Kennisbank Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb)
In deze kennisbank vindt u alle informatie met betrekking tot het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb). Het vormt een centraal informatiepunt waarop alle hoofdprocessen binnen het ANLb beschreven staan.
Stap voor stap is in de kennisbank te zien welke activiteiten erin welke periode plaats vinden per ketenpartner. De taken van BIJ12, de provincies, collectieven, waterschappen, RVO, NVWA en Helpdesk BoerenNatuur.nl zijn beschreven. Hierbij zijn rollen en verantwoordelijkheden toegelicht. Daarnaast wordt er doorverwezen naar relevante informatie en wetgeving.
Het ANLb gaat uit van een leefgebiedenbenadering: het creëren en in stand houden van een leefgebied voor een soort of groep van soorten die vergelijkbaar beheer vraagt. Het ANLb kent vier agrarische leefgebieden: open grasland, open akkerland, natte dooradering en droge dooradering. Daarnaast is er de categorie water voor agrarisch waterbeheer.
Voor het ANLb zijn er 68 doelsoorten benoemd, dit zijn diersoorten waarvoor Nederland een internationale verplichting heeft om hun ‘staat van instandhouding’ te verbeteren of te behouden.
De beheeractiviteiten die worden uitgevoerd in een agrarisch leefgebied hebben een beheerfunctie, bijvoorbeeld het creëren van foerageergebieden, of het optimaliseren van voortplantingsmogelijkheden. Voor de categorie water gelden andere beheerfuncties, zoals waterberging of bufferzones.
Collectieven kunnen gebruik maken van beheerpakketten. De beheerpakketten zijn tot stand gekomen op basis van eigen inzichten van collectieven en getoetst op ecologische effectiviteit.