Monitoring en Natuurinformatie
Het monitoringssysteem van rijk, provincies en beheerders voor uniforme informatie over en sturing op de natuurkwaliteit in Nederland en voor rapportages over het Natuurnetwerk en de Natura 2000/PAS-gebieden.
Over monitoring en natuurkwaliteit
Vragen als: ’Hoe gaat het met de natuur in Nederland?’ en ‘Hebben beleid en beheer succes gehad en worden de juiste keuzes gemaakt?’ kunnen nu doeltreffend worden beantwoord. De partijen die betrokken zijn bij natuurbeleid en -beheer hebben nu samen een uniforme werkwijze ontwikkeld voor de monitoring van de natuur en de beoordeling van de natuurkwaliteit.
Meten is weten! Voor het Nederlandse natuurbeleid en –beheer wordt jaarlijks veel geïnvesteerd, om onze waardevolle gebieden en soorten te behouden en beschermen en waar nodig condities te herstellen of te verbeteren. Uiteraard dient onderzocht te worden of de afgesproken doelen ook gehaald en zo nodig bijgesteld moeten worden. Naast het gebruik van de gerealiseerde hectares en het daarvoor benodigde geld, wordt in toenemende mate ook gevraagd naar de resultaten in termen van bijv. aantallen dieren en planten.
Rijk, provincies en beheerders hebben samen een uniforme aanpak ontwikkeld, de Werkwijze Monitoring Beoordeling Natuurnetwerk – Natura 2000/PAS voor het monitoren van de natuur en de beoordeling van de natuurkwaliteit. Daarmee kan worden gestuurd op ambities voor het Natuurnetwerk, op prestaties en op inzet van middelen. Bovendien is de beschikbare informatie goed bruikbaar voor andere doelen, zoals de rapportages aan de EU over Natura 2000-doelen. Er is nu een robuust systeem, dat op lange termijn dienst kan doen, ondanks de wisselende accenten die periodiek in het natuurbeleid worden aangebracht.
Bijgewerkte versie
Hieronder is een bijgewerkte versie van de Werkwijze Monitoring Beoordeling Natuurnetwerk – Natura 2000/PAS te downloaden zoals deze is vastgesteld op 11 oktober 2018 door de AACVP Werkgroep Monitoring Natuur. Deze huidige versie is het resultaat van 2 jaar werk aan een lijst van ca 100 aandachtspunten en door ATKB in opdracht van BIJ12 samen met een expertgroep van provincies, TBO’s en andere organisaties tot een goed einde gebracht.
In de ISSUELIJST is te zien welke aanpassingen zijn gedaan in deze versie van de Werkwijze. De gemaakte aanpassingen betreffen vooral inhoudelijke aanscherpingen van criteria en definities en niet de monitoringsmethodiek op zich. Dus de structuur van de gehele monitoring van het NatuurNetwerk en Natura 2000/PAS is ongewijzigd. Deze aanscherpingen waren onder andere nodig om eenduidig een kwaliteitsoordeel te kunnen opstellen.
We hebben nog enkele aanpassingspunten op ons verlanglijstje staan, die we kunnen uitvoeren nadat we in het komend jaar de gehele natuurmonitoring kritisch hebben kunnen doornemen. Afhankelijk daarvan kunnen wij bezien of/hoe de Werkwijze moet worden aangepast.
In de versie hieronder moet nog een aanpassing worden doorgevoerd in Bijlage I: er komt daar nog een aanvulling voor de Agrarische Beheertypen.
Downloads
- WW 00 TEXT – Monitoring en Beoordeling Natuurkwaliteit EHS en Natura 2000
- WW BIJLAGE 0-I – Monitoring en Beoordeling Natuurkwaliteit EHS en Natura 2000
- WW BIJLAGE 0-II – Monitoring en Beoordeling
- WW BIJLAGE 02 – Kwalificerende soorten per beheertype – aangevuld met naam
- WW BIJLAGE 03 – Rode Lijstsoorten
- WW BIJLAGE 09 – Methodiekdocument-kartering-habitattypen
- WW BIJLAGE 15 – Procesindicatoren Totaaltabel
- WW BIJLAGE 15 – Procesindicatoren WENR-rapport 2771
- WW BIJLAGE 16 – Leefgebiedenkaarten – Rap_2016-N2000-PAS
- WW BIJLAGE 16 – Leefgebiedenkaarten – Sovon rapport 2016_21_bijlage 1
- WW BIJLAGE 16 – Leefgebiedenkaarten – Sovon rapport 2016_21_bijlage 5 HSI tabel
- WW BIJLAGE 20 – Protocol-Vegetatiekartering-2.5_DEF-1
- WW BIJLAGE 20 – Toelichting-Protocol-vegetatiekarteringen-2.5
- WW Wegingstabellen
- Businesscase – VHR Compleet – Samen op Pad
Helpdesk
Heeft u vragen over het gebruik en toepassen van de werkwijze? Ga naar de helpdesk.
Bekijk eerst de veelgestelde vragen.