Nationale Databank Vegetatie- en Habitatkarteringen (NDVH)

Bijgewerkt op: 19 juli 2024

In Nederland zijn het Rijk, de provincies en terreinbeherende organisaties verantwoordelijk voor de uitvoering van het natuurbeleid en – monitoring.

Over de NDVH

Een belangrijk onderdeel bij monitoring zijn de habitattypekaarten en vegetatiekarteringen. Deze worden gebruikt om de kwaliteit van de natuur te bepalen.

In de Nationale Databank Vegetatie- en Habitatkarteringen (NDVH) zullen straks alle actuele habitattypekaarten, vegetatiekarteringen en leefgebiedkaarten van alle provincies in Nederland worden opgeslagen.

Ga hier naar de applicatie (NDVH.nl)Deze link opent in een nieuw tabblad

Stand van zaken

Start met habitattypekaarten

Het onderdeel habitattypekaarten is nu klaar voor gebruik. Momenteel zijn Rijk en provincies bezig met het uploaden van de kaarten in de NDVH. Later volgen de vegetatiekarteringen en de leefgebieden. De vegetatiekarteringen en habitattypekaarten worden op een kaart getoond en zijn als GIS-bestand te downloaden in de NDVH-applicatie.

Nog niet alle kaarten beschikbaar

Omdat op dit moment nog gewerkt wordt aan het uploaden van habitattypekaarten, kan het zijn dat de kaart die u zoekt nog niet beschikbaar is. Wilt u nu alvast inzage in deze kaart, neem dan contact op met de instantie die hiervoor verantwoordelijk is. Informatie hierover is te vinden op de website https://natura2000.nl/gebiedenDeze link opent in een nieuw tabblad.

Instructies voor het uploaden van habitattypekaarten

Het is belangrijk dat alle gegevens op uniforme wijze worden aangeleverd. Gebruik daarom de volgende hulpmiddelen:

Templates voor het uploaden van T0- en Tx-kaarten

De T0-kaart geeft de situatie weer van het Natura 2000-gebied ten tijde van het aanwijzingsbesluit. De T1-kaart geeft de situatie van ongeveer 12 jaar later weer. Op termijn zullen er ook T2- en T3-kaarten worden toegevoegd.

Gebruikershandleiding voor het gebruik van de NDVH

Instructie voor het invullen van de templates (Gegevensleveringsprotocol)

Methodiekdocument Habitattypekartering