Taxaties
Een taxateur neemt de schade op nadat deze hiervoor opdracht krijgt van BIJ12. Pas wanneer wij uw aanvraag ontvangen, kunnen wij deze opdracht uitzetten bij een onafhankelijk taxatiebureau. Het taxatiebureau(s) taxeert volgens de door BIJ12 vastgestelde richtlijnen. Wij streven ernaar om één werkdag na de ontvangst van een (complete) aanvraag de taxatieopdracht in gang te zetten.
Indien er kort voor de oogst sprake is van plotselinge faunaschade, kan er een spoedtaxatie aangevraagd worden. Voordat er een spoedtaxatie uitgevoerd kan worden, neemt u contact op met BIJ12. Nadat ook de aanvraag in goede orde ontvangen is, gaan wij na of er binnen 24 uur een taxateur ter plaatse kan zijn.
Een taxateur krijgt de taak om de oorzaak en omvang van schade vast te stellen. Dit kan alleen wanneer uw perceel niet geoogst of beweid is. Schade op percelen die wel beweid of geoogst zijn, komen niet in aanmerking voor een tegemoetkoming. Wanneer een perceel gedeeltelijk geoogst is, stelt de taxateur de schade vast van het niet geoogste deel.
Als een agrariër het niet eens is met de uitgevoerde taxatie kan deze hiertegen zijn bedenkingen tegen de taxatie bij BIJ12 kenbaar maken.
Taxatierichtlijnen
De door BIJ12 aangewezen taxatiebureaus taxeren volgens de door BIJ12 vastgestelde taxatierichtlijnen:
Oudere taxatierichtlijnen kunt u bij ons opvragen.
Wolvenschade
BIJ12 werkt met een vastgestelde richtlijn voor de taxatie bij wolvenschade aan landbouwhuisdieren (.pdf). De richtlijn bestaat uit uitgangspunten voor de werkwijze bij het uitvoeren van taxaties en de waardebepaling van dieren. De richtlijn heeft als doel om te komen tot zorgvuldige, eenduidige besluitvorming bij het verlenen van tegemoetkomingen in veeschade door de wolf. DNA-monsternames en taxaties aan schapen worden in opdracht van BIJ12, door Wiberg Taxaties B.V. uitgevoerd.
Waardebepaling dieren
Het bepalen van de waarde van gedode en gewonde schapen is afhankelijk van factoren zoals ras, geslacht, leeftijd, dracht, gebruiksdoel, stamboek, wel of niet biologische bedrijfsvoering, de gezondheidsstatus van het bedrijf of van het individuele dier. De waardebepaling van de schapen is per augustus 2023 geactualiseerd. Op dit moment wordt er ook gewerkt aan een waardebepaling voor andere dieren. In de richtlijn staat welke schade wel en niet voor een tegemoetkoming in aanmerking komt.
Richtlijn taxatie
De richtlijn is door BIJ12 vastgesteld op basis van het advies van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en de Wageningen University & Research (WUR) en is voorzien van vier bijlagen:
- Richtlijn voor de taxatie bij wolvenschade aan landbouwhuisdieren (.pdf)
- Bijlage 1 – Tabel normwaarden (prijzen) van schapen (.pdf)
- Bijlage 2 – Wageningen University & Research-richtlijn Waardebepaling Stamboekschapen – Wageningen Livestock Research (.pdf)
- Bijlage 3 – Rapport taxatie bij wolvenschade aan schapen in Nederland – Gezondheidsdienst voor Dieren (.pdf)
- Bijlage 4 – Sjabloon Veeschaderapport van BIJ12 gebruikt door taxateurs (.pdf)
Heeft u vragen?
BIJ12 ontvangt uw vragen graag per e-mail. U kunt uw vragen sturen naar info@mijnfaunazakenbij12.nl.