Natuur, Monitoring & Gebiedsgerichte aanpak
Teveel stikstof brengt schade toe aan de natuur, onze gezondheid, de kwaliteit van het water en aan het klimaat. Stikstof speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van fijnstof in de lucht dat bij inademen schadelijk is. In de bodem draagt het bij aan de vorming van lachgas, een broeikasgas driehonderd keer krachtiger dan CO2. En in reactie met zuurstof vormt stikstof nitraat, waarmee het de kwaliteit bedreigt van ons drinkwater.
Stikstof is van essentieel belang voor de voedselproductie maar in ons kleine land hebben we er teveel van. Daarom wordt er hard aan gewerkt om de uitstoot van stikstof terug te dringen en de negatieve gevolgen te beperken. Een graadmeter voor succes is de omvang en kwaliteit van de Natura 2000-gebieden in ons land. Die mag niet minder of slechter worden. Daar worden we aan gehouden door middel van internationale verdragen.
Maar onze natuur wordt ook bedreigd door bijvoorbeeld recreatie, droogte en versnippering. Daarom moet integraal bekeken worden wat het beste is voor een gebied, met alle betrokken partijen. Dit is de Gebiedsgerichte Aanpak waar het nieuwe kabinetsbeleid op is gestoeld. Op welke doelen dat beleid is gebaseerd en of die gehaald worden, wordt voortdurend onderzocht. BIJ12 heeft een belangrijke taak bij het verzamelen en analyseren van deze data.
Hieronder vindt u links naar meer achtergrond over Natuur, Monitoring & Data en de Gebiedsgerichte Aanpak.
Natuur
- Waarom vormt stikstof een probleem?
- Natura 2000-gebieden
- Habitatkaarten
- Programma Natuur – Lerende samenwerking