Hoe komt het Natuurbeheerplan tot stand
Elke provincie heeft een natuurbeheerplan, dat jaarlijks geactualiseerd kan worden.
Het proces start met het voornemen van de provincie om het plan op één of meer onderdelen aan te passen. Aanleiding voor de wijziging kan zijn een beleids- of stelselwijziging, voortschrijdend inzicht /nieuwe ontwikkelingen, geconstateerde fouten/rechtspraak of wensen van beheerders.
Beheerders
- (Gecertificeerde) beheerorganisaties leveren voorstellen voor wijziging van de beheertypenkaart en/of ambitiekaart digitaal aan de provincie aan conform IMNA-specificaties.
- Beheerders en beheerorganisaties dienen eventueel hun zienswijze op ontwerp-wijzigingen van het natuurbeheerplan in.
Provincie
- Stelt (gecertificeerde) beheerorganisaties tijdig op de hoogte van het voornemen het natuurbeheerplan aan te passen en communiceert gericht met beheerders van wie de beheersubsidie in het volgende jaar afloopt over het Natuurbeheerplan (NBP).
- De beleidsmedewerker beoordeelt de voorstellen van beheerorganisaties en wijzigingsverzoeken van beheerders en verwerkt de resultaten.
- De GIS-medewerker past de beheertypenkaart en/of ambitiekaart en de bijbehorende database hierop aan en valideert de wijzigingen conform het Informatiemodel Natuur (IMNa).
- Gedeputeerde Staten van de provincie stelt (de wijzigingen) van het natuurbeheerplan in ontwerp vast en legt deze ter visie. Deze fase kan eventueel worden overgeslagen als de wijzigingen in overleg met belanghebbenden tot stand zijn gekomen. Let wel: het traject van vaststelling en ter inzage legging van het natuurbeheerplan is geen onderdeel van de Digitale Keten Natuur.
- De provincie uploadt het ontwerp-NBP ook naar de SNL-applicatie. BIJ12 levert het landelijk ontwerp- NBP aan de ketenpartners.
- Als een beheerder of een andere belanghebbende naar aanleiding van de ter visie legging een zienswijze indient, dan beoordeelt de beleidsmedewerker deze voor het vast te stellen definitieve Natuurbeheerplan (NBP).
- De GIS-medewerker verwerkt de aanpassingen op de kaart. Aansluitend vindt een technische validering van het definitieve plan plaats.
- Hierna vindt een beleidsmatige kwaliteitscontrole van de beheertypenkaart plaats.
- Daarna volgt vaststelling van (de wijzigingen in) het Natuurbeheerplan door Gedeputeerde Staten.
Het vastgestelde natuurbeheerplan wordt gepubliceerd in de Staatscourant.
Belanghebbenden kunnen dan eventueel bezwaar en beroep aan te tekenen op het plan.
Zie voor meer informatie over het Natuurbeheerplan ook: het Natuurbeheerplan onder het Subsidiestelsel Natuur en Landschap op deze website.