Wolf
BIJ12 verzorgt namens provincies de beleidsuitvoering van de wolf. Denk hierbij aan de monitoring en afhandeling van tegemoetkoming in schade. Hierbij werken wij samen met deskundigen van de Zoogdiervereniging (Wolvenmeldpunt en monitoring), Wiberg Taxaties B.V. (taxaties) en Wageningen University & Research en het CEwolf consortium (DNA-analyses).
De eerste wolf vestigde zich in 2018 op de Noord-Veluwe. Begin 2019 voegde zich hier een tweede wolf bij. Dit paartje kreeg sinds 2019 ieder jaar jongen. De afgelopen jaren ontstonden er meer wolvenroedels- en paren. Er zijn inmiddels vier roedels in Nederland: in het gebied van de Noord-Veluwe, de Midden-Veluwe, Park de Hoge Veluwe en Zuidwest-Drenthe/Zuidoost-Fryslân. Daarnaast leven er nog 4 wolvenparen: op de Noordwest-Veluwe, Zuidwest-Veluwe, Zuidoost-Veluwe en in Midden-Drenthe. In het grensgebied tussen Noord-Brabant en Limburg leeft op de Groote Heide een solitaire wolf. Ook is er regelmatig activiteit in de regio Zuidwest-Brabant en Zeeland. Vlak over de grens met Duitsland en België bevinden zich ook diverse wolventerritoria.
De wolf is een beschermde diersoort. Dat betekent dat het doden, vangen en opzettelijk verstoren van wolven verboden is. Vanwege deze bescherming moet de wolf in Nederland gemonitord worden.
Hier leest u hoe u vermoedelijke wolvenschade bij ons meldt en waar u wolvenwaarnemingen kunt doorgeven. Ook vindt u hier informatie over schade voorkomen, de verspreiding van de wolf in Nederland en in de Benelux en Duitsland, dode wolven, monitoring en voortgangsrapportages over de wolf, ecologie, de omgang tussen wolf en mens, bescherming en de wet- en regelgeving, beleid en organisatie en de veelgestelde vragen en antwoorden.
Schade melden Overzicht schade
Wolvenwaarneming melden (via Wolvenmeldpunt) Overzicht waarnemingen
Wat moet ik doen als ik een wolf tegenkom?
Veelgestelde vragen en antwoorden
Lees de meest recente voortgangsrapportage over de activiteit van de wolf in Nederland