het natuurbeleid van grote wateren en internationaal beleid.
Verschillende instrumenten
De wet kent verschillende instrumenten waarmee natuurbescherming wordt beoogd:
Meer informatie
Meer informatie over vergunningen en ontheffingen Wet natuurbescherming staat op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Monitoring
Monitoring van de ontwikkelingen in bijvoorbeeld Natura-2000 gebieden speelt in verband met de uitvoering van provinciaal natuurbeleid een grote rol.
Zie voor meer informatie de site monitoring en natuurinformatie.