Vergunningaanvraag indienen
Wet natuurbescherming
Waar vraag ik deze vergunning aan?
Bij uw provincie. De hoofdregel voor het indienen van de aanvraag voor een vergunning op grond van de Wet natuurbescherming is dat dit bij de provincie gebeurt waarbinnen de activiteit geheel of grotendeels plaatsvindt. De provincie neemt alle Natura 2000-gebieden waar de activiteit een depositie-effect op heeft mee in de besluitvorming. Als er ook depositie buiten haar provincie is, dan worden die gebieden ook meegenomen. Dit gebeurt wel in overeenstemming met de betrokken provincies.
Zijn er uitzonderingen?
In artikel 1.3 van het Besluit natuurbescherming staan een aantal uitzonderingen opgenoemd, waarbij een minister het bevoegd gezag is.
Omgevingsvergunning m.i.v. een natuurtoestemming
Waar vraag ik deze vergunning aan?
Bij uw gemeente of via omgevingsloket online. Als er naast de vergunning op grond van de Wet natuurbescherming ook een omgevingsvergunning nodig is, dan is het mogelijk om met de aanvraag van de omgevingsvergunning, ook een toestemming op grond van de Wet natuurbescherming te vragen. Burgemeester en wethouders van de gemeente waarin de activiteit plaatsvindt, zijn dan het bevoegd gezag. De natuurtoestemming wordt ‘aangehaakt’ aan de omgevingsvergunning. De gemeente vraagt om een verklaring van geen bedenkingen (VVGB) aan de provincie die het bevoegd gezag zou zijn geweest als er alleen een vergunning op grond van de Wet natuurbescherming werd verleend.
Als een omgevingsvergunning wordt aangevraagd waar ook een natuurtoestemming nodig is, dan wordt dit automatisch bij de aanvraag betrokken en aangehaakt. Het blijft ook mogelijk om apart van elkaar, een omgevingsvergunning en een vergunning op basis van de Wet natuurbescherming gelijktijdig aan te vragen.