Habitatkaarten
Het gehele Natura 2000 gebied is beschermd. Met het rekenmodel AERIUS toetsen we de neerslag van stikstof in Natura 2000 gebieden. AERIUS geeft ook aan op welke locaties stikstofgevoelige habitats met zekerheid afwezig zijn. Dit is belangrijk voor de vergunningverlening. AERIUS maakt hiervoor gebruik van door Provincies en Rijkswaterstaat opgestelde habitatkaarten.
Wat is een habitatkaart?
Nederland is verplicht om bepaalde plant- en diersoorten in stand te houden. Om te bepalen waar de instandhoudingsdoelen van vegetaties daadwerkelijk liggen, wordt een habitattypenkaart opgesteld. Dit gebeurt op basis van hoogwaardig veldwerk.
Anders dan planten, die een vaste standplaats hebben, bewegen dieren zich door de ruimte: hun leefgebied. Elk stukje landschap vervult een specifieke rol in de levenscyclus van een dier, bijvoorbeeld om te broeden, om te rusten of om voedsel te verzamelen. Soms is een habitattype onderdeel van dat leefgebied, soms ook een andere soort vegetatie. Die andere vegetaties kunnen ook stikstofgevoelig zijn. Van deze verschillende stikstofgevoelige leefgebieden -waar een soort ook daadwerkelijk gebruik van maakt- wordt een onderbouwde inschatting gemaakt: de leefgebiedtypenkaart. De habitattypenkaart en de leefgebiedtypenkaart samengevoegd leveren de habitatkaart op. Deze wordt in AERIUS gebruikt om de stikstofbelasting te toetsen.
Voortdurend verbeteren
De habitattypen- en leefgebiedtypenkaarten in AERIUS tonen de feitelijke situatie zoals die buiten is, op basis van waarnemingen in het veld. De ontwikkeling van habitattypen en leefgebiedtypen, plus de verspreiding van de soorten, wordt voortdurend gemonitord. De bestaande kaarten worden verbeterd op basis van veldonderzoek en nieuwe inzichten over de situatie van de aanwijzing.
Het opstellen van deze kaarten is de verantwoordelijkheid van het bevoegd gezag: dat zijn de provincies, Rijkswaterstaat (namens het Ministerie van I&W – voor de grote wateren) en voor een klein deel het Ministerie van Defensie. BIJ12 zorgt voor de centrale opslag van deze gegevens. Op verzoek van de bevoegde gezagen bundelt Bij12 hun habitatkaarten en zorgt het ervoor dat die bij het RIVM terecht komen, om toegevoegd te worden aan AERIUS.
Regulier agrarisch gebruik
Bij de nieuwe release van AERIUS in het najaar van 2021 worden percelen met regulier agrarisch gebruik, mits daar zekerheid over is, uit de habitatkaarten verwijderd. Percelen waarover geen zekerheid is, worden in het veldseizoen van 2021 gecontroleerd op basis van aanvullende gegevens of een veldbezoek. Als u de status wilt weten van een perceel met agrarisch gebruik, kunt u de kaart bekijken bij de desbetreffende provincie.
Vanaf 1 juli vindt u op deze pagina een overzicht van de provinciale viewers.
Spring snel naar...
Habitat = De plaats waar een soort van nature voorkomt. In Natura 2000-verband: een groep van vegetaties
Habitattypenkaart = Weergave ligging Habitattypen
Vegetatiekaart = Basis voor habitattypekaart
Leefgebiedenkaart = Weergave van soorten waarvoor instandhoudingsdoelen gelden
Leefgebiedtypenkaart = Weergave ligging stikstofgevoelig leefgebied van soorten
Habitatkaart = Kaart met combinatie van habitattypen en leefgebiedtypen. Deze gaat naar AERIUS