Portfolio
Ruimtelijke ontwikkeling
Landelijke Databank Overstromingsrisico’s (LDO)
Overstromingsgevaar- en overstromingsrisicokaarten worden gemaakt om het publiek en (lokaal) bestuur inzicht te bieden in de aard en omvang van de risico’s en zijn het uitgangspunt voor de aanpak van het beheer van die risico’s. De EU Richtlijn Overstromingsrisico’s (ROR) verplicht alle Europese landen tot het maken van deze kaarten.
De kaarten worden gemaakt met gegevens die grotendeels afkomstig zijn uit lopende projecten. Waterbeheerders en provincies zijn verantwoordelijk voor het maken en/of leveren van de basisgegevens voor de gevarenkaarten. De gegevens worden opgeslagen in de landelijke database overstromingsgegevens Lizard Flooding die door GBO provincies wordt beheerd.
Link(s): Risicokaart (natuurlijke omgeving > overstromingen)
Contact: lizard@gbo-provincies.nl
Landelijk Grondwater Register (LGR)
Het LGR is een integraal registratiesysteem voor vergunningverlening voor zowel provincies als waterschappen.
Lees meer over het Landelijk Grondwater Register (LGR)
Contact: lgr@gbo-provincies.nl
Ruimtelijke economie
Integraal Bedrijventerreinen Informatie Systeem (IBIS)
Provincies en gemeenten vullen de database voor eigen gebruik, maar ook voor een groot aantal andere gebruikers. Gemeenten en regio’s gebruiken IBIS om de regionale markt te monitoren, gemeentelijk of regionaal beleid te maken en de ontwikkeling van nieuwe terreinen invulling te geven. Bedrijven (eindgebruikers) kunnen vaststellen waar nog terreinen beschikbaar zijn voor vestiging. Vastgoedmarktpartijen kunnen de schaarste in regio’s vaststellen en kijken wat voor aanbod in een bepaalde regio kan worden verwacht.
Doelstelling IBIS
Op www.ibis-bedrijventerreinen.nl vindt u informatie over bedrijvenlocaties gebaseerd op de gegevens van de IBIS-werklocaties. U kunt alle gegevens die door de provincies jaarlijks bij de gemeenten zijn verzameld vrij toegankelijk raadplegen. Het eerste jaar waarvoor dit geldt is 2005. Het doel van de IBIS-inventarisatie is tweeledig: inventariseren van en informeren over alle uitgiftes op nieuwe bedrijvenlocaties in Nederland. De IBIS geeft tevens informatie over de planning van nieuwe werklocaties. U kunt de gegevens vrij gebruiken onder bronvermelding: IBIS, jaartal.
Lees meer over IBIS-bedrijventerreinen
Contact: ibis@gbo-provincies.nl
Milieu, Energie en Klimaat
Bestand Veehouderij Bedrijven (Web-BVB)
Een webapplicatie waarin provincies informatie kunnen opvragen over de uitstoot van ammoniak, fijnstof en geur vanuit de veehouderij.
Lees meer over het Bestand Veehouderij Bedrijven (Web-BVB)
Contact: webbvb@gbo-provincies.nl
CDS INSPIRE
CDS INSPIRE is een veeleisende en gedetailleerde richtlijn die niet alleen technisch hoge eisen stelt, maar in de komende jaren ook vereist dat veel (provinciale) ruimtelijke gegevens inhoudelijk en technisch geharmoniseerd worden.
Lees meer over CDS INSPIRE
Contact: inspire@gbo-provincies.nl
Vitaal Platteland
Digitale Keten Natuur (DKN)
In de DKN zijn de processen en informatiestromen van het nieuwe Subsidiestelsel Natuur en Landschapsbeheer in kaart gebracht.
Lees meer over de Digitale Keten Natuur (DKN)
Contact: natuurbeheer@gbo-provincies.nl
SNL-applicatie
Applicatie Natuur en Landschap
Ga naar: SNL applicatie
Lees meer over de SNL-applicatie (Toolkit)
Kwaliteit van het openbaar bestuur
eFormulieren
GBO provincies biedt de provincies een gemeenschappelijke voorziening voor het ontwikkelen en beheren van eFormulieren. GBO provincies biedt ook veel kennis op het gebied van eFormulieren.
Lees meer over eFormulieren
Contact: eformulieren@gbo-provincies.nl
Flamingo
De Flamingo kaartviewer is een eenvoudige en laagdrempelige webapplicatie om geografische informatie in de vorm van interactieve kaarten te publiceren.
Lees meer over Flamingo
Ondergronden en referenties
Ondergronden en Referenties stelt luchtfotomateriaal als bestanden en services beschikbaar voor provincies en andere diensten van GBO provincies. Dit zijn online GIS-diensten (WMS en WMTS) die via het internet te benaderen zijn. Het voordeel van de services is dat de provincie zelf geen fysieke, eigen opslag nodig heeft en de bestanden wel eenvoudig gebruikt kunnen worden.
Momenteel worden de luchtfoto’s van 2008 t/m 2018 ontsloten. Vanaf 2012 ook middels een zomer en winterbeeld. De zomerluchtfoto (met blad) is 25 x 25 cm en de winterluchtfoto (bladloos) is 10 x 10 cm.
Daarnaast zijn er bestanden gezamenlijk door de provincies aangeschaft of samengesteld en worden weer aan de provincies beschikbaar gesteld.
Dit zijn:
- Populatiebestand
- LISA vestigingenregister
- OpenTopo
Contact: ondergrondenreferenties@gbo-provincies.nl
Provinciale Producten Catalogus (PPC)
In de Provinciale productencatalogus (PPC) staan alle producten en diensten beschreven, zoals vergunningen, ontheffingen, subsidies en dergelijke, waarvoor bedrijven, particulieren, instellingen en andere overheidsinstanties bij provincies kunnen aankloppen.
Er zijn zo’n 130 gemeenschappelijke producten voor de provincies beschreven. Daarnaast hebben individuele provincies hun productencatalogus aangevuld met producten die specifiek zijn voor hun provincie.
De provincies zijn met hun productencatalogi aangesloten op Samenwerkende Catalogi, dat wil zeggen dat de producten van de provincies op elke willekeurige overheidsinstantie, die aangesloten is op de Samenwerkende Catalogi, terug te vinden zijn. Hiermee voldoen de provincies aan de Dienstenwet, die gebaseerd is op de Europese Dienstenrichtlijn.
Contact: ppc@gbo-provincies.nl
Provisa
De laatste tien jaar heeft het digitale werken met al zijn elektronische hulpmiddelen zich sterk ontwikkeld. Hedendaagse archieven bestaan steeds meer uit digitale dan papieren documenten. Digitale archieven vragen om een andere manier van selecteren en waarderen.
De provincies hebben voor dit doel in IPO-verband Provisa ontwikkeld. Dit is de Provinciale Selectielijst Archieven. Het is een bijzondere selectielijst omdat niet langer een papieren lijst wordt gemaakt, maar in een elektronische database bewaartermijnen voor documenten van provinciale processen worden vastgelegd. Provisa is de eerste elektronische selectielijst bij Nederlandse overheid.
Link(s): https://provisa.gbo-provincies.nl
Contact: provisa@gbo-provincies.nl
Risicokaart
De Risicokaart laat op straatniveau zien wat de kans is op een calamiteit, bijvoorbeeld een overstroming of ongeval met gevaarlijke stoffen. Op de Risicokaart staan ook locaties waar veel mensen aanwezig kunnen zijn, voor het geval er hulp verleend moet worden bij een incident. Denk aan ziekenhuizen, scholen, verpleeghuizen en kinderdagverblijven.
Het doel van de Risicokaart is dat burgers beter de risico’s in hun woon- en leefomgeving kennen. Het tweede doel is dat de kaart professionals helpt bij het voorkomen en bestrijden van rampen en zware ongevallen. Instanties als bestuursorganen, overheidsdiensten en hulpverleningsdiensten gebruiken de gegevens bijvoorbeeld voor het ruimtelijke ordeningsbeleid, de vergunningverlening, het handhavingsbeleid en de voorbereiding op rampenbestrijding en crisisbeheersing.
GBO provincies beheert de landelijke componenten van de risicokaart: het invoersysteem, de viewer en de website. Samen met twaalf provinciale coördinatoren en functioneel beheerders zorgt de GBO provincies voor het dagelijkse beheer en de doorontwikkeling. GBO provincies is tevens aanspreekpunt voor landelijke afnemers van gegevens en gebruikers van de landelijke risicokaart.
Download: Risicokaart Factsheet
Link(s): www.risicokaart.nl
Contact: lbo@risicokaart.nl
Zwemwaterportaal en -register
Zwemwater.nl informeert over de hygiëne en veiligheid van buitenzwemplekken. Zwemplekken die zijn aangewezen en onderzocht door de provincies, de omgevingsdiensten, de waterschappen en Rijkswaterstaat. De basis van deze gegevens is vastgelegd in het zwemwaterregister.
Zwemwaterportaal
Zwemwater.nl
Actuele informatie over de kwaliteit van het zwemwater is van groot belang voor de gezondheid van gebruikers van de zwemplekken. Maar ook meer algemene informatie over veiligheid, gevaarlijke situaties en gezondheidsrisico’s is te vinden op http://www.zwemwater.nl/
Daarnaast is er een overzicht met gedetailleerde informatie over een groot aantal geregistreerde zwemwaterlocaties. Hierbij zijn ook links aanwezig die verwijzen naar rapportages waarin is opgenomen hoe de waterkwaliteit van zwemwaterlocaties tot stand kwamen. De website met haar informatie kreeg in de zomer van 2013 veel bekijks: ruim 100.000 bezoekers en veel aandacht in verschillende landelijke media.
De informatie die wordt weergegeven op zwemwater.nl, is ook opgenomen in de Smartphone applicaties ‘Zwemwater’ en ‘Yazula’. Via de zwemwater applicatie wordt er, op basis van je huidige locatie, informatie getoond over de omgeving waarin je je bevindt.
Zwemwaterregister
De basis voor de informatie op zwemwater.nl is vastgelegd in het landelijk zwemwaterregister. In dit register staat informatie over de zwemwaterlocaties in Nederland. Het bevat de monitoringsplannen en meetresultaten van de kwaliteitsbeheerders. Op basis van dit landelijke register besluit de provincie over de actuele status van een zwemlocatie. Simpelweg betekent dit dat de provincie besluit of er wel of niet gezwommen mag worden. Deze status is te zien op de website.
Het landelijk zwemwaterregister vormt ook de basis voor de EU-rapportage in het kader van de zwemwaterrichtlijn.
Link(s): www.zwemwater.nl
Contact: lzr@gbo-provincies.nl