Wanneer gebruik je welke lijst
Bestanden die gemaakt zijn in de periode dat een Provisalijst van toepassing was worden beoordeeld op de toen geldende Provisalijst. Bijvoorbeeld: voor informatie die gecreëerd is in 2000, dient de selectielijst Provisa 2005 gebruikt te worden.
Provisa vanaf 2020
Op 1 januari 2020 is de selectielijst 2020 ingegaan. Deze is gebaseerd op generieke processen. Ten opzichte van de eerder geldende lijst zijn de bewaartermijnen gewijzigd. Sinds 2020 bestaat Provisa uit twee lijsten:
- Documenten provinciale organen: Selectielijst voor documenten van de provinciale organenDeze link opent in een nieuw tabblad
- Documenten commissaris van de Koning als rijksorgaan (= taken voortkomend uit de ambtsinstructie): Selectielijst voor documenten van de commissaris van de Koning als rijksorgaanDeze link opent in een nieuw tabblad
Provisa 2014 – 2019
Van 2014 tot 2019 gold een selectielijstDeze link opent in een nieuw tabblad die ten opzichte van selectielijst 2005 geen significante wijzigingen van bewaartermijnen bevatte. Het was een procesgerichte lijst met twee niveau’s:
- Werkprocessen (bijvoorbeeld subsidieverlening)
- Selectiebeschrijvingen (gebaseerd op resultaten van werkprocessen)
In 2014 is de lijst vastgesteld voor een periode van drie jaar. In 2017 is de lijst opnieuw vastgesteld. In 2020 is een wijziging in de selectiebeschrijvingen aangebracht.
Concordans selectielijsten 2014 en 2020
De selectielijsten van 2014 en 2020 hebben beide een procesgerichte inrichting, maar zijn behoorlijk verschillend qua opzet en uitgebreidheid. Het is dan voor gebruikers niet altijd even gemakkelijk om een relatie tussen de processen aan de hand van deze lijsten te maken. Daarom is er een concordans die deze relatie wel inzichtelijk maakt.
De voorgestelde concordans is primair bedoeld voor de provinciale medewerkers zoals DIV medewerkers, recordmanagers, informatieadviseurs of informatiemanagers. Het belangrijke voordeel is dat de concordans niet alleen zorgt voor uniformiteit tussen de selectielijsten maar ook tussen de provincies. Voor de burger of andere belanghebbenden maakt het duidelijk dat de provincies voor dezelfde processen daadwerkelijk dezelfde bewaartermijnen toepassen. Daarmee zorgt het voor transparantie en meer vertrouwen in de overheid.
Download de Concordantie selectielijsten provinciale organen -en CdK rijksorgaan 2014-2017 en 2020 (.xls) Link opent in nieuw tabblad
Selectielijst 2005
Deze selectielijstDeze link opent in een nieuw tabblad die in 2005 in werking trad, was documentgericht en niet procesgericht. Verdere kenmerken van deze lijst zijn dat er:
- Specialistische kennis nodig is voor interpretatie en duiding.
- Gedeeltelijk op hoofdlijnen en op classificatiecode (ordeningskenmerk) in ingedeeld.
- Vastgesteld in een “papieren wereld”, selectie mogelijk én achteraf waarderen van informatie.
- De toelichting maakt deel uit van de selectielijst.
Afstemming bewaartermijnen
Hoe gaat het vaststellen van selectielijsten in zijn werk?
Namens provincies en CdK’s is het SIO-Provisa (Strategisch Informatie Overleg Provinciale Selectielijst Archieven) gemandateerd voor het uitvoeren van de vaststellingsprocedure.
- Bij het ontwerpen van de lijst wordt een risico- en een systeemanalyse uitgevoerd; resultaten worden geïntegreerd in de lijst en in de algemene toelichting.
- Bij het ontwerpen van een selectielijst wordt uiteraard de verhouding tot de AVG meegenomen. Door een aantal functionarissen gegevensbescherming is de ontwerplijst beoordeeld.
- Besluit vastgestelde en ingetrokken selectielijsten worden gepubliceerd in de Staatscourant.
- Besluit wordt genomen door de minister.
In de besluitvorming wordt meegenomen:
Waardering van informatie op basis van het Archiefbesluit is hierbij van belang:
- Taak van het overheidsorgaan;
- Verhouding van dit overheidsorgaan tot andere overheidsorganen;
- Waarde als cultureel erfgoed;
- Het belang van de gegevens voor overheidsorganen, voor recht- of bewijszoekenden en voor historisch onderzoek.