Goudjakhals
De goudjakhals is een onverwachte nieuwkomer in Nederland. Sinds 2016 laat het dier zich af en toe vastleggen op wildcamera’s. Daarbuiten is de goudjakhals echter een vrij onzichtbare soort door zijn schuwe karakter. In oktober 2020 werden in de Ooijpolder (provincie Gelderland) voor het eerst schapen gedood door een goudjakhals. In 2022 vielen voor het eerst in de provincie Fryslân enkele schapen ten prooi aan een goudjakhals.
De goudjakhals is een Europees beschermde diersoort die op eigen kracht zijn verspreidingsgebied uitbreidt. Voor Nederland is het een nieuwe soort. Daarom valt de goudjakhals nog niet onder het beschermingsregime van de Wet natuurbescherming (artikel 3.10), zoals de wolf. Bij de taxatie en tegemoetkoming in schade aan gehouden dieren door een goudjakhals wordt op gelijke wijze gehandeld als bij een wolf.
Van dierhouders wordt verwacht dat zij zelf ook zoveel mogelijk doen om schade te voorkomen. Het nemen van preventieve maatregelen houdt predators zoals een goudjakhals, wolf, vos of hond op afstand en kan de schade beperken. Hoe eerder en hoe meer maatregelen worden genomen, hoe beter. De nadruk ligt in eerste instantie op het beveiligen van schapen en geiten. Het ’s nachts ophokken van vee is een betrouwbare maatregel om aanvallen te voorkomen. Een andere belangrijke maatregel is het plaatsen van een wolfwerende afrastering. Deze afrastering houdt ook een goudjakhals op afstand.
In onderstaand overzicht geven wij een verder inzicht in de leefwijze en ecologie van de goudjakhals en worden aan de hand van literatuur relaties gelegd met Nederland.