Een aanvraag voor ruimte uit het SSRS verloopt altijd via het bevoegd gezag, zolang deze voldoet aan de omschrijving in de Omgevingswet artikel 2.18. Met het oog op de efficiënte inzet van stikstofdepositieruimte, wordt van de initiatiefnemers van projecten verwacht dat zij het project zo emissiearm als mogelijk uitvoeren en eventuele mogelijkheden tot salderen benutten alvorens een beroep te doen op depositieruimte in het SSRS.
Woningbouw
Bij het beschikbaar komen van een nieuwe batch depositieruimte in het SSRS, wordt er eerst ruimte gereserveerd voor concrete woningbouwprojecten. Er gelden aanvullende eisen voor woningbouwprojecten om te worden opgenomen in de door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) opgestelde lijst concrete woningbouwprojecten:
- Drie weken voor het inboeken van een batch stikstofdepositieruimte wordt voor alle projecten door de Minister van BZK onderbouwd dat er daadwerkelijk een vergunningaanvraag gedaan zal worden binnen de periode dat de actuele versie van AERIUS Register geldt (tot de eerstvolgende actualisatie van AERIUS Calculator) en dat die projecten stikstofdepositieruimte nodig hebben uit de SSRS-bank;
- Bij die onderbouwing is een met de geldende AERIUS Calculator uitgevoerde berekening gevoegd van de per project benodigde stikstofdepositieruimte.
De Minister voor Natuur en Stikstof (NenS) stelt in overeenstemming met de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de Minister van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) op basis van de aangeleverde informatie vast welke stikstofdepositieruimte voor concrete woningbouwprojecten een reservering krijgt.
PAS-meldingen
Vanaf het beschikbaar stellen van een batch stikstofdepositieruimte in de SSRS-bank is de stikstofdepositieruimte ongeveer vier maanden (17 weken) beschikbaar voor de legalisatie van PAS-meldingen. In die periode hebben de bevoegd gezagen de tijd om de berekeningen van de geverifieerde PAS-meldingen te actualiseren. Ook wordt in die periode vastgesteld met welke combinatie van PAS-meldingen zo efficiënt mogelijk van de beschikbare depositieruimte gebruik kan worden gemaakt. Deze ruimtelijke puzzel wordt gelegd met behulp van een rekentool. Die systematiek is op 10 januari 2022 in de Rnb verankerd en sinds 1 januari 2024 in de Omgevingswet. Op deze manier wordt bepaald welke projecten gelegaliseerd worden. Deze PAS-melders ontvangen een bericht van het bevoegd gezag dat zij een vergunning kunnen aanvragen. Bij het verlenen van de vergunningen aan deze PAS-melders wordt de depositieruimte uit het SSRS afgeboekt.
Overige doelen
Na de periode van 17 weken vindt er een samenvoeging plaats van de voor PAS-meldingen beschikbaar gestelde stikstofdepositieruimte die dan nog niet is benut en de stikstofdepositieruimte die toch geen reservering nodig heeft voor de woningbouwprojecten. Deze samengevoegde ruimte is vervolgens beschikbaar voor alle drie de doelen (PAS-meldingen, woningbouwprojecten, en renovatie- en veiligheidsprojecten ten aanzien van rijkswegen). Deze activiteiten kunnen allemaal gebruik maken van de vrij beschikbare stikstofdepositieruimte. Uitgifte van die ruimte verloopt volgens het principe: ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’.
Initiatiefnemers van o.a. overige woningbouwprojecten die een beroep willen doen op de ruimte uit het SSRS, kunnen bij de vergunningaanvraag aangeven dat ze hiervan gebruik willen maken. Dit kan op het (digitale) aanvraagformulier of via een schriftelijke aanvulling bij de aanvraag. De vergunningaanvraag dient te worden ingediend bij de het bevoegd gezag waar de activiteit in hoofdzaak wordt gerealiseerd. Een andere mogelijkheid is dat de aanvraag deel uitmaakt van een omgevingsvergunning. In dat geval is de gemeente het bevoegd gezag.
Meer informatie over de (aangepaste) prioritering van doelen in de SSRS bank is terug te vinden in de Omgevingswet.