Programma Natuur: Lerende samenwerking
Het Programma Natuur richt zich op herstel en versterking van natuurgebieden die gevoelig zijn voor stikstof. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), de provincies en samenwerkingspartners staan samen voor de taak om deze natuurherstelopgave te realiseren. Het is een forse opgave, die om intensieve samenwerking vraagt. Centraal in Programma Natuur staat de gebiedsaanpak. Die vormt ook de basis van de organisatie van de samenwerking. Belangrijk uitgangspunt is om al doende van elkaar te leren.
Belang van samenwerking
Het Programma Natuur is alleen succesvol uit te voeren als alle betrokken partijen intensief samenwerken. Uitgangspunt in deze samenwerking is steeds ieders bestaande verantwoordelijkheid. Aanvullend maken de betrokken overheden en maatschappelijke partijen afspraken over hoe ze samenwerken in de uitvoering.
Goede samenwerking staat of valt met onderling vertrouwen en duidelijkheid over doelen en eigenaarschap. Ook moet iedereen zich op zijn specifieke kwaliteiten en bijdrage aangesproken weten. Voor sommige partners is het belangrijk om duidelijkheid op de lange termijn te hebben om te kunnen investeren. Werken aan onderling vertrouwen op alle niveaus – van landelijk tot gebiedsniveau – is daarom essentieel voor het programma.
De kern van de samenwerking is de gedeelde ambitie: natuurherstel. Samenwerken gebeurt steeds vanuit deze ambitie en vanuit gelijkwaardigheid en kent twee aspecten: samenwerking in de uitvoering (het primaire proces) en daarnaast de lerende samenwerking (reflectie en leren). Zie figuur 1.
Figuur 1: De samenwerking in het primaire proces om de uitvoeringskracht te vergroten
Meer weten? Leer meer over de samenwerking binnen Programma Natuur
Leerwerktraject voor young professionals: Ontwerpaanpak in overgangsgebieden
Praktijkverhalen Programma Natuur
Rust keert terug in het Dal van de Mosbeek
In het Dal van de Mosbeek was het ophogen van de beekbodem in het brongebied essentieel voor het natuurherstel. Hans Pohlmann, manager natuur bij Landschap Overijssel, vertelt hoe het nu met dit gebied gaat, en wat er op stapel staat voor het komende jaar. “Er zijn belangrijke stappen gezet. De rust keert nu hopelijk terug in dit gebied.”
Contact
Voor meer informatie en vragen over de (lerende) samenwerking kunt u een bericht sturen aan: lerendesamenwerkingpn@minlnv.nl.