Programma Natuur: Lerende samenwerking
Het Programma Natuur richt zich op herstel en versterking van natuurgebieden die gevoelig zijn voor stikstof. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), de provincies en samenwerkingspartners staan samen voor de taak om deze natuurherstelopgave te realiseren. Het is een forse opgave, die om intensieve samenwerking vraagt. Centraal in Programma Natuur staat de gebiedsaanpak. Die vormt ook de basis van de organisatie van de samenwerking. Belangrijk uitgangspunt is om al doende van elkaar te leren.
Belang van samenwerking
Het Programma Natuur is alleen succesvol uit te voeren als alle betrokken partijen intensief samenwerken. Uitgangspunt in deze samenwerking is steeds ieders bestaande verantwoordelijkheid. Aanvullend maken de betrokken overheden en maatschappelijke partijen afspraken over hoe ze samenwerken in de uitvoering.
Goede samenwerking staat of valt met onderling vertrouwen en duidelijkheid over doelen en eigenaarschap. Ook moet iedereen zich op zijn specifieke kwaliteiten en bijdrage aangesproken weten. Voor sommige partners is het belangrijk om duidelijkheid op de lange termijn te hebben om te kunnen investeren. Werken aan onderling vertrouwen op alle niveaus – van landelijk tot gebiedsniveau – is daarom essentieel voor het programma.
De kern van de samenwerking is de gedeelde ambitie: natuurherstel. Samenwerken gebeurt steeds vanuit deze ambitie en vanuit gelijkwaardigheid en kent twee aspecten: samenwerking in de uitvoering (het primaire proces) en daarnaast de lerende samenwerking (reflectie en leren). Zie figuur 1.
Figuur 1: De samenwerking in het primaire proces om de uitvoeringskracht te vergroten
Agenda
Agenda lerende samenwerking programma Natuur Planning
Verslagen en presentaties
In het gespreksverslag vindt u links waarmee u de panelgesprekken en presentaties van de sprekers kunt terugkijken en de powerpointsheets kunt downloaden.
- 2022, 29 september: verslag digitale themabijeenkomst ‘Natuurherstel als onderdeel van de gebiedsprogramma’s (.pdf): Marc Hameleers over doelen en programmalijnen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG), een verkenning van RVO naar schaarse landschaps-ecologische kennis, gebiedsproces Het Binnenveld door Eric Spies en Peter Buster over Natuurontwikkeling Westelijke Langstraat.
- 2022, 7 juli: verslag digitale themabijeenkomst Agenda Natuurinclusief (.pdf)
- 2022, 24 mei: verslag digitale themasessie Overgangsgebieden (.pdf) met onder andere inzichten en lessen van de Werkgroep Overgangsgebieden en de lerende evaluatie Natuurpact door Keimpe Wieringa en Marcel Pleijte.
- Lees ook de eindrapportage van de Werkgroep Overgangsgebieden (.pdf).
- 2022, 31 maart: verslag themabijeenkomst systeemherstel (.pdf), inclusief de links naar de presentaties van Peter van der Molen (BIJ12) over LandschapsecologischeSysteemanalyse (LESA), Systeemherstel in breed gebiedsperspectief door Marc de Wit (Staatsbosbeheer) en Robuust systeemherstel Gelderland door Marius Bolck (provincie Gelderland). Bekijk ook de video over Natura 2000 Oostelijke Vechtplassen Utrecht (YouTube) en een video over hetzelfde gebied van provincie Utrecht (YouTube)
- 2022, 25 januari: verslag netwerkbijeenkomst lerende samenwerking Programma Natuur (.pdf): Sander Band (LNV) over transitie landelijk gebied, Henk Wubs (provincie Drenthe) over grondwervingsproces provincie Drenthe, uiterwaardenbeheer bij Rijkswaterstaat door Juliette Rodenburg (Rijkswaterstaat), actualisatie N2000-beheerplannen door Klazien Witteveen (provincie Noord-Brabant), overgangsgebieden door Keimpe Wieringa (Wing), Daniel Rutledge (BIJ12) over monitoring programma Natuur.
Nieuwsbrieven
- 2022, december: terugblik bijeenkomst natuurherstel in de gebiedsprogramma’s, basisverhaal Programma Natuur, onderzoeken OBN en veldbezoeken Fochteloërveen en Ilperveld.
- 2023, januari: thema-nieuwsbrief overgangsgebieden ‘waar de perspectieven voor natuur én landbouw elkaar ontmoeten’, met interviews Irene van Dorp en Keimpe Wieringa, Theo Vogelzang en Fen van Rossum, Jacob van Emst en Evelien Verbij.
- 2022, september: met uitnodiging digitale themabijeenkomst 29 september, het verslag themabijeenkomst Overgangsgebieden en een interview met Hans Pohlmann van Landschap Overijssel
- 2022, mei: met verhalen uit de uitvoeringspraktijk van 4 programmamanagers: Marius Bolck, Marc de Wit, Rutger Sluik en Henk Wubs.
- 2021, december: interviews met Dennis van Schaardenburg, Mark Hoevenaars en Teo Wams.
Contact
Voor meer informatie en vragen over de (lerende) samenwerking kunt u een bericht sturen aan: lerendesamenwerkingpn@minlnv.nl.