Legalisatieprogramma PAS-meldingen
Op 28 februari 2022 is het legalisatieprogramma vastgesteld. Hierin staat welke maatregelen er genomen worden om stikstofruimte voor PAS-meldingen vrij te maken. Binnen drie jaar na vaststelling van het programma moeten de maatregelen getroffen zijn waarmee legalisatie van PAS-meldingen mogelijk is.
Stikstofruimte afkomstig uit Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv)
Een van de maatregelen om stikstofruimte voor PAS-meldingen vrij te maken is de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv). Sinds 19 juli 2022 is een deel van de stikstofruimte afkomstig uit deze regeling beschikbaar in het stikstofregistratiesysteem. Uitgangspunt van de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen is dat stikstofruimte die niet wordt gebruikt voor woningbouwprojecten en enkele wegenprojecten beschikbaar is voor het legaliseren van een beperkt aantal PAS-meldingen.
Huidige berekeningen van het RIVM tonen aan dat er zes van de geverifieerde PAS-meldingen in Limburg passen in de overgebleven stikstofruimte. Deze PAS-meldingen hebben in augustus 2022 bericht gehad van hun bevoegd gezag.
Naast de maatregelen in het legalisatieprogramma is op 15 juli 2022 bekend gemaakt dat er €250 miljoen beschikbaar is gesteld voor provincies om PAS-meldingen versneld te legaliseren. Op deze manier kunnen provincies maatwerk leveren zodat zij daarmee de uitvoering van het legalisatieprogramma waar mogelijk kunnen versnellen.
Veelgestelde vragen over stikstofruimte Srv en legalisatie PAS-melding
Optimalisatietool: welke PAS-melders komen in aanmerking voor stikstofruimte?
Steeds wanneer er stikstofruimte uit bronmaatregelen beschikbaar komt, wordt aan de hand van de geverifieerde PAS-meldingen een ‘ruimtelijke puzzel’ gelegd. In die puzzel wordt een match gemaakt tussen de beschikbare stikstofdepositieruimte en de gevraagde ruimte bij de geverifieerde meldingen.
Omdat er niet in een keer genoeg stikstofdepositieruimte beschikbaar is om alle meldingen te legaliseren, wordt een prioritering aangebracht. PAS-meldingen waar vóór 13 januari 2022 een handhavingsverzoek is ingediend, krijgen voorrang bij de legalisatie. Dit zijn ‘geprioriteerde meldingen’.
Onder omstandigheden kan worden afgeweken van de prioritering. Zo kan het voorkomen dat er op een stikstofgevoelig hexagoon stikstofdepositieruimte beschikbaar is voor meldingen, terwijl er geen geprioriteerde melding is die daar ruimte nodig heeft. In dat geval wordt de ruimte toegekend aan een niet geprioriteerde melding.
Als er een keuze moet worden gemaakt tussen verschillende meldingen, wordt altijd gekeken naar de combinatie van waarbij de stikstofruimte zo volledig mogelijk wordt gebruikt.
De ruimtelijke puzzel wordt gelegd met behulp van een rekentool. Bekijk de technische beschrijving en het script van deze rekentool.
Van PAS-melding naar vergunning
Om uw PAS-melding te legaliseren, moet u de gegevens van de melding doorgeven via mijn.RVO.nl. Dit kan tot uiterlijk 1 december 2022. Lees welke stappen u moet doorlopen in het legalisatieproces.