Faunazaken
De meeste inheemse vogels en zoogdieren zijn in Nederland beschermd. Sommigen van die dieren kunnen echter schade veroorzaken aan landbouwgewassen of vee. Deze schade wordt ook wel ‘faunaschade’ genoemd. Wanneer er sprake is van faunaschade, kan een grondgebruiker mogelijk in aanmerking komen voor een tegemoetkoming. BIJ12 behandelt tegemoetkomingsaanvragen namens de provincies.
Voorkomen van schade
Een grondgebruiker is zelf verantwoordelijk voor het voorkomen of beperken van schade aan gewassen of landbouwhuisdieren. Om schade te voorkomen kunnen – en moeten soms – preventieve maatregelen genomen worden. Dit zijn in eerste instantie maatregelen met niet-dodelijke middelen. Als daarvoor een ontheffing of vrijstelling is verleend, kunnen ook dodelijke maatregelen genomen worden. Wanneer, ondanks de inzet van deze maatregelen toch schade optreedt, kan een grondgebruiker, onder voorwaarden, een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming in de schade.
Schade bestrijden
Het opstellen van het faunabeleid is een bevoegdheid van de provincies. Faunabeleid is dus niet in alle provincies hetzelfde. BIJ12 voert het beleid namens de provincies uit. Daarnaast ondersteunen wij hen met informatie, kennis en advies over faunaschade.
Vermoedelijke wolvenschade melden?
Heeft u schade aan bedrijfsmatig gehouden landbouwhuisdieren en/of hobbymatig gehouden hoefdieren die (vermoedelijk) veroorzaakt is door een wolf? Neem dan zo snel mogelijk (uiterlijk binnen 24 uur) contact op met BIJ12 via telefoonnummer 085 – 486 22 22 (keuzeoptie 1). Wij zijn elke werkdag bereikbaar van 9.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 17.00 uur. In het weekend, tussen 09.00 en 17.00, wordt u via het keuzemenu (optie 1) doorgeschakeld naar een BIJ12-consulent. Buiten kantooruren kunt u hier schade digitaal melden. Lees hier meer wat u als dierhouder kunt doen.