Leerwerktraject voor young professionals: Ontwerpaanpak in overgangsgebieden
juni – november 2023
De opgave: nieuwe, natuurinclusieve perspectieven
In de overgangsgebieden – de directe omgeving van alle stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden in Nederland – gaat het de komende jaren gebeuren: partijen maken hier samen concrete plannen voor een natuurinclusieve, ruimtelijke inrichting. Een inrichting die zorgt voor robuust herstel van de natuur in het natuurgebied en voor een werkbaar perspectief voor de landbouw.
Het is nu nog niet helder hoe deze inrichting er straks uitziet. Uitdaging voor de partijen in het landelijk gebied is om dat perspectief nu met elkaar te ontwikkelen. Lukt dat, dan zet dat heel Nederland weer in beweging. De ‘ontwerpende aanpak’ is een werkwijze om tot zo’n perspectief te komen.
Ontwerp jij mee aan dit perspectief?
Wil jij meewerken aan perspectieven voor natuur én landbouw? Meld je dan aan voor het vijfdaagse traject ‘Ontwerpaanpak overgangsgebieden’ voor young professionals (tot 35 jaar) van provincies, gemeenten, rijk, terreinbeheerders/nationale parken, agrarische collectieven of belangenorganisaties, waterschappen, particuliere ontwerp- of ecologische bureaus.
Natuurherstel vraagt inzet buiten natuurgebieden
Voor een robuust natuurherstel is het nodig dat we de drukfactoren op de natuur (zoals verstoring en schadelijke stoffen) verminderen, het watersysteem op orde brengen en het agrarisch systeem rond natuurgebieden anders inrichten. Daarmee kan Nederland ook voldoen aan de VHR-doelen. Helder is dat dit vooral moet gaan gebeuren in de gebieden rond de natuurgebieden: de overgangsgebieden.
Verweven in plaats van scheiden
Tot nu toe is de inzet vaak om landbouw en natuur in de ruimte van elkaar te scheiden. Maar zeker in overgangsgebieden moeten we die nu vooral gaan verbinden en verweven. Hiervoor moeten alle partijen anders gaan kijken, denken én samenwerken. In gebiedsprocessen bepalen zij de komende tijd met elkaar hoe ze komen tot meervoudige waardencreatie.
“We willen laten zien dat het kan: natuur en landbouw verbinden. Dat lukt al, maar er is méér nodig. We moeten op zoek naar nieuwe taal en nieuwe concepten.” – Evelien Verbij (BoerenNatuur)
Het leerwerktraject Ontwerpaanpak overgangsgebieden is een initiatief van het ministerie van LNV, binnen de ‘Lerende samenwerking’ rond Programma Natuur, in samenwerking met de Regieorganisatie Transitie Landelijk Gebied.