Neergeschoten wolf in Wapse behoorde tot roedel Drents-Friese regio

Gepubliceerd op: 25 juli 2023

Op zondag 9 juli vond er een ernstig incident plaats in het Drentse Wapse waarbij een hobbyboer gewond is geraakt door een wolf. In het kader van de openbare veiligheid en orde heeft de burgemeester van de gemeente Westerveld opdracht gegeven om de wolf af te schieten. In opdracht van de provincie DrentheDeze link opent in een nieuw tabblad is er een spoed DNA-analyse uitgevoerd door Wageningen Environmental Research (WENR).

Er is zowel DNA van de gedode wolf afgenomen als ook DNA dat is aangetroffen op de aangevallen dieren van de hobbyboer. De neergeschoten wolf was een jonge mannelijke wolf met nummer GW3151m en behoorde tot de roedel in Zuidwest-Drenthe/Zuidoost-Fryslân. Het is een nakomeling van de wolvin GW2090f, die sinds het najaar 2021 in dit gebied aanwezig is. Sinds begin 2022 vormt zij een paar met GW2397m.

Wolven DNA op aangevallen dieren

Bij het incident werden één geit en twee schapen gedood en raakte één schaap ernstig gewond. Uit het DNA dat op deze dieren is aangetroffen blijkt dat de neergeschoten wolf deze schapen heeft aangevallen.

De wolf is dezelfde dag overgebracht naar het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) van de Universiteit Utrecht, waar sectie en veterinair onderzoek is verricht.  Zowel het dierecologisch onderzoek bij Wageningen Environmental Research (WENR) als de onderzoeken in Utrecht maken onderdeel uit van de afspraken die gemaakt zijn in het Interprovinciaal wolvenplan.

Alle overige onderzoeks- en monitoringsresultaten van de wolf in Nederland van het afgelopen kwartaal worden toegelicht in de volgende voortgangsrapportage over de wolf van BIJ12.

De dierhouder had een wolfwerend raster. Dit is geconstateerd door een onafhankelijk taxateur in opdracht van BIJ12 en een provinciaal toezichthouder.

Gerelateerd nieuws