Inwinning en verwerking van vegetatiegegevens
Hoe gaat het met de natuur en de biodiversiteit in Nederland? Om hier een uitspraak over te kunnen doen worden op allerlei manieren gegevens verzameld – onder andere over de vegetatie. Al met al een complex proces, waar diverse partijen en hulpmiddelen bij betrokken zijn. BIJ12 bracht de stappen via een infographic in kaart en maakte ze zo beter toegankelijk.
Het Rijk is verantwoordelijk voor de kaders en ambities van het natuurbeleid, provincies zijn verantwoordelijk voor de invulling en uitvoering ervan. BIJ12 ondersteunt hen hierbij. Provincies maken onder andere gebruik van beheerplannen. Voor het opstellen van deze plannen hebben provincies een goed beeld nodig van de toestand en ontwikkeling van de natuur en de biodiversiteit. In dit geval dus allerlei vormen van begroeiing ofwel “vegetatietypen”. Binnen de Subsidieregeling Natuur en Landschap (SNL) wordt hiervoor de term “Beheertypen” gebruikt en binnen Natura 2000 “Habitattypen”.
Specialistisch werk
Om te weten waar al deze begroeiingen liggen, hoe ze eruit zien en in welke conditie ze zijn, maken we gebruik van zogenoemde vegetatiekaarten. Omdat het maken van deze kaarten in al die verschillende “typen” zo’n gespecialiseerd werk is, hebben alle partijen in de hele keten van dataverzameling hier veel in geïnvesteerd. Van de ecologen bij de karteringsbureaus, de terreinbeheerders, wetenschappers, rijksdiensten, tot aan de provincies en namens hen BIJ12. Samen hebben we gebouwd aan een samenhangende reeks methoden, protocollen en applicaties van zeer hoogstaand niveau. Het overzicht hiervan is in een infographic samengevat.
BIJ12 heeft een belangrijke rol in het leggen van de verbindingen in dit netwerk, het ontwikkelen en onderhouden van applicaties en protocollen en in de data-opslag. Via deze infographic heeft BIJ12 voor het eerst de hele keten van dataverzameling in kaart gebracht. Het laat goed zien welke stappen worden doorlopen bij het inwinnen en verwerken van vegetatiegegevens. Ook is beschreven welke hulpmiddelen – bijvoorbeeld applicaties of standaarden – zijn ontwikkeld om gegevens (uniform) te kunnen vastleggen. In de infographic is per onderdeel een venstertje aangebracht met een zeer korte uitleg en een weblink.