Provincie Utrecht verstrekt subsidie voor wolfwerende rasters

Gepubliceerd op: 20 december 2023

De wolf heeft zich gevestigd in de provincie Utrecht, zo blijkt uit DNA-analyses en de blijvende aanwezigheid van het dier in de afgelopen maanden. Daarom stelt de provincie subsidie beschikbaar voor het plaatsen van wolfwerende rasters. Hiermee kunnen geregistreerde dierhouders in de provincie hun dieren beschermen tegen aanvallen van een wolf.

Houders van runderen, schapen, geiten, varkens, alpaca’s en paard(achtigen) in de provincie UtrechtDeze link opent in een nieuw tabblad kunnen met terugwerkende kracht vanaf 26 mei 2023 subsidie aanvragen om hun vee te beschermen. Gekozen is om de subsidieregeling zo breed mogelijk open te stellen voor alle diersoorten die risico lopen op een aanval door de wolf.

Wolfwerende rasters

Met de regeling kunnen professionele en hobbymatige dierhouders die zich hebben geregistreerd, subsidie krijgen voor een vaste of verplaatsbare wolfwerende afrastering. Ook is er subsidie beschikbaar voor een automatisch oprolsysteem voor bij de afrastering.

De regeling gaat open in januari 2024. Dierhouders die tussen 26 mei 2023 en 31 december 2023 al rasters hebben aangeschaft, komen ook voor subsidie in aanmerking. De hoogte van de subsidie hangt onder andere samen met het aantal gehouden dieren en het soort raster. Het maximale subsidiebedrag is 20.000 euro per dierhouder. De eerste openstelling is voor het jaar 2024 met een plafondbedrag van 150.000 euro.

Utrechtse Heuvelrug

Uit onderzoek blijkt dat wolven zich meestal vestigen in bosrijke gebieden. Daarnaast zoeken ze naar plekken die slecht toegankelijk zijn voor mensen zodat ze holen kunnen maken waar ze hun jongen goed kunnen beschermen. Binnen de provincie Utrecht is dit op de hoger gelegen Utrechtse Heuvelrug goed mogelijk. In lagergelegen gebieden kunnen deze holen niet gemaakt worden, waardoor het minder waarschijnlijk is dat de wolf zich daar zal vestigen.

Subsidiegebied

Op basis van habitatvoorkeur van de wolf, kan de Utrechtse Heuvelrug (met een ruime cirkel daaromheen) beschouwd worden als leefgebied van de wolf. De subsidie is dan ook voor dierhouders in dit gebied beschikbaar. Gemeenten die hieronder vallen zijn Amersfoort, Soest, Baarn, De Bilt, Bunnik, Zeist, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Woudenberg, Rhenen, Renswoude, Houten en Leusden.

De overige gemeenten in de provincie Utrecht liggen verder af van de Utrechtse Heuvelrug, bestaan vooral uit stedelijk gebied, zijn slecht te bereiken door infrastructuur, kanalen en rivieren of hebben geen geschikt vestigingshabitat voor wolven.

Lees meer op de site van provincie UtrechtDeze link opent in een nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws