Unit Natuurinformatie en -beheer
Wat is Natuurinformatie en Natuurbeheer?
De unit Natuurinformatie en Natuurbeheer houdt zich bezig met de informatievoorziening over ontwikkeling en het beheer van de natuur in Nederland. Om de natuurkwaliteit zo goed mogelijk te waarborgen, is het belangrijk dat natuurgegevens van alle provincies uitwisselbaar en optelbaar zijn. De unit Natuurinformatie en Natuurbeheer coördineert daarom de landelijke systematiek voor monitoring, dataopslag en informatie, analyse en rapportages van natuurgegevens. Daarnaast coördineert de unit Natuurinformatie en Natuurbeheer de uitvoering van het Subsidiestelsel Natuur en Landschap (SNL).
Waarvoor kan je bij de Unit Natuurinformatie en Natuurbeheer terecht?
- De landelijke coördinatie over de uitvoering van het Subsidiestelsel Natuur en Landschap (SNL)
- De Digitale Keten Natuur (DKN), die zorgt voor een uniforme uitwisseling van gegevens en informatie over de Nederlandse natuur
- Natuurmonitoring: de landelijke coördinatie van een gestandaardiseerd monitoringsysteem om de ontwikkeling en natuurkwaliteit in kaart te brengen
- De Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF), voor de invoer, validatie, opslag en uitvoer van natuurgegevens
Waarom bestaat de unit Natuurinformatie en natuurbeheer?
Omdat de provincies hebben afgesproken meer samenhang aan te brengen in de uitwisseling van informatie over natuurgegevens. Zo kunnen ze ook op landelijk niveau rapporteren over de staat van de natuur. De laatste jaren zijn natuurgegevens tussen provincies onderling en met beheerders steeds beter uitwisselbaar. De unit Natuurinformatie en Natuurbeheer heeft het Informatiemodel Natuur (IMNa) ontwikkeld, een uniforme standaard waarmee gegevens over verwerving, inrichting, beheer en ecologische kwaliteit wel kunnen worden uitgewisseld. De unit Natuurinformatie en Natuurbeheer faciliteert en coördineert deze samenhang, het uitwisselen van informatie en het verder professionaliseren van kennis over natuurgegevens. Daarnaast speelt de unit Natuurinformatie en natuurbeheer ook een belangrijke rol in natuurbeheer, bijvoorbeeld met de uitvoering van het Subsidiestelsel Natuur en Landschap (SNL) en het project ‘Agrarisch natuur- en landschapsbeheer’ dat gaat over het vernieuwde stelsel dat vanaf 2015 uitgevoerd wordt.
De samenwerkingspartners van Natuurinformatie en natuurbeheer
De unit Natuurinformatie en Natuurbeheer werkt met en voor de twaalf provincies, het Interprovinciaal Overleg (IPO), het ministerie van Economische Zaken, Rijkswaterstaat natuurbeheerders en agrarische natuurverenigingen. Daarnaast stuurt de unit Natuurinformatie en Natuurbeheer het onderzoeksprogramma van het Kennisnetwerk Ontwikkeling en Beheer Natuurkwaliteit (OBN) aan.
Waarom is de Unit Natuurinformatie en Natuurbeheer onderdeel van BIJ12?
Omdat de unit zorgt voor de landelijke coördinatie van de uitvoering van SNL, de natuurmonitoring, de dataopslag van natuurgegevens en de daarbij benodigde informatievoorzieningen. Voor de provincies, en voor het grote netwerk van partners waarmee de provincies samenwerken. Een groot deel van dit werk kan gemeenschappelijk worden uitgevoerd en is daarom ondergebracht bij BIJ12.
De relatie met andere BIJ12-Units
De natuurinformatie die via de unit Natuurinformatie en Natuurbeheer verzameld wordt, wordt ook gebruikt door andere units. Bij de ontwikkeling van de Digitale Keten Natuur (DKN) werkt de unit Natuurinformatie en Natuurbeheer bijvoorbeeld samen met de unit GBO Provincies. Bovendien zijn er raakvlakken met de monitoring van de Programmatische Aanpak Stikstof.