Adequaat gebruik van de ontheffing
Om voor een tegemoetkoming in aanmerking te komen, dient u aan te tonen dat u zo veel mogelijk heeft gedaan om de faunaschade te voorkomen en beperken. Wij toetsen of een verleende ontheffing om de schade te bestrijden adequaat is ingezet. Dit houdt in dat de ontheffing minimaal op twee verschillende dagen per week is gebruikt om schade te bestrijden door middel van afschot van enkele van de schadeveroorzakende diersoorten.
In het kader van de procedure waarbij een tegemoetkoming wordt aangevraagd, vragen wij de gegevens op bij u. BIJ12 heeft momenteel geen toegang tot de registratiesystemen Dora en het Faunaregistratiesysteem (FRS). Het is daarom noodzakelijk voor de beoordeling van uw aanvraag dat u de gevraagde gegevens zelf aanlevert. U ontvangt daarvoor automatisch een verzoek van BIJ12, nadat de taxatie is afgerond. Wanneer er onvoldoende inzage is gegeven in de mate waarin gebruik is gemaakt van de ontheffing, of wanneer er te weinig gebruik is gemaakt van de ontheffing, wordt de aanvraag om een tegemoetkoming afgewezen.
Bejaagacties moeten op datum van uitvoering worden geregistreerd zo mogelijk in het Faunaregistratiesysteem (FRS) en moeten zijn verricht op, of in een buffer van 200 meter rond het schadeperceel. Bij schade door hoefdieren geldt een buffer van 500 meter rond het schadeperceel. Alleen dan tellen deze acties mee in de beoordeling van het adequaat gebruik van de ontheffing. Ook afschotpogingen waarbij geen dieren zijn gedood, tellen mee voor het adequaat gebruik en moeten worden geregistreerd. Indien de jager aanwezig is geweest, maar geen schadeveroorzakende dieren heeft aangetroffen, kan dit apart worden vermeld. Van belang is dat concreet de geleverde inspanning én het resultaat per datum van uitvoering wordt vermeld. Een mededeling dat “twee keer per week gebruik is gemaakt van de ontheffing” is onvoldoende en wordt niet geaccepteerd bij de beoordeling.
Verjaagacties, bijvoorbeeld met een vogelafweerpistool, tellen niet mee voor het adequaat gebruik van de ontheffing.
Uitzonderingen
In een aantal gevallen wordt niet getoetst op adequaat gebruik van de ontheffing om voor een tegemoetkoming in aanmerking te komen:
- als een ontheffing op inhoudelijke gronden niet wordt afgegeven;
- bij eventuele ganzenschade in percelen gelegen in ganzenrust- en foerageergebieden, waarbij schade van enige omvang is geconstateerd in de aangewezen rustperiode. In de provincie Fryslân wordt na de einddatum van de rustperiode wel weer gecontroleerd op adequaat gebruik;
- bij eventuele ganzenschade in percelen gelegen in Natura 2000-gebieden, waarbij schade van enige omvang is geconstateerd in de periode 1 november t/m 1 april;
- als van een ontheffing geen gebruik gemaakt kan worden door een jachtverbod.
Provincie Fryslân
In de provincie Fryslân kan er ook gebruik gemaakt worden van dit ganzenformulier, om aan te tonen dat er aan het adequaat gebruik is voldaan. In het ganzenformulier kan er per dag aangegeven worden of er wel of geen ganzen aanwezig waren op de schadepercelen.
Voor de periodes dat er geen ganzen aanwezig waren hoeft er niet gecontroleerd te worden op adequaat gebruik, de ganzen waren namelijk niet (meer) aanwezig. Het ganzenformulier moet ingevuld worden tot de datum van de eindtaxatie. Daarna kan het ganzenformulier gestuurd worden naar info@mijnfaunazakenbij12.nl en wordt deze meegenomen in de beoordeling van de tegemoetkomingsaanvraag.
Heeft u vragen?
BIJ12 ontvangt uw vragen graag per e-mail. U kunt uw vragen sturen info@mijnfaunzakenbij12.nl.